Ma intreb si-mi raspund,pastrand distanta si stiindu-mi locul, precum marele ziarist polonez Adam Michnik.
Sigur nu asta este capitalismul ce l-am visat. Vorbesc de capitalismul care se zbenguia prin fostul occident la sfarsitul anilor ’80. La noi n-a ajuns decat o parodie a ceea este mai rau acolo.
Capitalismul de azi se trage din ultraliberalismul otravitor promovat de negustori si bancheri. Nu vreau sa cad in teoriile conspitationiste si sa cred ca o mana(mai mare) de bancheri si negustori dirijeaza lumea cum vor. Totusi nu ma pot abtine sa constat ca „marii dirijori” au bagat-o pe maneca la criza din 2008-2009 si a trebuit sa intervina statul ca sa salveze „prostiile” lor vizionare.
La noi nu este nici un fel de capitalism in sensul clasic al notiunii. La noi s-a incetatenit termenul de patron dar sunt foarte putini patroni. Cateva fabricute si ateliere , multe multe magazine, cateva societati agricole, unitati de servicii. Cam la atat se rezuma patronul roman. Nu avem o clasa de mijloc la care patronii sa contribuie substantial ca pondere.
Restul sunt angajati. Chiar si cei ce lucreaza pe posturi de conducere la multinationale sau SRL-uri cu actionariat strain sunt tot angajati. Patronii sunt in alta parte. Nu-i uit pe cei cativa patroni romani cei din Top-ul bogatilor dar ei sunt total nesenificativi fata de restul.
Romania nu are patroni.Sau are doar o bruma de patroni. Si de aici rezulta lipsa unui adevarat cult al patronului nici sarac nici bogat si exemplu pozitiv.Are angajati care de multe ori confunda pe patron cu directorul acelei firme. Nimic rau. Directorii nu sunt decat niste simpli executanti care urmeaza orbeste procedurile stabiliote de patronatul din tara de origine.
Nu pot sa ia nici un fel de decizii. Se intampla ca directorul sa angajeze pe cineva si vine din centrala de peste tari ( sa nu spun si mari) cineva caruia nu-i plac ochii noului angajat si-l concediaza cat ai zice peste. Evident cu mana directorului de aici care l-a angajat.
Apoi la noi lipseste cultura dialogului dintre patron sau director si angajat. Unul dicteaza celalalt executa. Povestile de la multinationalele de aici care-si premiaza angajatii pentru cine stie ce imbunatatire adusa in fluxul de productie sau pentru o mica inovatie sunt ….povesti.
Romania nu-si poate proteja nici bruma de patroni. Acestia sunt supusi presiunii fantastice venite din exterior . Cum incearca sa ridice capul sa se dezvolte cum apare o lovitura sub centura de la concurenta. Veti spune ca o concurenta este benefica dar ea trebuie sa se poarte intre competitori cu forte aproximativ egale. Ce sanse sa aiba un producator de paine cu o marfa excelenta fata de o firma straina care a cumparat cine stie ce fosta intreprindere de panificatie, a investit in utilaje robotizate productivitate mare deci , amelioratori cat cuprinde saraca paine si din astea un pret mai mic fata de „nataraul” nostru de patron ce se incapataneaza sa scoata o paine cu cartofi ( de adevaratelea ) la un pret ceva mai mare. Si atunci pestele cel mare fie il cumparara pe cel mic fie il inghite. Si s-a mai dus un patron si noi mestecam „guma” oferita de multinationala bucurosi ca suntem in …. capitalism.
Romania ca parte a UE nu-si permite sa se opuna fluxului de „investitori” care inca mai spera la filonul de aur aici. In schimb nici nu prea poate accesa fondurile aceleiasi Uniuni. Care fonduri de multe ori ajung tot intr-o tara din vest. Schema este cunoscuta.
Proprietarii de locuinte de la noi nu sunt patroni. Asta nu este capitalism. Mai acum trei patru ani fiecare detinator de doua apartamente si o bucata de pamant la Cornul Vacii se credea patron. Nu mai trebuie sa munceasca , vinde un apartament si pamantul, cu banii rezultati construieste o casa pe care o vinde si tot asa. Date exacte spun ca un metru patrat construit costa atunci cam 5-600 euro. Se vindea acelasi metru patrat la 1-1200 euro. Nebuneala roamnilor a fost extrema si suprema si multi din cei ce au cumparat atunci isi ling cu greu azi ranile.
In sfarsit capitalism inseamna si un popor care sa nu uite de cultura. Poporul roman a uitat complet de cultura. Totul pentru bani, totul pentru victorie!
Cultura o fac altii si ni se aduce la caserole gata pentru servit. Incepand de la muzica continuand prin film si carti pana la mizerabila de televiziune care imbata pe co-nationali.. Totul se dicteaza de negustori si bancheri . Ce muzica s-a ascultam ce filme merita sa vedem ce carti(mai rar!) sa citim pana la divertismentul grosolan, de balta amtestec de cretinism si pornografie pe care ni-l servesc prin mijloacele mass-media.
Amortit si fara coloana romanul a cedat si crede ca asta este adevaratul capitalism.
Tot ce este strain miroase frumos tot ce este romanesc pute si are damf de provincie si siberie ametita.
Sa recapitulam: patroni in industrie nu, patroni la banci doamne fereste, micii agricultorii nu sunt patroni, ateliere pentru servicii nici vorba, magazinele cate mai sunt se lupta cu hipermarketurile desi au marfa mai buna calitativ si mai ieftina dar acolo este caruciorul si locul de intalinire a noii protipendade crescuta din lesia capitalista, cultura este dirijata si „irigata pe mari suprafete”.
Ma uitam zilele trecute la un film despre Cenaclul Flacara. Il stiu si cu bune si cu rele nu va speriati!
Valorile acelui Cenaclu si muzica de acolo fac fata foarte bine peste timp, sufera comparatie cu ce se canta in acel moment pe alte meridiane (credeti-ma stiu ceva muzica!) iar Paunescu parea un Goliat fata de marii „moderatori” de azi in frunte cu preoteasa Oprah Winfrey…. Nu-mi spuneti de Paunescu care a facut compromisuri spuneti-mi de Paunescu care era in stare sa tina in mana zeci de mii de oameni ore in sir fara sa le toarne chiar tampenii….
Mi-e sila de resturile de capitalism importate la noi. Mi-e sila de lipsa de mandrie a statului roman si a conducatorilor ei. Nu sunt nationalist. Sunt un om obisnuit care este satul de gogosile vandute de mai vechii in capitalism de pe alte meridiane si inghitite pe nemesecate de onor poporul roman.
Nu acesta este capitalismul in care am crezut. Capitalism inseamna proprietate si concurenta dar pe principii sanatoase nu pe seama haidamacilor globalizarii veniti si la noi sa ne striveasca sub talpa lor de fier …..
Odata o sa povestec de ce nu se mai fabrica autocamionul si tractorul romanesc! Analiza de la sursa nu povesti cu lipsa de competitivitate ,calitate, etc, etc cu care ati fost imbatati de ceva ani….. Asta daca mai prezinta vreun interes pentru cineva sa … Cineva care sa citeasca povesti adevarate despre produse-brand omorate parsiv……