O voce extraordinara din Banat- putin cunoscuta:Traian Jurchela.Si o doina tulburatoare…..


Traian Jurchela este putin mediatizat,putin stiut dincolo de granitele Banatului.Concerte,nunti,balul poganilor,ruga de la…..,  aici este  zona  unde se poate  asculta aceasta voce   deosebita. A avut parte de  emisiuni  la televiziuni de nisa , are caterva discuri la Electrecord,poate si altele la case de discuri obscure….. Si totusi dincolo de astea Jurchelea  n-a cunoscut mediatizarea unui Tiberiu Ceia sau Achim Nica desi o merita din plin. Un timbru   aparte care duce dupa sine melodia,un timbru si un glas care patrunde direct  in inima…..Peste toate toate Jurchela este acolo in Banat de la Orsova  la Timisoara de la Oravita la Caransebes pana sus dincolo de  Marga si el mai batran,mai carunt dar  cu aceeasi voce care te  umple de caldura  si emotie.

S-a nascut la Ilidia,   comuna din zona Oravitei,”Mica America” cum era  numita pentru numarul mare de  emigranti peste ocean care au revenit  mai apoi sa faca aici o Romanie Mare.O Romanie  si un Banat mai randuit, mai bogat  numai prin munca  lor si de fapt a tuturor .O Romanie Mare care s-a sfarsit  pentru multi dintre ei  in Campia Baraganului acolo unde au fost deportati de regimul  comunisto-sovietic.

Ascultati una din cele mai frumoase doine banatene care se va lega totdeauna de numele si vocea lui Traian Jurchela :Frunzulita pomului-omul bun si pomul copt! Este destul pentru o viata.

Ascultati-l pe Jurchela  cantand  acest vers(repetat): vai lume,vai lume vai si  o sa simtiti aceasta lume  prin toti porii si in tot sufletul……

Banatul este si va ramane si prin vocea lui Traian Jurchela. Banatul  este o lume pierduta dar minunata  si prin doinele lui Traian Jurchela.

Ascultati aceasta  doina si veti  fi mandri  ca suntem romani…… Ca mai suntem romani.Ca mai putem fi romani !

Ascultati aceasta tulburatoare doina si  recunoasteti ca oriunde  v-ati afla vi se face dor de ACASA……

Nota: varianta audio   este completa de aceea am preferat-o in locul unui  video clip!

 

Anunțuri

4 gânduri despre “O voce extraordinara din Banat- putin cunoscuta:Traian Jurchela.Si o doina tulburatoare…..

 1. putin cunoscuta… depinde de cine…
  eu stiam de el, dar nu mai stiam nimic despre el…
  unora nu li se face reclama, dar oricum ar putea sa faca si ei ceva
  ca sa iasa in fata… nimeni nu vine la tine ca sa te scoata in evidenta, cui ii place sa descopere sau sa arate talentele altora?
  ma bucur ca l-am reauzit!

  Apreciază

  • @eumiealmeu: doina este veche si Jurchelea o canta demult. Acum am simtit momentul sa o „prezint” in aceste pagini. Poate si pentru faptul ca Jurchelea este prea modest fata de talentul lui si nu iese in fata…….
   Ma bucur ca suntem pe aceeasi lungime de unda…..

   Apreciază

 2. Cateodata ma uit la Tezaur folcloric si nu prea vad solisti din Banat.Traian Jurhhelea ar fi un reprezentant de cinste pentru acest tinut,uitat de lumea buna din Bucuresti.
  Ilidia este un sat pitoresc si cine are drum pe aici,sa viziteze zona,care are un potential turistic mare ,dar neexploatat.
  Este mai usor sa defrisezi padurile decat sa creezi locuri de munca intr-o zona cu somaj mare. In atatia ani conducerea de la judet nu a investit nimic

  Apreciază

  • @margareta: Pe T. Jurchelea il stiu demult. Abia acum am redescoperit aceasta interpretare si acel cantec. Suna ciudat,le-am redescoperit si am subliniat marea valoare. N-am fost la Ilidia.
   Incerc de pe aceasta platorma sa fac cat mai multe pentru cei ce sunt valori ale Banatului. Nu sunt un provinbcial,am o scara exacta a valorilor din aceasta tara si voi promova pe cei din banat ( cei ce cred ca merita!)
   O consider o datorie a mea fata de Banat!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s