Capitalismul pe care l-am visat ? NU,multumesc.


Ma intreb si-mi raspund,pastrand distanta si stiindu-mi locul, precum marele ziarist polonez Adam Michnik.

Sigur nu asta este capitalismul ce l-am visat. Vorbesc de capitalismul care  se zbenguia prin  fostul occident la sfarsitul anilor ’80. La noi n-a ajuns decat o parodie a ceea este  mai rau acolo.

Capitalismul de azi  se trage din ultraliberalismul  otravitor promovat de negustori si bancheri. Nu vreau sa cad in teoriile conspitationiste si sa cred ca o mana(mai mare) de bancheri si negustori dirijeaza lumea cum vor. Totusi nu ma pot  abtine sa  constat ca „marii dirijori” au bagat-o pe maneca la criza din 2008-2009 si a trebuit sa intervina statul  ca sa salveze „prostiile” lor vizionare.

La noi nu este nici un fel de capitalism in sensul clasic al notiunii. La noi s-a incetatenit termenul de patron dar sunt foarte putini patroni. Cateva fabricute  si ateliere , multe multe magazine,   cateva societati agricole,  unitati de servicii. Cam la atat se rezuma patronul roman.  Nu avem o clasa de mijloc  la care patronii  sa contribuie substantial ca pondere.

Restul sunt angajati. Chiar si cei ce lucreaza pe posturi de conducere la multinationale sau SRL-uri cu actionariat strain  sunt tot angajati. Patronii sunt in alta parte. Nu-i uit pe cei cativa  patroni romani  cei din Top-ul bogatilor dar  ei sunt total nesenificativi  fata de  restul.

Romania nu are patroni.Sau are doar o bruma de patroni. Si de aici  rezulta  lipsa   unui adevarat cult al patronului nici sarac nici bogat si exemplu pozitiv.Are angajati care de multe ori  confunda pe patron cu directorul acelei firme. Nimic rau. Directorii nu sunt decat niste simpli executanti care  urmeaza orbeste procedurile stabiliote de patronatul din  tara de origine.

Nu pot sa ia nici un fel de decizii. Se intampla ca  directorul sa angajeze  pe cineva si vine din centrala de peste tari ( sa nu spun si mari) cineva caruia nu-i plac ochii noului angajat  si-l concediaza  cat ai zice peste. Evident cu mana  directorului de aici care l-a angajat.

Apoi  la noi  lipseste cultura dialogului  dintre patron sau director  si angajat. Unul dicteaza celalalt  executa. Povestile  de la multinationalele de aici care-si premiaza angajatii pentru cine stie ce imbunatatire adusa in fluxul de productie sau pentru o mica inovatie sunt  ….povesti.

Romania nu-si poate proteja nici  bruma de patroni. Acestia sunt supusi presiunii fantastice venite din exterior . Cum incearca sa ridice capul  sa se dezvolte cum apare   o lovitura sub centura de la  concurenta. Veti spune ca o concurenta este benefica dar  ea trebuie sa se poarte intre competitori cu forte  aproximativ egale. Ce sanse sa aiba un producator de paine  cu o marfa excelenta  fata de o firma straina care a cumparat cine stie ce fosta intreprindere de panificatie,  a investit in utilaje   robotizate  productivitate mare deci , amelioratori cat cuprinde saraca paine   si din astea un pret mai mic fata de „nataraul” nostru de patron ce se incapataneaza sa scoata o paine cu cartofi ( de adevaratelea ) la un pret ceva mai mare. Si atunci pestele cel mare fie il cumparara pe cel mic fie  il inghite. Si s-a mai dus un patron si noi  mestecam „guma” oferita de multinationala  bucurosi ca suntem  in …. capitalism.

Romania ca parte a UE nu-si permite sa se opuna  fluxului de „investitori” care inca mai spera la  filonul de aur aici. In schimb nici nu prea poate accesa fondurile aceleiasi Uniuni. Care fonduri de multe ori ajung  tot intr-o tara din vest. Schema este  cunoscuta.

Proprietarii de  locuinte de la noi nu sunt patroni. Asta nu este capitalism. Mai acum  trei patru ani fiecare  detinator de  doua  apartamente si o bucata de pamant la Cornul Vacii se credea patron. Nu mai trebuie sa munceasca , vinde un apartament  si pamantul, cu banii rezultati  construieste o casa  pe care o vinde si tot asa. Date exacte spun ca un metru patrat construit  costa  atunci cam 5-600 euro. Se vindea   acelasi metru patrat la 1-1200 euro. Nebuneala   roamnilor a fost extrema si suprema si multi din cei ce au cumparat atunci isi ling cu greu azi ranile.

In sfarsit capitalism inseamna si un popor care sa nu uite de  cultura. Poporul roman a uitat complet de cultura. Totul pentru bani, totul pentru victorie!

Cultura o fac altii si ni se aduce la caserole gata pentru servit. Incepand de la muzica  continuand prin film  si  carti pana la mizerabila de televiziune care  imbata pe co-nationali.. Totul se dicteaza de negustori si bancheri . Ce muzica s-a ascultam ce filme merita sa vedem ce carti(mai rar!) sa citim  pana la divertismentul grosolan,  de balta amtestec de cretinism si pornografie pe care ni-l servesc  prin mijloacele mass-media.

Amortit  si fara coloana romanul a cedat si  crede ca asta este adevaratul capitalism.

Tot ce este strain miroase  frumos tot ce este romanesc pute si  are damf de provincie  si siberie ametita.

Sa recapitulam: patroni in industrie nu, patroni la banci doamne fereste, micii agricultorii nu sunt patroni, ateliere   pentru servicii  nici vorba, magazinele  cate mai sunt se lupta cu hipermarketurile desi au marfa   mai buna calitativ  si mai ieftina dar acolo este caruciorul si  locul de intalinire a noii protipendade crescuta  din lesia capitalista, cultura  este dirijata si „irigata   pe mari suprafete”.

Ma uitam zilele trecute la un film despre Cenaclul Flacara. Il stiu si cu bune si cu rele nu va speriati!

Valorile acelui Cenaclu  si muzica de acolo fac fata foarte bine peste timp, sufera comparatie cu ce se canta in acel moment pe alte meridiane (credeti-ma stiu ceva muzica!) iar Paunescu  parea un Goliat   fata de marii  „moderatori” de azi  in frunte cu  preoteasa Oprah  Winfrey…. Nu-mi spuneti de Paunescu  care a facut compromisuri   spuneti-mi de Paunescu care era in stare sa tina in mana  zeci de mii de oameni ore in sir fara sa le toarne chiar   tampenii….

Mi-e sila de  resturile de capitalism  importate la noi. Mi-e sila   de lipsa de  mandrie a statului roman si a conducatorilor ei. Nu sunt nationalist. Sunt un om obisnuit care este satul de gogosile vandute de   mai vechii in capitalism de pe alte meridiane si inghitite pe nemesecate de onor poporul roman.

Nu acesta este capitalismul in care am crezut. Capitalism inseamna  proprietate si concurenta dar pe principii  sanatoase  nu pe seama   haidamacilor globalizarii  veniti si la noi sa ne striveasca  sub talpa lor de fier …..

Odata o sa  povestec de ce nu se mai fabrica autocamionul  si tractorul romanesc! Analiza de la  sursa  nu  povesti cu lipsa de competitivitate ,calitate, etc, etc cu care ati fost imbatati de ceva ani….. Asta daca mai prezinta vreun interes pentru cineva sa … Cineva care sa  citeasca povesti adevarate despre  produse-brand omorate  parsiv……

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s