Hotnews publica(http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11436960-harta-interactiva-cum-schimbat-ierarhia-marilor-orase-din-tara-mai-ramas-doar-doua-orase-provincie-populatia-peste-300-000-locuitori.htm) cateva date interesante urmare recensamantului ultim.Preluam tabelul de mai sus.
Mai toti ce au comentat datele ultimului recensamant s-au oprit la populatia tarii care a ajuns putin peste 19 milioane.
Este ceva neclar in toata aceasta recenzare. In zece ani de zile au disparut 2,6 milioane de romani. Unde? Nu sunt nici la capitolul morti nici la vii. Sigur fac parte dintre cei ce au emigrat temporar, care si-au pastrat aici casa dar nu mai au pe nimeni si care salasuiesc undeva prin lume. Declarati ca plecati,emigrati conform metodologiei aplicate, ar fi doar vreo 900.000 de oameni. Chestiunea este foarte serioasa si cu implicatii profunde:sociale,politice,economice.Cred ca nu ar trebui sa ramana asa.Cei ce au organizat recensamantul trebuie sa dea un raspuns clar.
Pana atunci sa privim tabelul de mai sus care este o oglinda perfecta a celor intamplate in tara in ultimii zece ani. Clujul si Timisoara sunt singurele orase ramase cu peste 300.000 de locuitori. Ies din aceasta categorie Iasi,Constanta si Craiova.Fiecare cu scaderi de peste 50.000 de locuitori. Celelalte 5 orase dintre primele zece au si ele scaderi majore in jurul acelesi cifre,exceptie Oradea cu 23.000 de locuitori.Este cum spuneam oglinda perfecta a celor intamplate in Romania in acesti zece ani:
(1) inchiderea fortata a multor intreprinderi sau reducerea numarului de anagajati la cote rezonabile si/sau avarie. Cazul Brasov,Iasi,Craiova,Braila,Ploiesti.
(2) orasele monoindustriale (cele ce traiau de pe urma unuei singure mari intreprinderi) au pierdut dramatic locuitori.Cazul Galati si Combinatul Siderurgic este edificator.Fapt valabil si pentru orase mai mici cum Hunedoara sau Resita. Pitesti-ul este un caz special si orasul s-a mentinut datorita uzinelor Dacia-Renault.
(3) orasele armonios dezvoltate pe mai multe directii:economie,stiinta,cultura 0 au avut de castigat si au supravietuit cu bine.Cazul Cluj si Timisoara. Interesant ca oprirea caderii Clujului se datoreaza venirii lui Boc si ascensiunii acestuia in politica pana la rangul de prim ministru.Nu stiu daca clujenii vor rasplati vreodata binele facut de acest om orasului lor.Timisoara s-a mentinut nu prin grija autoritatii ci mai cu seama datorita investitiilor care nu s-au oprit.Aura de oras liber,de granita,oameni calificati si mai putin autoritatile locale(care asa cum am mai scris sunt sub nivelul orasului si a Banatului) au mentinut orasul in top.
(4) Romania are in acest moment afara de Bucuresti, doi poli de dezvoltare :Cluj si Timisoara.Ambii situati dincolo de munti. Este regretabil ca Iasi-ul,vechi si important oras al tarii, n-a putut sa se mentina in top si este parasit de oameni.
(5) recensamantul a aratat de ce este buna regionalizarea.De fapt ea este consfintita fara a fi legala in acest moment. Avem cativa poli de dezvoltare nationali (Cluj, Timisoara,Craiova,poate Constanta) si in rest orase care nu-si pot depasi conditia sau si-o vor depasi cu greu.Intr-o prima categorie(de posibila, usoara dezvoltare,devenind poli de dezvoltare zonali) ar intra :Brasov,Sibiu,Arad,Oradea,Tg.Mures,Bacau si Suceava in cealalta orase fara sanse cum sunt :Botosani,Resita,Alba Iulia, Baia Mare,Focsani,etc.
