Situatia din Siria vazuta de Occident si Rasarit.Cine spune adevarul?


Siria este teatrul unor lupte intre sustinatorii si   cei ce sunt contra regimului  al-Assad.Situatia  nu este normala, citim- vedem despre represiunea unor manifestanti sau opozanti ai regimului.  Statele occidentale  fac zid si solicita  plecarea lui Bashar al-Assad de la putere si cale libera democratiei.Parca am mai auzit undeva aceste lozinci si aceasta  placa.Se refereau la  regimul din Libia si colonelul Gaddafi. Gaddafi a murit,in Libia nu este liniste si se pare ca s-a inlocuit o dictatura cu alta.Noul regim omoara pe capete   actualii opozanti, adica cei ce in trecut erau sustinatorii sau care au lucrat in administratia  Gaddafi.

Acest scenariu imi pare a se incerca  sa se repete in Siria. Numai ca  al-Assad junior nu are trecutul lui Gaddafi, tatal lui  a trecut la cele vesnice cu cele bune si mai ales rele si  Siria repet nu este Libia.  De unde  a aparut Siria  pe turnanta   gata sa se inscrie in asa zisa primavara araba? Era cumva firesc dupa Egipt,Tunisia Libia sa ne apropiem de Orientul Mijlociu. Acolo este focarul.Acolo este centrul. Acolo sunt marile mize care de fapt se joaca intre arabi si evrei.Intre Israel si celelate state din zona, mai putin Iordania (deocamdata aflata intr-o pozitie relativ linistita). Siria, cum se stie,  este  locul unde salasuiesc militiile Hezbolah, cele ce au facut legea in Liban (unde nici acum nu este liniste…) Liban-ul este alaturi de Isreal o miza a occidentului.  SUA prin presedintele Obama  si   seful Departamentului de Stat, Hillary Clinton au solicitat plecarea de la putere a lui Bashar al Assad. Deocamdata omul sta linistit semn ca  raportul de forte din tara este destul de echilibrat.  In consens cu marile puteri occidentale, Romania a  anuntat rezidentii(romani) de acolo  sa se retraga pe plaiurile mioritice. Nu cred sa se fi prea imbulzit multi  pana la aceasta ora. Situatia din Siria este ori dramatizata la extrem de Occident (care urmareste debarcarea regimului  actual dar care nu stiu daca are solutia unui regim pe care sa se poata baza) , ori  temporizata cum face Rasaritul.

Un demnitar rus  care a vizitat Damasc-ul  unde   a fost primit si de presedintele Siriei Bashar al-Assad  are o alta pozitie(preluare dupa:http://www.evz.ro/detalii/stiri/rusia-viata-in-siria-decurge-firesc-iar-bashar-al-assad-nu-va-pleca-de-la-putere-968075.html):

„Plecarea lui Assad este o temă impusă artificial. Pentru că el nu are motive să plece. Există o mişcare de protest, dar nu este atât de gravă încât preşedintele să simtă că îi fuge pământul de sub picioare şi că el trebuie să plece. Am discutat o oră cu al-Assad şi nu am avut impresia că este un om dispus că plece mâine de la putere. Pentru că el nu are suficiente motive”

Tabloul prezent de media occidentale este subiectiv – presa se concentrează pe reflectarea aspectelor negative, tragice, şi se creează impresia că cea mai mare parte a poporului sirian este împotriva lui Assad. În realitate nu este aşa. Avem o rezistenţă internă puternică, dar regimul Assad se bucură de sprijinul unei părţi largi a populaţiei”,

„Sunt deschise magazinele, circulă maşinile…Dacă nu ai citi ziarele, nu ai avea senzaţia că se întâmplă ceva nefiresc”

Este evident ca si Rusia are interesele ei in Orientul Mijlociu,interese care difera de cele ale occidentului. Oricum  cele afirmate de   deputatul rus difera   considerabil de relatarile presei Occidentale care  sta mereu cu pusca la picior sa prinda o noua revolutie si  amplifica orice rafuiala intr-un razboi civil in toata regula.

Imi aduc aminte de relatarile   presei occidentale  despre revolutia    romana din ’89.  Exagerarile  nerusinate cu cei 60.000 de morti  de la Timisoara apartin acestei prese  pe care multi romani o venereaza si o stimeaza. Treaba lor….. Eu, de atunci, o privesc si citesc cu mare circumspectie. Revenind, cred ca adevarul este undeva la mijloc. Nu este razboi civil in Siria, nu se omoara la foc automat   mii de oameni  pe de o parte, pe de alta parte regimul  actual  are  clar   o parte din populatie  impotriva  sa. Deocamdata „organele” Rasaritului si Occidentului   lupta care sa castige. N-a reusit  inca nici o parte  sa-si asigure „victoria” si  deci  influenta  si  un mai mare control asupra zonei. Asta este  totul.. ….. Restul este problema Siriei.

Reclame

Un gând despre “Situatia din Siria vazuta de Occident si Rasarit.Cine spune adevarul?

  1. Din câte am citit, opinia publică internaţională pare tot mai scindată între cele două poziţii: 1). Blocarea făcută de Rusia şi China cu privire la rezoluţia Consiliului de Securitate, inspirată de Liga Arabă, care cerea oprirea imediată a violenţelor şi preşedintele Assad să predea puterea unui apropiat al său. 2). Reacţia ambasadorului SUA la ONU: „SUA sunt dezgustate de un veto scandalos”. Se face referire la veto-ul Rusiei interesate de principala arenă a comerţului cu arme şi nu numai, etc… Ce ne facem, d-le Ioan Avram, cu cei care trăiesc şi fac parte din poporul sirian. Redau ce spunea Danny Abdul Dayem, un britanic de origine siriană (de pe YouTube): „Rachete, gloanţe, cadavre pe stradă, bucăţi de oameni împrăştiate în toate părţile. Este viaţa cu care ne-am obişnuit în Homs. De ce nu ne ajută nimeni? Unde este umanitatea din lume? Unde mama naibii este ONU?” La prima vedere, se impune: Responsabilitatea unei intervenţii internaţionale, care să transfere comunităţii internaţionale protecţia cetăţenilor din Siria, chiar cu preţul încălcării suveranităţii naţionale. Dar, o intervenţie militară în Siria cred că are mici şanse de reuşită. Assad are de 5 ori puterea armată, faţă de cea (cândva) a lui Gadafi şi mai avem în vedere experienţa din Irak. Am apelat la notele unui sirian: poetul Riad Awwad (dintr-un articol publicat în Jurnalul de Vrancea online, postat la rubrica CULTURA, intitulat „Liga Arabă între ONU şi R2P”. Iată ce am găsit: 1) Liga Arabă a hotărât să relaţioneze cât mai eficient cu opoziţia siriană şi să o susţină prin sprijin politic şi economic. 2) Liga Arabă afăcut un apel la toate organizaţiile umanitare mondiale şi arabe (gen Crucea Roşie), pentru trimitere de ajutoare civililor năpăstuiţi de conflictele armate, etc… În concluzie: „Liga Arabă a iniţiat un război împotriva regimului dictatorial din Siria” (R. Awwad).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s