Se inchide traseul de cale ferata Anina-Oravita.UPDATE1:Petitie.UPDATE 2: imagini extraordinare de pe traseu!


Traseul de cale ferata Anina -Oravita se inchide in aceste zile. CFR a luat decizia din cauza faptului ca linia este neprofitabila si aduce  pierderi.Sectia  de circulatie face parte din infrastructura  feroviara interoperabila  si deci ea ea nu poate  fi inchiriata.  Se desfinteaza   asadar circulatia trenurilor de calatori pe sectiunea Anina-Oravita. Trag nadejde ca  apartinand  infrastructurii feroviare  interoperabile CFR nu va lasa  sa se  deterioreze si linia ferata. Adica sa   ramana teren viran dupa ce sinele,traversele vor fi furate. Poate asa mai este o speranta pentru candva.

A  fost prima cale ferata montana construita la noi in tara. Este construita pe vremea Imperiului Austro-Ungar  intre anii 1847-1863 si are o lungime de 33,4 km.

Traseul caii este unul deosebit. Sunt foarte multe lucrari de arta , viaducte,tunele etc. De aici si intretinerea costisitoare. Dar asa cum am spus trag nadejde ca CFR nu va lasa linia  in paragina.

O calatorie cu trenul   intre Anina si Oravita   te poarta prin locuri de o frumusete rara putin cunoscute majoritatii romanilor. De fapt toata regiunea aceasta a Banatului de sud-vest asteapta sa fie   cunoscuta si recunoscuta de iubitorii de turism.

Accesul este mai dificil si linia ferata il facea mai  acceptabil.

Am fost acolo demult  la indemnul mamei. De fapt intr-o tabara scolara. Asa am vazut si Anina si Oravita si Cheile Nerei si Steierdorf-ul siundeva stralucind alb in soare Sanatoriul Marila. Recunosc ca atunci am fost impresionat de viaducte. De fapt imi ramasese acest cuvant viaduct din pregatirea pe care mi-a facut-o mama inainte sa plec in tabara.  Acolo am vazut prima data viaductele acolo am   vazut   neasteptatele lacuri  subterane si multe altele.

Pentru turism   traseul de cale ferata era o mina de aur.  Chiar nu gaseste CFR-ul o solutie impreuna cu Ministerul Turismului sa  mentina   circulatia trenurilor de persoane din zona?

UPDATE 1: Circula pe  net o petitie pornita de  oameni   care iubesc Banatul si  zonele lui deosebite impotriva inchiderii  acestei linii ferate.

Petitia aici:http://www.petitieonline.ro/peti tie-p51717047.html

Am semnat-o cu „ambele maini”! Lista este deschisa tuturor…..

UPDATE 2: Prin amabilitatea deosebitului nostru  colaborator NELU trimit  mai jos  la doua link-uri cu imagini    ale traseului acestei  cai ferate unice in Romania.

Imaginile sunt   de pe site-ul  http://www.banaterra.eu( o excelenta   Enciclopedie 0n-line a Banatului!).

http://www.banaterra.eu/romana/calea-ferata-oravita-anina

http://www.banaterra.eu/romana/calatorie-pe-calea-ferata-oravita-anina-judetul-caras-severin( cateva secvente  sugestive realizate de Doroteia Momir)

Filmul si scurtele secvente spun mai mult decat  toate   cuvintele!

6 gânduri despre “Se inchide traseul de cale ferata Anina-Oravita.UPDATE1:Petitie.UPDATE 2: imagini extraordinare de pe traseu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s