Catedrala (noua) din Caransebes si nevoia vitala de spatiu


Caransebesul este un oras  mic dar asezat  la o rascruce de drumuri care-l face important.

Soseaua Timisoara -Bucuresti il traverseaza  de-a lungul. La este avem iesirea spre Valea Bistrei si mai apoi catre Transilvania.Catre vest drumul spre Resita si partea de sud-vest a Banatului sau catre  Timisoara.

A fost  si mai este un oras   de comercianti. „Gugulanii” din satele din jur pana departe la  Mehadia  vin la Caransebes , la „oras”,  sa cumpere cele  trebuitoare.

Asezarea centrala, populatia  din jur preponderent romaneasca,  a atras dupa sine  infiintarea aici a unei Episcopii.Episcopie care a  fost activata la 1865 si inchisa de regimul comunist in 1949. Intre episcopii de Caransebes se numara si Miron Cristea, cel ce avea sa devina primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Episcopia a fost reactivata in anul 1994.Traditia  unui centru  teologic se pastrase,Seminarul teologic din Caransebes  a functionat in lunga paranteza a  anilor  social-comunisti, cand  a livrat constant  absolventi.El  nu este o inventie  a  anilor postdecembristi cand intr-un   avant  suspect de apropiat de  cele lumesti   orasele tarii s-au grabit care mai de care sa-si  inaugureze ba un seminar ba o facultate de teologie. Si asa am ajuns cu sute de absolventi  de teologie care asteapta ani de-a randul sa-si „gaseasca” un loc intr-o parohie sa practice alte meserii sau sa ingroase randul somerilor.  Odata sau chiar inainte de reactivarea  Episcopiei   fruntasii obstei bisericesti  din Caransebes cu binecuvantarea Mitropolitului Banatului IPS Nicolae Corneanu au inceput  diligentele pentru construirea unei noi Catedrale. Edilii de atunci ai orasului (inceputul anilor ’90) au propus  amplasarea ei in Parcul  General Dragalina. Propunere logica,parcul  fiind asezat  la intretaierea  a doua axe a orasului, spatiul  suficient ca sa puna in valoare o cladire de presupus impozanta si  care sa integreze cu vechile cladiri(cazarmi sanatoase  cu regim de inaltime moderat)  de pe timpul fostului Imperiu aflate in piata ce   ce-l localizeaza. Catedrala sufocata de blocuri sau.... invers

 

 

 

 

 

 

 

Propunerea  nu a fost acceptata si la insistentele acelorasi fruntasi ai bisericii amplasamentul a fost stabilit   cu vreo trei sute de metrii mai departe la capatul strazii pietonale a orasului  intr-o piateta stramta,  marginita de  un magazin universal (mall,mai nou), biserica Catolica si cateva blocuri. Ce a iesit vedeti mai sus. Catedrala un monument de arhitectura  caruia nu-i gasim defecte, care imbina traditia cu modernul  este sufocata de   blocurile din jur aflate la o distanta de  50 de metri. Pe partea cealalta  biserica Catolica se afla cam  la aceiasi distanta.”Slujba” de la una din biserici ajunge la cealalta. Crestinii unui cult se amesteca cu celalalt la marile sarbatori.

Cladirea  a carei constructie a durat  aproape 15 ani a fost  sfintita  anul acesta  in prezenta Patriarhului  Romaniei PF Daniel. PF Daniel a participat si onorat sfintirea  acestui lacas impozant  in dubla calitate de intaistatator al  BOR si de banatean.

Constructia a inghitit   multi bani,pictura este deosebita,acustica  asisderea  dar  ampalsamentul ei  total inadecavat o pune intr-o umbra care nu ar fi meritat-o.

Noua Catedrala avea si are nevoie vitala de spatiu.  Din pacate acum ne se mai poate face nimic!

Cei din Caransebes si-au dorit o catedrala mandra, faloasa ca tot Banatul.  Dorinta lor  de a fi primii,cei mai tari si cei mai mari  se loveste de nimicnicia spatiului unde cu buna stiinta au amplasat-o !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s