TRU si Costi Rogozanu.Este presa actuala cea mai mare pierdere a democratiei castigate de Romania?


TRU adica Traian Ungureanu este un ziarist  foarte bun. Acum europarlamentar.Cei mai maturi isi aduc aminte de excelentele articole despre sport din „Viata Studenteasca”. Apoi de prezenta  lui la microfonul BBC emisiunea in limba romana si de plecarea de acolo cam in coada de peste(pentru post).

Apoi de cartile tiparite  aici in tara  la Humanitas,eseuri  scrise  stralucit cu a caror idei poti sa nu sa fi de acord. Cei mai multi si-l amintesc  din campania electorala ultima  de la prezidentiale unde a fost unul din consilierii lui Traian Basescu. TRU s-a inhamat la o directie .  Are o optiune  si scrie din perspectiva acestei optiuni. Judecata lui privind starea presei este onesta si lucida!

Costi Rogozanu mai tanarul lui confrate,  coordoneaza  editorial platforma de comentarii VOX PUBLICA.Platforma apartine de  grupul Realitatea.  A facut parte din grupul   tinerilor ce acum aproape zece ani au incercat  o ambuscada  care sa le permita ” intrarea” in cultura  si literatura romana. Scriind altfel despre Eminescu. Nu pentru ca Eminescu ar fi un subiect tabu au deranjat acei tineri ci pentru ca punctele lor de vedere erau fortate  si manate numai de dorinta de a face „scandal”.

Apoi l-am gasit sub mantaua lui Nistorescu,la „Evenimentul Zilei”  din perioada de varf calitativ (ma refer la anii 20001-2004)  scriind mici cronichete  pe marginea emisiunilor de la   televiziuni. Aici l-am remarcat. Pe spatii mici,temperat probabil de alura  conducatorului de ziar, Rogozanu reusea sa le foloseasca   la maxim,   aducand idei si puncte de vedere  interesante.

Intre timp l-am urmarit in activitatea de cronicar literar si  nu pot decat sa ma bucur   ca l-am citit comentand carti ale generatiei tinere.

Ajuns la  Vox Publica via „Cotidianul”  dupa  sosirea acolo a lui Nistorescu, Rogozanu se descopera dintr-o data om de stanga.

Totul incepe sa-i miroase. Stanga(ca sa fim intelesi) cam la nivelul la care faceau stanga sau erau de stanga tinerii imberbi ai Parisului luminat de la 1968. Adica  fantezist , idealist, rupti de realitate. De la stanga in raspar  privind  literatura si cultura, Rogozanu ajunge   un dialectic critic  al societatii, al crizei, al masurilor economice  etc.

Trecerea este cam brusca, una este sa-l citesti si comentezi pe  Ionut Chiva (un prozator   al anilor 2000) si alta este sa discuti despre TVA, impozitarea drepturilor de autor etc. Chestii oricum mai  specioase si care nu se lasa cu una cu doua descifrate. Pozitia  lui Rogozanu mi se pare pozitia unui ziarist care scrie la curtea  unui rege si nu poate uita   de acest rege….

Si unul si celalat  sunt preocupati de soarta presei de la noi. TRU se preocupa  de starea in care a ajuns presa. Rogozanu zice ca  este bine, asa ca el isi face datoria si nu-l cenzureaza nimeni….

Mai jos  textele celor doi  spre citire.

TRU:

1.Există sau nu, în România, „campanii media la comandă”?Răspunsul nu e convenabil. Da, campaniile media la comandă există şi, mai mult, sînt motorul principal al unei presei care funcţionează, de fapt, ca partid mediatic.

2.Ideea după care trusturi media şi ziarişti plătiţi de proprietari privaţi reprezintă în mod necesar interesele sectorului privat şi ale societăţii e, în România, ridicolă. Marii proprietari de trusturi nu sînt oameni de afaceri privaţi ci o elită parazitară care depinde de contracte sau scutiri acordate de stat şi are, prin urmare o nevoie vitală de decizie politica favorabile..

3.Cred că ziariştii ar trebui obligaţi prin lege să îşi declare veniturile. Argumentul după care ziariştii din trusturile „private” nu pot fi obligaţi la aşa ceva, pentru că nu sînt plătiţi din bani publici e abject. Mai întîi, pentru că ziariştii „privaţi” se ocupă de chestiuni publice, educă opinia publică şi au autoritate morală publică. Apoi, pentru că banii care îngraşă salarii de la 10000 de euro în sus, sînt bani furaţi de patronii privaţi din fonduri sau alte surse de venit publice.

