MY GENERATION-Ion Cristoiu


Ion Cristoiu  a facut parte din grupul  prim de la Echinox,admirabila revista  a anilor 60,70,80!

A detinut apoi functii de conducere la ziare si reviste din epoca (Scanteia Tineretului,Viata Studenteasca,Teatru). Cea mai notabila realizare   ca „facator” de ziare si reviste  inainte de ’89 a fost SLAST(Suplimentul Literar Artistic  al Scanteii Tineretului).

Revista saptamanala  aparuta in anii ’80 a fost o supapa  prin care cei  mai tineri (pana la 40 ani!) au putut sa  se vada tipariti.Pe langa multi tineri lansati acolo(poeti,prozatori,critici) in SLAST a inceput Mircea Dinescu  seria de tablete in care si-a facut cunoscut stilul(amestec de umor debordant si  tragica realitate) care l-a facut celebru dupa ’89.

Aici a publicat Adrian Pintea, actorul cunoscut, dar un mare poet si om de cultura.

Dupa 89 principala realizare jurnalistica a lui Ion Cristoiu a fost Evenimentul Zilei.Ziarul lansat in 1992 a atins tiraje deosebite.Nu aparuse nici internetul nu era nici criza de acum si romanii  tot asteptau si la noi un ziar cu reflexe tabloide. Si Ion Cristoiu l-a facut. Pastrand si ceva serios in ziar dar dandu-i aceasta tenta  usoara de scandal, de stiri bomba.A inventat editiile de seara a aceluiasi ziar  pentru ca cititorul sa fie informat in timp cat mai aproape de real.(un fel de precursoare a editiilor on-line de azi a ziarelor!)

Ziarul a avut momentele de culme dupa care a cazut in derizoriu fiind respins de catre cititorii seriosi,de intelectuali in general si supranumit intr-un mod pe care ma feresc sa-l reproduc.

Dupa preluarea  lui de catre C.Nistorescu au trebuit ani buni pana cand   Evenimentul Zilei sa-si recastige  cititorii sau sa devina un ziar la care se poate face referinta. Ion Cristoiu si-a continuat periplul  la conducerea unor ziare fara succesul ce l-a avut cu Evenimentul zilei.

A devenit invitat special al unor emisiuni televizate ( impreuna  cu Octavian Paler) practicand o critica  aproape fara nuante a puterii din epoca.Era doar cel ce a introdus,  printre altii, sintagma :puterea trebuie criticata din orice pozitie (cu  care s-au adapat mai  toti fericitii lucratori din presa considerand-o prima si ultima lectie de deontologie!)

Numai ca la un moment dat incepand cu 2009 Ion Cristoiu s-a mai sucit odata si a devenit un analist echilibrat care critica dar si subliniaza anumite merite ale puterii,la fel cum face si cu opozitia.Si-a lasat imitatorii din nou in ofside.La fel cum a facut cu Evenimentul zilei.Cand toti se asteptau ca la ziarele la care a ajuns sa practice aceiasi politica spre tabloid Ion Cristoiu s-a sucit  si a facut ziare serioase: Cotidianul,Azi,etc.

N-a avut succes cu aceste ziare  in primul rand pentru ca a inselat asteptarile celor ce credeau ca-l ghicisera ,care credeau ca l-au „citit” si ca era „omul” lor.

Cristoiu a fost un novator pentru presa post decembrista. Nu trebuie uitate  Expres Magazin si Zig-Zag.

Ca facut scoala sau nu  este o alta poveste.

Omul este un impatimit  al scrisului dar si al cititului.Cine isi mai petrece azi ore bune in Biblioteca Academiei descifrand  evolutia  cine stie carui om politic sau scriitor sau studiind lumea  de acum o suta de ani pentru a gasi o explicatie lumii de azi?

Cine mai citeste azi pe Caragiale asa cum o face Cristoiu?

Omul surprinde mereu, nu este  uzat si a schimbat directia de fiecare data cand a simtit ca stagneaza.

Este singurul dintre cei cativa mari ai presei de dupa’89(facatori de presa dar si de directii) care nu a stagnat.Uitati-va la C.Nistorescu,la P.M. Bacanu,la S.R.Stanescu,la Horia Alexandrescu.

Plecati pe o linie in ’90 au ramas  impietriti acolo. Pe directia  luata din start.

Cristoiu a schimbat mereu directia surprinzand atat adversarii cat si admiratorii.Omul are lecturi temeinice , stie sa nu faca uz de ele si are un stil.Trebuia sa aiba si o opera.Anii de ziaristica se pare ca l-au impiedecat sa  scrie sau sa publice  ceea ce Cristoiu  stie sa faca cel mai bine. Schite si povestiri!Aici este printre putinii maestrii in viata!

In plus  Cristoiu  a fost si a ramas un om de stanga.N-a devenit brusc un apologet al capitalismului si mai ales nu si-a schimbat cararea la freza pe dreapta.

Nu s-a dezis de anii de presa comunista.Nu si-a ascuns  apartenenta la stanga.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s