Hotelul Aro-Palace a fost candva cea mai inalta cladire a Brasovului.Cu mezanin si cele opt etaje plus piscina de pe acoperis cladirea placata in exterior cu o caramida de culoare galbena, era un reper din toate colturile orasului. Hotelul a fost inaugurat in 1939(Aro=AsigurareaRomaneasca) si la acea vreme orasul era inca strans in chinga dealurilor si muntilor din jur. Dezvoltarea si modernizarea s-a facut la inceputul anilor’60. Aripa noua la acelasi regim de inaltime a fost data in functiune in 1963 si a fost ridicata pe locul celei mai frumoase biserici reformate din Brasov. Biserica a fost demolata si reconstruita la cateva sute de metrii departare la marginea parcului liceului Saguna.
Constructia noua simpla si chiar comuna nu are nimic din grandoarea celei vechi. Podoabele din vechea biserica s-au pastrat si sunt in locasul nou. Urme ale fundatilor vechiului locas s-au descoperit recent cu prilejul sapaturilor pentru noua piscina acoperita a complexului.
Demolarea bisericii reformate si modernizarea complexului s-au facut cand la conducere s-a aflat unul dintre cei mai meseriasi conducatori in turism si alimentatie publica( cum se spunea atunci!).Celebrul director Serban Andreescu. Cunoscut si devenit legenda sub numele de Serbanica. Mic de statura, rotofei si parul lins pe spate,emanand o imensa energie sub o figura de calugar iesit la pensie, Serbanica era un self-made man cum zic americanii. A plecat de jos de la picolo si a ajuns directorul unuia din cele mai importante complexe de turism ale vremii.
Se spune ca ar fi fost prieten cu Gheorghiu-Dej. Poate asa se explica rapida demolare a bisericii si fondurile generoase avute la dispozitie pentru modernizare. Meritul lui Serbanica a fost ca la partea de modernizari si constructii a apelat la cei mai buni arhitecti din oras, ca a dorit un hotel multifunctional si dotat la nivelul cel mai inalt al epocii. Investitiile de atunci raman si azi moderne. Barul de noapte,sala de spectacol dar si loc de consumatie asezat in panta si la subsol cu scena mobila este un loc celebru si folosit pana si in ziua de azi cu prilejul manifestarilor Cerbului de Aur. La Aro am vazut in acei ani prima usa batanta apoi prima usa care se deschidea automat (era un mecanism cu parghii, nu aparuse celulele fotoelectrice). In cadrul complexului a fost infiintat un local popular unde halba se lua de la automat la fel ca si anumite feluri de mancare.Si peste toate Serbanica a impus complexului Aro o tinuta . Eleganta,seriozitate,meserie invatata prin exercitiu intens la locul de munca, staif.
Un fost angajat al restaurantului imi povestea ca in fiecare dimineata lucratorii restaurantului se aliniau (de la seful de sala la ultimul picolo) si directorul le facea inspectia. Trecere pe la fiecare si efectiv le mirosea hainele si corpul ca sa se convinga ca sunt curati,ca pot sa serveasca intr-un local precum Aro. Nu mai amintesc de obligativitatea barbieritului si tunsului.A fost cred o scoala Serbanica privind turismul si bucataria si tot ce tine de un local mare acolo la Aro.
Toate astea pe langa celelte reguli de comportare cu un client. Serbanica a murit nu mult timp dupa ce s-a dat in functiune aripa noua si noul hol a complexului. Faima restaurantului si a hotelului s-a pastrat multa vreme.Complexul Aro a trait mult timp din osanza lasata de Serbanica Era un complex de patru stele ,mai erau alte doua sau trei in tara si stelele de clasificare erau adevarate si nu cumparate de la piata asa cum se petrece azi cu localurile de la noi.
Dupa ’90 localul a incercat sa se mentina, erau alte vremuri, se simtea lipsa unui el lider maximo precum Serbanica…..
Hotelul a trecut printr-o alta etapa de modernizare acum cativa ani, holul a fost largit, s-au mai adauga sali de restautant dar a fost inchisa si incorporata in cladire celebra gradina terasa din interior marginita pe patru laturi de zidurile complexului.
Modernizarea are un aer putin vetust, putin temator, cel care a gandit-o a fost mereu parca cu ochii la bugetul alocat.Nu avem de a face cu trainica modernizare din anii ’60 a lui Serbanica care sa reziste peste ani… Poate ca Aro ar fi meritata asa ceva.
A aparut piscina acoperita peste care s-a refacut ingenios vechea zona verde din fata aripii noi, piscina in aer liber de pe cladirea veche nu mai este deschisa, celebrul”acvariu” o cofetarie renumita in anii 60-70 este inchiriata pe la diversi, dela banci la jocuri de noroc.”Acvariul” era parte din Aro, un spatiu vitrat la extrem. Din afara puteai admira in voie frumoasele fete ce-si faceau veacul acolo. La „Acavriu” se putea asculta Beatles si alte formatii care au lasat o dara de lumina in muzica rock.Avea un tonomat de unde selectai discul (single)preferat.
Peste toate si cu toate acestea Aro ramane un loc atins de istorie cu o istorie proprie sau a fiecaruia dintre noi care a trecut pe acolo fie numai ca si client.
Stiti cumva unde pot gasi o biografie cat de cat completa si niste fotografii ale marelui om de restauratie care a fost Serbanica?
Multumesc.
ApreciazăApreciază
@stefan teris: din pacate nu!Deocamdata.
ApreciazăApreciază