4.Un grupuscul anonim sau ignorat de ziarişti continuă să lucreze onest şi tot mai izolat în România. Aşa ceva e posibil, însă, numai în condiţii de mare presiune şi sub ameninţarea sărăciei. Marile trusturi care se tem de persecuţia dictatorială a statului nu admit asemenea ziarişti şi au făcut tot ce trebuia pentru a elimina supravieţuitorii.  Cei mai mulţi strigă în van, au un public de nişă, se zbat în cotloane de internet sau se irosesc în presa de provinice.

5.Presa românească e cea mai mare pierdere a democraţiei cîştigate de România. Nu e nimic mai trist şi mai descurajator pentru viitor decît spectacolul sordid al acestei instituţii simulate care corupe în masă tineri şi livrează latifundii, vile, elicoptere, avioane, conturi, chiolhanuri şi limuzine pentru impostori selecţionaţi în baza unui concurs dinamic de înjosire.

6.Presa românească nu e ameninţată de statul condus de Preşedintele Băsescu. Nici un ziar şi nici un ziarist n-au avut de suferit, n-au avut de pierdut sau n-au dispărut, prigoniţi de un Guvern şi de un Preşedinte insultaţi în regim 24/7. Presa nu e ameninţată sau nu mai e ameninţată. Răul a fost deja făcut. Dinăuntru.

COSTI ROGOZANU

1.Au fost şi susţinători isterici ai lui Băsescu (mulţi dintre ei plătiţi acum direct sau indirect – adică din bani publici – de PDL) şi ambele tabere au reuşit să arunce adevărata critică în derizoriu.

2.Ziariştii trebuie să-şi declare averile – faci glume? dar îţi donez pe loc şi fac şi publică “averea mea”, Traian. Asta e problema? Şi în tabăra mogulilor, şi în tabăra puterii problema e aceeaşi: au fost plătiţi oameni să fie isterici, să nu mai fie ziarişti. Dar au rămas, cum spui, prin colţuri, oameni care şi-au făcut treaba şi atît. Ăia nu vor nici apărare, nici ajutor, vor să fie lăsaţi dracului în pace – or, principala preocupare a taberei TRU e să-mi repete insistent ca indiferent ce faci in presa romaneasca e aproape imoral, daca nu jegos de-a dreptul. Si nu e asa – anul acesta presa a lovit corect si greu un guvern sufocat de clientelism si de propria-i nesimtire.

3.TRU nu vorbeste ca un europarlamentar – vorbeste ca un pamfletar –.

4.Nu vreau decit sa stii ca nu-ti faci deloc treaba in calitatea de europarlamentar si de fost jurnalist. Ca n-ai mai ridicat o problema noua si stringenta de ani de zile, ca nu te-am auzit cu o singura problematizare incomoda, ca nu inteleg de ce ma iei cu tonuri de ecleziast cind nu faci decit sa-ti justifici jenant o uriasa sinecura.

5.Avem deja o falangă de “dreptaci furioşi” vopsiţi cu diverse conservatorisme, şi toţi, măreţi credincioşi în antreprenoriat, privatizare  totală etc, plătiţi din bani publici…

6.Dupa scoala SRS/Chirieac, de complicititati cu politicieni, rasplata politica, tot ce ati facut voi, TRU &co n-a fost decit sa certificati o noua forma de distrugere a jurnalismului prin parvenitism politic. Aţi opus o şcoală imorală de jurnalism unei alte şcoli imorale.

7.Astept macar bunul simt de a vorbi cu maximum de respect despre aia ramasi intre fronturi – respect, nu vorbe precum “saracii de ei”.

Sa precizez ca pozitia lui TRU este un raspuns la o interpelare a mai multor euro-parlamentari (intre care si a noastra Renate Weber) care cere Comisiei Europene să treacă la acţiune în apărarea libertăţii ameninţate a presei( Renate Weber denunţă menţionarea campaniilor media „la comadnă” în Strategia Naţională de Apărare a CSAT).

Pozitia lui Rogozanu  ati citit-o. Este a unui tanar  cel putin derutat intre ambitiile firesti ale  tineretii si  grija de a nu gresi…(fata de cine ?)

Pozitia  lui TRU este o optiune  fata de un inceput de proiect(poticnit, care nu merge cum trebuie)imbratisat de presedintele Basescu si de o parte a societatii,pozitia lui Rogozanu o optiune  fata de un stapan!(desi nu o recunoaste).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s