Voturi virtuale,voturi reale.Cazul Nicusor Dan


Sunt convins ca daca s-ar face   adunarea adeziunilor pentru Nicusor Dan   din lumea virtuala(a internetului) acesta ar iesi de departe  Primar general al Capitalei. Totul pare sa fie  pentru    alegerea lui in acest important post.Cariera in  stiinte, organizarea de care da dovada in aceasta campanie(cand fara mari fonduri se descurca inventiv si admirabil),programul-unul  aplicat si real-campania pe care o duce alaturi de alte ONG pentru salvarea unor monumente ale Bucurestiului. In sfarsit,prezenta sobra,trecutul fara  obisnuitele pete albe la primul milion facut(nu cred ca este cazul),toate duc catre candidatul atipic venit din „neant” si ajuns sa se bata pe  unul din locurile  fruntase.Sunt multi care il vad  pe Nicusor Dan,alesul!

Daca votul  s-ar petrece in lumea virtuala( pe  multele aplicatii ale internetului)  Nicusor Dan ar fi primar general….

Votul din pacate este real,practic o actiune  individuala care spune ca trebuie sa te duci la urne, sa primesti buletinul de vot si sa aplici stampila pe cel ce l-ai ales.

Tare ma tem,in primul rand, ca jumatate din cei din lumea virtuala nu se vor deplasa la vot in 10 iunie   ca sa puna stampila pe N.Dan. La nivelul   „cotitelor” si a gargarei (uneori) de pe net sunt fruntasi. La o actiune  reala mai putin.

Este clar ca alesul lumii  intelectuale(in sens larg)neangajate este Nicusor Dan.Cat reprezinta aceasta lume fata de cei ce au intentia sa mearga la vot in Bucuresti?

Este aceasta lume  o prezenta substantiala si in stare sa miste  restul alegatorilor din Bucuresti in sensul dorit?

Nu cred.

Votantii de baza vor fi tot cei   de la margine,cei ce asteapta cu infrigurare vreun  flyer,o tombola,o punga de zahar sau vreo amagire de pensie de la primarie. Ca sa nu mai spun de cazurile cand acestia asteapta chiar vreun apartament.

Ei sunt  multimea, ei sunt cei ce decid. Ei sunt baza votului real. Si Ferentariul si Giulestiul si Berceniul si alte foste cartiere proletare. Acolo internetul este un joc subtire si  ca o pierdere de vreme, acolo viata reala invinge cu  neajunsurile fiecarei zile, cu pesti, curve, drogati alaturi de oameni cinstiti care tin cu dintii de un biet serviciu.

In plus tot omul real isi face o socoteala. Cum o sa conduca asta Bucurestiul daca nu are in spate un partid,o majoritate in Consiliul Local. Nicusor Dan nu este Basescu din pacate( sau din fericire?) sa se lupte   de unul singur  un mecanism plin de interese cum este Consiului Local. Mesajul implicit al lui Nicusor Dan exista si este inteles si de cei multi: candidat fara remorca partidului,onest,curat,tanar,inteligent.Mesajul explicit nu exista. Un mesaj care sa mearga  la tinta.Tinta fiind toate celelate grupuri mai putin patura intelectuala care l-ar vota.

Ar trebui ca  toti cei ce   discuta si scriu  entuziast in lumea virtuala despre Nicusor Dan sa coboare in lumea reala si sa lamureasca  1-20-30 de „palmasi” din jurul lor despre candidat.
Poate asa, din „usa in usa”, „om la om”, „baioneta la baioneta” cei multi si  aflati in bataia vantului vor afla mai multe  si vor vota mai in cauza. Este insa  dificil si  prea greu sa ceri acestor fruntasi din lumea virtuala sa coboare pe pamant. Asa ca nu le  ramane electorilor   decat ” aplicatul” doctor Oprescu, un personaj   exponent a bucuresteanului mijlociu-sarac  de azi: amestec de mitica cu ifose si  reminiscente de intelectual care dau bine. Este mai bine decat cu  Prigoana ?

Si Nicusor Dan va ramane sa se lupte   la  alte alegeri. Romania are nevoie de astfel de oameni. Chiar daca  par niste umili urmasi a lui Don Quichote.

Vor mai avea ei  forta si nebunia sa se lupte cu sistemul?

Va cobori lumea,care se doreste formatoare de opinie, din virtual in real?

Lasă un comentariu