Texte despre Brasov(II)-Biserica Neagra o insula de germanitate


Brasovul  are cateva cladiri  foarte cunoscute pretutindeni in tara. Una din ele si simbol al orasului ar fi Biserica Neagra. Statuia lui Honterus  strajuie langa inaltul edificiu. Biserica a fost renovata succesiv de-a lungul multor  ani si arata impecabil . Adica a fost restaurata tinand cont de  vechea  infastisare si nimic dupa restaurare  nu arata a kitch. In curtea Bisericii se afla Liceul Honterus, renovat cu sprijinul statului german si  care are printre cadrele didactice  si profesori germani  trimisi de acelasi stat sa asigure o buna invatare a limbii germane. Peste 95% din elevii liceului sunt de origine romana. Rar,  ca o exceptie, gasesti vreunul de origine  germana(saseasca)   fie si numai dupa unul din parinti. Cu toate astea liceul are faima, este recunoscut in Germania si multi dintre absolventii lui urmeaza cursurile unor universitati de acolo fara a fi fost nevoiti sa sustina vreun examen. Totul doar pe baza   notelor  avute la absolvire.

Orga bisericii este celebra,concertele asteptate si urmarite. Peste toate in mica  suprafata de teren care cuprinde  cladirea bisericii curtea ,liceul  este o parte din vechiul burg de altadata.De la cladiri pana la calmul, seriozitatea si punctualitatea oamenilor.

Biserica Neagra organizeaza anual   concertul  si slujba religioasa din Ajunul Craciunului.

Atmosfera este sobra,un brad impodobit sumar undeva langa altar,oameni asezati  pe scaune,preotii in  anteriuri  fara podoabe.La intrare capeti programul slujbei.Titlurile cantecelor  interpretate de cor,momentele slujbei  si tema predicii. Concertul incepe la ora 17. Este deja intuneric. Majoritatea participantilor sunt romani. Lipsa de punctualitate este un dat national. O caracteristica a noastra.

La orele 17 fix usile bisericii s-au inchis.S-au mai redeschis la finalul  concertului. Pe dinafara au ramas multi, foarte multi care  ca de obicei au intarziat numai un minut.Metehne care bantuia nu numai orasul ci toata tara.

Laolalta cu liceul Honterus si mica piateta, Biserica Neagra  este o insula de germanitate in mijlocul orasului vechi. Insula ce cauta sa conserve cate ceva din prezenta sasilor pe aceste meleaguri. Candva populatia  de origine germana era in Brasov in numar egal cu  cea romaneasca. Au trecut vremuri, a venit  1990 si au mai ramas putini sasi in Brasov.

Toata lumea deplange plecarea lor. Este tarziu  si cand  mai vrem sa  avem parte de traditii,obiceiuri si normalitate trebuie sa intram pe mica” insula”  strajuita de turnurile vechii cetati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s