Poiana Brasov-intre statiune turistica sau ( o viitoare)asezare urbana


Poiana Brasov statiunea montata aflata la 12 km de  Brasov tinde  pe zi ce trece sa  ajunga  o asezare urbana. Primaria Brasov se pare ca a oprit pe moment   autorizarea de noi constructii dar raul a fost facut. Din ’90 pana acum  un an doi s-a construit  in draci fara nici o  grija pentru   arhitectura   si incadrarea in peisaj , fara nici un plan  de dezvoltare pe perioade, fara nici o conceptie clara   referitor la ce vrea de fapt sa fie aceasta statiune.

Poiana Brasov a ajuns o aglomerare de hoteluri, pensiuni si case de vacanta itite  de unde nu te astepti. Fiecare concepute  cum si-au dorit  proprietarii  si arhitectii respectivi.Nu-ti trebuie sa fii mare specialist ca sa vezi dezastrul urbanistic si arhitectural.

O statiune de acest gen traieste prin  calitatea serviciilor oferite,prin peisajul natural, integrarea in acest peisaj a  ansamblurilor urbanistice  si  modul (posibilitatea ) cum sa-ti petreci timpul. Timp liber  adica  sporturi de iarna sau excursii vara. Si  restaurante , cluburi , terase , sali de jocuri , cinematografe  etc.In privinta sporturilor de iarna situatia este catastrofala.

Poiana sta in partia  Bradul( numita  si  ” partia prostilor”) .Partia Camelia (un loc tot  pentru incepatori si copii) este acoperita de la un capat la altul de case. Construite una langa alta fara nici o intimitate.La cativa zeci de metrii este complexul de vile „Loteria ” si monstruoasa alcatuire monument -kitch numita Dracula. Sus pe Postavarul se mai poate schia si asta dupa o excursie buna cu telefericul. Celelalte partii  sant abandonate.  Pe aceste partii se organizau acum patruzeci de ani concursuri internationale de schi cu participare selecta . Dupa Olimpiada de la Grenoble din 1968 multipli medaliati de acolo in frunte cu Jean Claude Killy au participat la concursuri in Poiana. Trambulina zace   abandonata de  zeci de ani; de fapt  a mai ramas  locul (panta) si  brazii care au crescut. In vreme ce  o statiune din Austria(care se respecta)   are partii de schi  de zeci sau sute de kilometrii. Dar cele mai   tipatoare si  deranjante  sant constructiile  noi(hoteluri si pensiuni)  implantate  in buricul  statiunii. A aparut    hotelul mamut  de langa lac o imbinare intre pagoda si stil  faraonic. A aparut o hala  enorma  cat o  reuniune NATO   lipita langa Piatra Mare.Intre Sura Dacilor si  statia de teleferic se inghesuie tot felul pe hoteluri micute   unde nu vezi zile in sir nici o miscare. Timp in care o splendoare  arhitecurala  complexul „Teleferic” risca sa devina adapost  pentru canii maidanezi care se preumbla prin zona . Nu mai vorbim de   unele  utilitati, precare, improvizate ,la nivel de fosa septica , de  lipsa drumurilor  de acces asfaltate spre aceste noi constructii etc. etc.

Complexul Favorit altadata fala statiunii (sala de conferinte ,cinematograf, sali de jocuri) sta inchis  dupa ce a fost cumparat de un investitor.

Retrocedarile terenurilor din Poiana s-au facut rapid sub ochii unui stat neputincios  care a dat cu mana si a pierdut insutit cu cealalta. O dreapta cumpana intre interesul fostilor proprietari si interesul national laolalta cu plan de urbanism  gandit si o severa   avizare a oricarui proiect de constructii(in numele unui model de urmarit!)  ne scutea de  situatia de azi! Cine se gandea in anii ’90 si dupa la modele  de tara , ce sa mai vorbim de statiune turistica  ? Afacerea si banul……. Restul…..

Vrem nu vrem trebuie sa recunoastem ca aproape tot ce s-a construit inainte de ’89 in Poiana  a fost rodul unei gandiri  urbanistice bune si cu realizari arhitecturale remarcabile. Poiana  mai este cunoscuta si ramasa in memoria colectiva tot prin complexul Sportul (acum Ana) prin hotelurile  Alpin, Ciucas, Piatra Mare (felicitari acelor urbanisti si arhitecti care au gandit  aceasta salba !),prin complexulFavorit. Nimeni nu retine multimea de „edelwies-uri”(vezi aici hoteluri mici sau pensiuni trantite alandala ).

Nu stiu daca exista  un plan de extindere a statiunii . Realitatea ma contrazice pentru ca  in  Poiana Mica   se construieste un complex rezidential cu sute   de apartamente! Poiana Brasov si ansambluri rezidentiale??! Probabil s-a descoperit cine stie de unde un alt concept de statiune si turism!

Daca tot ne intoxica cu marota turismului statul, aici inteleg  guvernul si parlamentul, ar trebui macar acum  sa declare Poiana Brasov statiune de interes national. Sa aiba un plan coerent de refacere   a ceea ce se mai poate reface din farmecul  si unicitatea  vechii statiuni, un plan de dezvoltare   complet si intins pe ani buni , sa asigure  un regim al constructiilor extrem de sever si conditii  de implantare in peisaj  a noilor constructii absolut obligatorii si   sa nu mai admita nici un fel de retrocedari in natura    in perimetru stabilit   . Sa fie acceptate  retrocedari in bani sau la schimb de terenuri(reciproc avantajoase ). Democratia si proprietatea pot coexista  si  cand statul are cauze de interes national si interes public.

Altfel  totul va ajunge  o asezare urbana cu de toate  si nimic dintr-o statiune. Doar amintirea , a fost odata …..  Poiana Brasov unde  turisti din tara  si  straini laolalta cu mii de brasoveni  isi petrecea timpul liber intr-o frumoasa  statiune care nu mai este…..

Vile kitch, blocuri cu apartamente  in Poiana Brasov si langa ele masini de lux iata visul oricarui mini miliardar de carton clocit si imburghezit de tranzitia  din Romania.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s