Dumitru Radu Popescu(indraznesc sa cred ca v-ati dat seama din titlu cine este DRP) implineste azi 76 de ani.
Un bun,prea bun prozator care are niste carti ce raman in istoria literaturii romane. A nu se confunda cu politrucul Dumitru Popescu-Dumnnezeu! A nu se confunda cu un alt Popescu care se vrea stiut numai din initiale,Cristian Tudor Popescu.
L-am citit prima data acum peste 43 de ani in revistele literare ale vremii. Reviste care indrazneau sa publice pe langa schite si povestiri si nuvele sau fragmente de roman.Asa am dat de „Leul albastru”, nuvela de care s-a facut mare caz la sfarsitul anilor ’60.
Apoi alte nuvele, unele extraordinare. Nu in cele din urma cateva romane din care amintesc „F” si „Vanatoarea regala”.
Cred ca forta de mare scriitor a lui DRP vine din aceste nuvele si nu din piesele de teatru(excelente :Pasarea Shakespeare si Acesti ingeri tristi) sau din romane. Titlurile nuvelelor,romanelor,pieselor de teatru a lui DRP sunt percutante,raman imprimate in memoria individuala si unele au trecut in folclor(memoria colectiva):”Duios Anastasia trecea”,Prea mic pentru un razboi asa de mare”, „Studiu osteologic asupra scheletului unui cal dintr-un mormant avar din Transilvania”, „Ninge la Ierusalim” etc. DRP a fost multi ani redactor sef la „Tribuna”( cand Augustin Buzura era secretar general de redactie;ce echipa!!) si a fost printre putinii (afara de „Steaua” tot de la Cluj) care reuseau sa mentina o revista, in conditiile de dupa 1971, la un nivel valoric acceptabil, deloc provincial si fara prea multe compromisuri cu ideologia vremii.
A ajutat tinerii scriitori in curs de afirmare si exemplul cel mai la indemana este regretatul Aurel Dumitrascu.
I-am trimis o scrisoare spunandu-i ca scriam un roman si daca este posibil sa ma ajute cu publicarea lui.
Era prin 1974-1975. DRP era la la apogeul carierei de scriitor, eu un nimeni ca si azi(in domeniu) si a avut rabdarea sa corespondeze cu un necunoscut care nu avea practic nici o realizare literara(tiparita) in spate. Parca vad si acum plicurile cu antetul ‘Tribunei” in care-mi trimitea scurtele scrisori olografe. M-a incurajat dar intre timp ma saturasem eu de scris pe de o parte iar pe de alta parte incepusem sa fiu tot mai convins ca si fara DRP si cu ajutorul lui tot nu puteam sa-mi public cartea. Asa cum o doream eu nu putea sa apara atunci.Romanul a avut de atunci mai multe variante (pana in ’89) iar dupa 89 nu am mai vrut sa-l public. Disparuse” lupta”.Cand publicau toti si „veniti” si „neaveniti” dintr-o data mi s-a parut prea mult…. Mi s-a parut prea mult sa mai ingros cu prezenta mea randurile celor ce publica invartosat tot ceea ce adunasera prin sertare pana atunci( de fapt s-a dovedit ca prea putini au scris literatura-de valoare- pentru sertar exceptand memorialistii….)
Oradea este orasul ramas totdeauna in sufletul lui DRP.Orasul de granita care miroase a cafea spune autorul lui „F”.
A fost membru al CC al PCR ani destui dar asta nu i-a afectat opera literara.A fost presedinte al Uniunii Scriitorilor intr-o perioada foarte grea(pana la sfarsitul lui 89).Dupa ’89 a cazut intr-un con de umbra prelungita pana azi. Mai toti(cei tineri cu casul in gura) aduc in discutie la faptul ca a facut practic parte din nomenclatura de rang doi sau trei-patru. De acord dar acest fapt nu i-a diminuat valoarea operei literare. Asta nu pot sa inteleaga multi si-l resping si astazi.
Cred ca DRP, dincolo de meandrele biografiei, este un mare scriitor. Care merita re-editat ,jucat si citit.
La Multi Ani si sanatate domnule Dumitru Radu Popescu, la multi ani DRP!