Cornel Chiriac


Cornel Chiriac a murit acum 35 de ani(4 martie 1975) la Munchen-Germania!

Am fost atunci indurerat si socat de disparitia lui .

A fost una din marile voci ale  radioului Europa Libera dar inainte de asta a fost un mare critic  muzical si o mare voce a  radioului Romania -Bucuresti in anii dezghetului :1967-1969.

La radio Romania-Bucuresti a lansat emisiunea „Metronom” unde dincolo de informatii muzicale si muzica straina a lansat  pe multi dintre cei ce ulterior au devenit mari nume ale muzicii pop-rock romanesti:de la Mircea Florian la Phoenix etc.

A condus in calitate de presedinte a juriului festivalurile studentesti din tara , selectind valori la aceste concursuri si  impunind  cistigatori  pe baza unui criteriu de bun simt: talentul si valoarea artistica.

A indrumat si  consolidat cariera celor lansati in aceste festivaluri prin inregistrari si difuzari masive pe postul national de radio.

Dupa interzicerea emisiunii „Metronom” in 1969 a fugit din tara, a fost recuperat  din lagarul de refugiati de linga Viena  si adus la Europa Libera  de Noel Bernard unde re-lanseaza ” Metronom-ul”.

Difuzeaza la inceput   la EL si  muzica romanesca ( trecuse dincolo de granita cu benzi inregistrate cu muzica  Phoenix) apoi   incearca  fara mare succes sa  inregistreze  in studioul EL muzica romanesca ( citiva muzicieni   ramasi in occident  printre care Mony Bordeianu  lanseaza acolo citeva melodii dar de impact minor,  mijloacele  tehnice  si nu numai ,nefiind probabil cele mai bune!)

Apoi,  datorita cortinei de fier contactele si mijloacele de a indruma si ajuta muzica romaneasca sint tot  mai putine si sfirseste  prin a difuza si comenta(excelent!) in special muzica pop- rock internationala.

Ciudat, a intrat intr-un con de umbra odata cu moartea stupida, absurda  ,intimplata la numai 34 de ani(nici azi imprejurariile nu sint complet elucidate, exista un asasin etc,etc dupa cum exista si  suficiente nedumeriri!) iar dupa ’89 s-a facut prea putin pentru a-i pretui activitatea si memoria.Cei multi  isi mai aduc aminte de el ca despre un DJ de la Europa Libera care  difuza muzica buna(straina)  si critica regimul ceausist de la noi.

Citiva prieteni l-au evocat in articole, altii in vreo doua, trei emisiuni televizate care nu au avut impact ,exista un site inchinat vietii si activitatii sale de care stiu prea putini.

Tributul meu public tirziu  este  adus  unui  mare critic muzical , celui care  a impus  muzica rock-pop romanesca( este de fapt cel ce  a organizat lansat si consolidat  acesta muzica in Romania!,  stiind sa  coaguleze  si sa dea  o directie ferma specific nationala unui domeniu asa zis de import!). Prin Cornel Chiriac  muzica pop-rock romanesca a devenit parte componenta a culturii noastre nationale.(Ne vedem  nevoiti sa recunoastem  asta  odata cu trecerea anilor si din perspectiva unei abordari critice a evolutiei muzicii romanesti!)Emulatia acelor vremuri si  dorinta de  exprimare a unor oameni de mare talent a gasit in Cornel Chiriac catalizatorul,indrumatorul  care sa faca aceasta muzica  sa devina dintr-o imitatie a unor curente  la moda un sunet national ,modern, ce exprima  un popor si peste toate acest sunet sa fie sincron cu marea muzica a lumii!  Rezultatele acestei activitati  s-au vazut in Romania ani buni de ce CC fugise din tara.

Sint ponderat si nu spun vorbe mari.Nu vad nici o deosebire calitativa , impact, precursori  etc intre „Sgt.Pepper’s…..”;”Their Satanic Majestic…” si „Cei ce ne-au dat nume”!

Acesta este marele  merit a lui Cornel Chiriac  si pentru aceasta  este si va fi una din vocile Romaniei si nu numai pentru activitatea de la Europa Libera . Fuga in vest si activitatea de la Europa Libera    nu i-au adus(probabil)  implinirile la care spera. A avut acolo libertate , a avut bani dar nu a mai  putut  participa , indruma si  ajuta la implinirea muzicii pop-rock romanesti. Aici a fost un creator , a imprimat o directie in muzica  (care pina la urma este parte  a unei culturi )acolo a fost  o supapa prin care  dorul de libertate a tinerilor refula!Probabil   acest rol de supapa a fost prea putin fata de proiectele  pe care le avea!

Aici poate este sursa dezamagirilor de care vorbea Noel Bernard in articolul -In memoriam.

Reclame

Un gând despre “Cornel Chiriac

  1. Pingback: Cornel Chiriac ar fi implinit azi 70 de ani! « Ioanavram's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s