Piata „angro” de legume si fructe de la Brasov.Si un UPDATE -2011


Langa oras pe un perimetru  sub forma de  careu  se afla piata  de legume si fructe  „angro”.

Intri cu masina si te opresti,  pe una din  fasaile de asfalt ce delimiteaza  sub forma de patru „strazi” perimetrul,  in dreptul  unei alte masini de obicei camion sau dubita. Cumperi marfa direct de acolo o transferi in masina ta si mergi mai departe. In general se cumpara cantitati mari.Preturile sunt mai mici decat in pietele orasului.

Zilnic sute de masini din oras si imprejurimi(plus Secuime) bat zona cumparand acum in apropierea toamnei, pe „rupte”.Cei ce vand sunt arsi de soare, plus ceva negru de la natura, mare majoritate sudisti. O abundenta de fructe si legume, semnul unei recolte bogate.De la saci  cu cartofi, la ceapa,vinete, ardei si pana la prune,lubenite si alte cele.

Toti cei ce vand sunt si producatori. Nu se face comertul obisnuit de prin alte piete unde vand la taraba tot felul de oraseni  cu alura de smecherasi care n-au tinut in mana  o sapa in viata lor  dar stiu sa  scoata un leu  din piatra seaca.

In celelalte piete  ale orasului gasesti  aceiasi marfa la  preturi intre  30-100% mai mari. Odata se plateste locatia (daca piata este in centrul orasului,greu accesibil mijloacelor mari de transport) apoi platim  adaosul pus de comerciantii orasului ce cumpara marfa din piata de care va vorbesc si o revand  mai spre centru. Este  legal, este un castig  dar asa ceva nu prea se face in alte locuri. Primaria ar trebui sa ceara tuturor celor ce vand in piete certificat autentic de producator. Sunt destui   care vand prin oras prin tot felul de aprozare improvizate  ca sa mai ocupe si piata. Piata de” angro” este  situata in afara orasului si cei fara masina,batrani nu ajung pana acolo. Se duc la pietele din apropiere unde pretul este umflat artificial de acesti camatari de legume si fructe.

Piata de „angro” este o initiativa buna si are succes!

UPDATE:17.07.2011.Piata” angro” de legume si fructe din cartierul Stupini(la care ma refeream in textul de mai sus) a fost inchisa de autoritatile locale si cele ale agentiilor descentralizate(APC,etc). Piata nu era autorizata si prin  acesta actiune autoritatile au solicitat  parcurgerea de catre proprietar al  intregii scheme de  obtinere a avizelor (ca se le obtii trebuie  sa si investesti ceva!!!!!) si apoi depunerea documentului de autorizare. Am observat in ultimul an (de la data  scrierii textului) o degradare continua a spatiului acestei piete. Mizerie,gunoaie nestranse, lipsa unor elementare dotari de igiena,etc. Calauzit numai catre castig patronul a uitat ideea buna de la care a pornit. Sau  este si el un patron  al tranzitiei… cu ochii numai la bani si mai putin la conditiile in care  se desfasoara activitatea …

Sa asteptam  si sa vedem finalul. Va mai fi redeschisa piata? Sau vor aparea altele pornite tot de la acelasi „concept” dar mai civilizate….?

Producatorii s-au indrepatat  spre celelalte piete ale orasului dar aici accesul este mai greu si mai ales nu poti vinde „din masina”…

O idee buna si de succes risca sa moara datorita in primul rad patronului….. De unde se vede ca mentalitatea „socialista”(„banul sa iasa,restul nu ne intereseaza..”) salasuieste adanc in scorta noastra…. Cat timp?

Reclame

Un gând despre “Piata „angro” de legume si fructe de la Brasov.Si un UPDATE -2011

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s