Si atunci de ce sa nu facem regionalizarea cand de fapt ea exista acum! Practica si viata a facut regionalizarea in Romania si asta fara Parlament,Guvern,etc. Raman insa structurile si/sau institutiile statului,bugetarii, care salasuie prin fiecare capitala de judet,o armata imensa care traieste de pe urma acestei impartiri teritoriale care paraziteaza acum bunul mers al tarii. Aceste energii latente din judete ar putea fi obligate sa-si foloseasca inteligenta,capacitatea chiar in orasul unde locuiesc(cautand solutii benefice pentru ei si oras) daca nu ar mai sta la mana bugetului.
Uite, domnule Ioan Avram, eu am un coleg de serviciu, inginer. Lucreaza de la 7 la 17. Dupa aia mai face cateva ore de taxi. Locuieste singur, e divortat. Nu l-a luat nimeni la socoata. Cati or fi ca el?
Dincolo de asta, adevarul e ca cei mai multi dintre cei plecati, au plecat de tot. Atata doar, ca unii au plecat in ultimii doi ani si sunt prinsi in populatie, cei cu vechime mai mare au disparut. Chit ca inca sunt cetateni romani.
Iar pentru multi dintre cei plecati nu a avut cine da referinte.
Un recensamant de toata jena. Oglinda a dezinteresului generalizat din societate.
Acum, in ceea ce priveste distributia populatiei in teritoriu, trebuie luata in calcul, pe langa natalitatea scazuta, pe langa emigratie si migratia interna. Toate judetele, inclusiv municipiul Bucuresti, sunt in pierdere de populatie, cu doua exceptii: Ilfov, in crestere pronuntata de populatie, urmare clara a migratiei bucurestenilor si Timis, aflat la zero. Desi, fie vorba intre noi, din Timis cel putin 20% din populatie a emigrat. Dar locul gol a fost rapid umplut cu migranti, in special din Caras-Severin si Mehedinti. E plina Timisoara de masini cu placute de inmatriculare din aceste judete. Oamenii nu au de munca in judetele de origine. Cele mai mari scaderi de populatie le au judetele din Moldova si Oltenia, dar si judete din Valahia limitrofe acestor provincii. Intre acestea, interesant, doua judete ardelene: Brasov si Hunedoara. Chiar ma gandeam la un articol pe aceasta tema.
Daca am comentat aici, nu cred ca il mai scriu.
ApreciazăApreciază
@nelu craciun:Un recensamant de toata jena spuneti Dvs. si se pare ca asa este.Subscriu la observatiile privitoare la migrarea interna.Ar fi nimerit cred sa scrieti articolul …..
ApreciazăApreciază
Galatiul are 253000 de locuitori dupa definitivarea rezultatelor recensamantului.
ApreciazăApreciază
NU STIU CE RECENSAMANT S A FACUT DAR SA NIMERIT CLUJUL SI PE URMA TIMISARA DOUA ORASE GIGANT CEL PUTIN CLUJUL E SUFOCAT DE MASINI SI OAMENI SI E PLIN DIN TOTA TARA DIN BN SM MM AB SB BH ETC CEI MAI MULTI STUDENTI DUPA BUC EU AS BAGA SI IASUL DUPA TIM DACA NU E SI MAI MARE CA TIM E IMENS SI FOARTE FRUMOS
ApreciazăApreciază
De orase precum Cluj care a fost unflat cu pompa cu bani furati de la bugetul de stat sunt satul.Vine Boc si baga bani cu nemiluita in Cluj si apoi se lauda ca niste apucati cu merite pe care nu le au.
Exemplu numarul de studenti a crescut de la 30000 in timpul lui Ceausescu la 140000 acuma pe bani de la bugetul de stat deoarece peste 80% din cifra de invatamint se face cu bani de la stat si nu pe banii studentilor.Au facut facultati de te miri ce si fac someri pe banda rulanta.Orice oras daca primeste moca bani de la stat creste ca fat frumos fiul iepii.Dati bani la Tirgu Lapus de exemplu si ajunge ca Bistrita in doi ani.
Timisoara in schimb nu este populata cu cei din Caras sau Mehedinti ci cu tigani ceeace este foarte bine pentru nivelul lor de cultura si civilizatie.
Ramin deci Iasi,Craiova si Constanta care au o scadere normala dar stau pe picioarele lor fara fasoane de orase cu proptele ca la comunisti.
ApreciazăApreciază