„Iarba verde”,picnic,iesire in aer liber….noul sport la romani


Caldurile mari ale ultimilor zile au scos din oras zeci de mii de oameni.Cu mic cu mare,cu catel si purcel acestia s-au repezit  in zonele mai racoroase din apropierea Brasovului situate de regula pe langa  o apa. Un parau  cat de mic aduce  o boare de racoare.

Cum bine stiti Brasovul nu duce lipsa de zone de verdeata . La orice iesire,  dai dupa zeci de metrii sau  cativa kilometrii de o padure,de o apa,  de locuri umbroase  langa zone insorite.Intamplarea m-a dus in aceste doua zile de sfarsit de saptamana in doua zone intens frecventate de brasovenii amatori de iarba verde.

Aglomeratia a fost sanatoasa si  de remarcat ca  nu atat aerul si caldura i-au manat pe oameni catre zonele cu verdeata din jurul  acestui oras.  Mai tot romanul iese la iarba verde nu pentru asi primeni plamanii si creerul. Iese  sa faca un gratar.Langa gratar  cateva beri. Asta este suprema placere.Daca se poate langa bere si gratar  si ceva muzici. Sigur manele.

Asta ar fi tot. Ajung  de obicei cand soarele  este ca o sulita pe cer.Se inghesuie langa o apa. Pantaloni  scurti  din material sintetic care atarna pana la genunchi. Camasa incheiata la un nasture abia  acoperindu-i burta.Celebrii slapi chinezesti in picioare. Consoartele in acelasi model de pantaloni,mai toate cu ochelarii de soare pe cap, scoase atunci parca din bigudiuri.Si neaparat  lanturi,inele si bratarile din aur.

Opresc, descarca rapid sacosele cu mancare si bautura si incep sa alerge dupa lemne.Aduna   tot ce le iese in cale.De la surcele la copaci grosi cat mana. Cazaturi, ca sa fim corecti.Rapid  injgheaba focul. Palalaie catre cer.Gratarul aruncat in graba si  carnea care incepe sa sfaraie. Se desfac berile.Pepeni si lubenite rotofeie stau sa se raceasca in apa de alaturi. Fuioare de fum inecacios  acopera   insulele de verdeata  insirate pe Valea Tarlungului.Nici vorba de aer curat.Se desfac beri  cu repeziciune si sucuri  in peturi,apa nu doreste nimeni.Pe o suprafata  de 70x120metrii numar 20 de masini.

Manaca sanatos si pleaca.Cate unii mai zabovesc  pentru siesta in umbra copacilor.

Raman musuroaie de  taciuni si jar.De obicei  se face cate un cerc  din pietre de rau si inauntru lui  focul.Unii arunca grabiti o sticla ,doua de apa la final.Altii pleaca lasand musuroiul fumegand.Langa,   doua trei  peturi goale de apa sau suc,alte cateva de bere, resturile de la pepeni si lubenite,zeci de servetele  albe sau roz.Cate unii uita de  soarele puternic si la plecare sunt ca niste rosii abia cumparate din piata. Am fost la iarba verde a fost excelent, se vor lauda maine.

La Pietrele lui Solomon un loc catre Poiana Brasov pornind din  Schei,vechiul cartier al orasului ,primaria a amenajat intr-o poiana un loc de picnic. Mese   din lemn cu tablia din trunchiuri groase,locuri cu vatra pentru foc,toalete. Pare altceva…

Si aici gratarele sfaraie,muzica se zbenguie in voie si toat lumea este multumita.

Chiar la intrarea in mica poiana este  statia terminus a autobuzului ce cara din greu  oameni dornici sa iasa la aer. Langa statie o parcare mare. Tot din statie  incepe drumul vechi spre Poiana.Cca 4 kilometrii pana la Poiana Mica.

Din autobuze sau masini coboara  si cativa echipati corespunzator. Iau drumul vechi spre Poiana pieptis si agale. Vor merge  cei patru kilometrii pe jos,serpentina dupa serpentina. In Poiana Mica vor face un popas. Cativa mititei  si o bere de la un restaurant din preajma.

Apoi inapoi  patru kilometrii.Drumul prin padure lasa si soarele sa patrunda  si din loc in loc vezi  turistii  la o baie de soare.

Ajung inapoi la Pietrele lui Solomon.In masina sau autobuz catre oras.

Sunt cativa ,cateva zeci sa spunem. Care inteleg altfel iarba verde. Putini, prea putini.

Miile de  doritori de „iarba verde”  sunt pe Valea Tarlungului, pe Valea Timisului pe alte vai. Cu gratarele fumegand si berile la rece gata de atac.

Inainte,  a iesi la iarba verde insemna o plimbare pe jos , miscare in aer liber ,putin sport de ce sa nu recunoastem.Erau si mititeii si berile   la un local cum v-am povestit.

Acum noul sport national este acest gratar  care ne impute hainele si mizeria pe care o lasam in urma. Situatia  este cam  aceiasi peste tot in tara nu numai la Brasov.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s