Brasovul are cateva cladiri foarte cunoscute pretutindeni in tara. Una din ele si simbol al orasului ar fi Biserica Neagra. Statuia lui Honterus strajuie langa inaltul edificiu. Biserica a fost renovata succesiv de-a lungul multor ani si arata impecabil . Adica a fost restaurata tinand cont de vechea infastisare si nimic dupa restaurare nu arata a kitch. In curtea Bisericii se afla Liceul Honterus, renovat cu sprijinul statului german si care are printre cadrele didactice si profesori germani trimisi de acelasi stat sa asigure o buna invatare a limbii germane. Peste 95% din elevii liceului sunt de origine romana. Rar, ca o exceptie, gasesti vreunul de origine germana(saseasca) fie si numai dupa unul din parinti. Cu toate astea liceul are faima, este recunoscut in Germania si multi dintre absolventii lui urmeaza cursurile unor universitati de acolo fara a fi fost nevoiti sa sustina vreun examen. Totul doar pe baza notelor avute la absolvire.
Orga bisericii este celebra,concertele asteptate si urmarite. Peste toate in mica suprafata de teren care cuprinde cladirea bisericii curtea ,liceul este o parte din vechiul burg de altadata.De la cladiri pana la calmul, seriozitatea si punctualitatea oamenilor.
Biserica Neagra organizeaza anual concertul si slujba religioasa din Ajunul Craciunului.
Atmosfera este sobra,un brad impodobit sumar undeva langa altar,oameni asezati pe scaune,preotii in anteriuri fara podoabe.La intrare capeti programul slujbei.Titlurile cantecelor interpretate de cor,momentele slujbei si tema predicii. Concertul incepe la ora 17. Este deja intuneric. Majoritatea participantilor sunt romani. Lipsa de punctualitate este un dat national. O caracteristica a noastra.
La orele 17 fix usile bisericii s-au inchis.S-au mai redeschis la finalul concertului. Pe dinafara au ramas multi, foarte multi care ca de obicei au intarziat numai un minut.Metehne care bantuia nu numai orasul ci toata tara.
Laolalta cu liceul Honterus si mica piateta, Biserica Neagra este o insula de germanitate in mijlocul orasului vechi. Insula ce cauta sa conserve cate ceva din prezenta sasilor pe aceste meleaguri. Candva populatia de origine germana era in Brasov in numar egal cu cea romaneasca. Au trecut vremuri, a venit 1990 si au mai ramas putini sasi in Brasov.
Toata lumea deplange plecarea lor. Este tarziu si cand mai vrem sa avem parte de traditii,obiceiuri si normalitate trebuie sa intram pe mica” insula” strajuita de turnurile vechii cetati.