„Fabrici si uzine”. Ce a mai ramas din industria Brasovului!


Scurta radiografie a ceea ce insemna industrie la Brasov si-n jurul Brasovului. Adica ” fabrici  si uzine”.Candva   un domeniu foarte important. De aici si vorba din folclorul orasenesc:”dai in mine /dai in fabrici si uzine”.

Autocamioane.Platforma intacta. Cateva sute de oameni. Sectii „curatate” de utilaje. Nu atat cat sa nu se mai fabrice camioane dar  fara serie mare. O serie de hale inchiriate la  diverse firme.Activitati de fabricare tractoare si autobuze.Ambele modeste si fara anvergura.

Tractorul. Activitatile conexe productiei de tractoare au fost externalizate inainte cu ceva ani de celebra privatizare  facuta de AVAS. Hale si utilaje au incaput pe mana a diversi oameni de afaceri. O parte din ei au dezvoltat sau continuat activitati industriale, alta parte au inchiriat sau vandut halele la firme ce desfasoara activitati. Fabricare de piese ambutisate, de stante de ambutisare, pantofi, prelucrare de metal sau table pentru burlane si acoperisuri. Sunt zeci de firme ce-si desfasoara activitatea aici. Halele au ramas in picioare. In rest  nucleul de baza, sectiile de productie  „privatizate ” de AVAS catre  un necunoscut investitor  incep sa se demoleze.Peisaj sinistru ca dupa bombardament.

Rulmentul. Inchisa. Incercare de vanzare a activelor. Probabil va avea soarta  societatii Tractorul. Incchiriata la bucata sau demolata.Fostul institut  de proiectare  si cercetare rulmenti si  organe de  asamblare  devenit cladire  cu spatii de birouri de inchiriat .

Hidromecanica.Unitatea din centru  se va demola. Probabil va apare un supermarket.Unitatea de pe platforma Tractorul sta sa nu moara.

IAR Ghimbav. Gata sa sucombe. Parteneriatul cu Eurocopter   posibil sa se rupa.

Fartec.Candva cel mai bun producator de articole de cauciuc  pentru domeniul auto si tractoare. Acum demolata.

Prefabricate. Intreprindere care a pus un umar la atatea constructii prin tipizatele din beton ce le producea.Demolata.

CPL(fost Lemexim).Demolata.

Romradiatoare. Radiatoare pentru  auto si tractoare. Traditie. Parte demolata,parte transformata in centru de afaceri. Un sambure  din vechea uzina s-a mutat cu arme si bagaje pe o alta platforma industriala  intr-un spatiu inchiriat si lupta sa supravietuiasca  decent.

ICIM.Constructor fanion.Fabrici dela zero(actuala Dacie ,refractare si cate altele,etc),blocuri,hale ,magazine.Acum  impartita in niste  firme  care  se zbat sa nu moara.

Produse refractare-Rasaritul. Inchisa.Idem unitatea dela Cristian.

Kraft-Foods(fosta Poiana).Inchisa. Activitatea, cu tot cu dulciuri, mutata in Bulgaria.

Colgate-Palmolive.Inchisa. Spatiu cumparat, devine Clinica Sf.Constantin.

Intreprinderea Mecanica(Metaloplast). Inchisa.

FSR Rasnov.Principal producator de scule aschietoare.Privatizata.Apoi jumatate vanduta  unei fabrici producatoare de rafturi de depozitare. Jumatatea ramasa functioneaza la capacitate mica.

Romacril(adezivi) Rasnov.Inchisa. O ruina.

Mecanica Codlea.Privatizata. Acum inchisa.

Colorom Codlea.Privatizata.Demolata.

Carfil(uzina produse speciale).Devenita in parte parc industrial cu hale  inchiriate unor firme ce practica comertul, sau  activitati de depozitare,prelucrare metal.Nucleul de productie speciala functioneaza la capacitate redusa.

Metrom.Alta uzina  speciala. Mai mult de jumatate devenita parc industrial cu activitati   de la „ace, brice,depozitare  la termopane”.Si cateva sectoare mici ce produc.

Tohan-Zarnesti.Productie speciala.Personal la limita,activitate redusa.

Exemplele sunt din ceea ce  este azi zona metropolitana a Brasovului.

Ce s-a construit in locul lor? Inna Scaeffler. Uzina  cu peste 3000 de angajati.Cea mai serioasa investitie din ultimii 20 ani. Fara ea era si mai rau la Brasov.

Cateva zeci de firme de la zece la  2-300 angajati.Articole de cauciuc,prelucrare lemn, productie mase plastice,produse alimentare. Mult,foarte mult sub ce s-a distrus.

Am prea mult amar ca sa mai comentez ceva!

Turism?Foarte bine dar nu se  poate trai din turism.Nu toti pot sa devina proprietari de pensiuni cu sortul peste burta asteptand  turistii care  sa se minuneaze de Tampa,Poiana, sau Bran.Toate au o limita!

Reclame

5 gânduri despre “„Fabrici si uzine”. Ce a mai ramas din industria Brasovului!

 1. Buna ziua! Am o rugăminte de milioane la dumneavoastră! Sunt din Vaslui, tata a muncit la Metalochim Brașov intreprinderea locală,si vrea sa își ia grupa însă nu se găsește arhiva nicăieri,nici la arhivele statului/casa de pensii/sau alte firme afiliate cu care am luat legătura nu stiu nimic despre aceasta,credeți ca m-ați putea lumina cu privire la ea? Ce sa întâmplat cu ea, absolut orice imi este de folos! Va multumesc!

  Apreciază

 2. Domnu Avram
  Va rog mult sa ma contactati pe adresa mea de e-mail (clement_mircea@yahoo.com), pentru a ma lamuri cu perioada de munca a mamei mele, la Intr. Metalochim Brasov
  Mama mea a lucrat la Metalochim Brasov (pe o adeverinta a ei de angajare asa scrie. NU Metaloplast).
  Trebuie sa ii fac dosarul de pensie si stau pe loc pentru acest motiv. Daca aveti vreo informatie, despre unde ar putea fi arhiva la ora aceasta, ar fi minunat. Adresa (din acea adeverinta de salariat a mamei, din anul 1975,) este Tr. Grozavescu nr. 7, Brasov.
  A activat ca muncitor necalificat intre 1971-1975, la sectia Menaj.
  Va multumesc anticipat si daca nu e deranjul prea mare, as dori un raspuns.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s