Cărtărescu:”Doi escroci politici au facut un experiment de autoritarism cu ICR”


De cand ma stiu am fost pasionat  de carti.Cartile,filmele  sunt parte din viata mea.

Am rezonat si am reactionat(firesc) la trecerea  ICR(institutul Cultural Roman) de la Presedintie la Senat.

Sub Presedinte  ICR n-a  avut culoare politica.Sub Parlament va fi un cuib de viespi. Povestile pretinsilor stiutori care spun ca la ICR este un cuib de spioni le las in seama   gradinitei.

Decizia  a ramas definitiva, ICR trece in subordinea Senatului si echipa lui Patapievici  de la conducerea ICR va demisiona.

Mircea Cartarescu un bun si important scriitor al literaturii romane,un om care nu traieste intr-un turn de fildes ci  in viata de zi dupa zi, are o declaratie de o duritate fara precedent  asupra masurii discretionare    si a celor ce au luat-o, cuplul Ponta-Antonescu:

„Demolarea ICR de către regimul aventurier Ponta-Antonescu ar fi trebuit să fie primul semnal, la-nceputul lunii, al tragediei în care ne-am găsit, foarte repede, cu toții. Parlamentul aservit celor doi escroci politici a făcut un prim experiment de autoritarism, absurd și inutil ca și următoarele, cu ICR, îndepărtându-și astfel artiștii și intelectualii. Revolta tăcută și civilizată a papioanelor i-a făcut să creadă pe guvernanți că merge: n-aveau să se-mpiedice ei, cei gata să se ia de gât cu Angela Merkel, de cinci sute de visători. Ce s-a-ntâmplat mai departe a confirmat politica aberantă a parlamentului, ce ne-a adus izolarea și rușinea în care ne aflăm azi în lume”

Horia Patapievici nu merita acest tratament. Pentru artiști, el este un erou. Nimeni n-a făcut un serviciu mai mare culturii române vii, adevărate, nepropagandistice și nedecorative după 1989. Eu personal îl susțin în continuare, ca și pe cei doi vicepreședinți. Curând, bănuiesc, vor pleca și directorii centrelor culturale din întreaga lume. Plecarea lor, a tuturor, e urmarea unui asasinat cultural plănuit și executat cu cinism, repetiția generală a asaltului asupra instituțiilor și legilor României la care am asistat luna aceasta, și care sper să se-ncheie prin înfrângerea previzibilă a puciștilor”.

3 gânduri despre “Cărtărescu:”Doi escroci politici au facut un experiment de autoritarism cu ICR”

 1. sa facut in sfarsit dreptate in cea ce priveste ICR.
  de mult trebuia sa se faca curatenie acolo. artistii aia de acolo nu sunt emblematici ptr. Romania. poate spioni in defavoarea tarii. se stie ca ICR-UL este o centrala de spionaj si de vanzare a intereselor tarii in strainatate. stiu ca nu-mi veti da dreptate , dar timpul o sa va arate ca gresiti amarnic.

  Apreciază

 2. Nu am stiut ca ICR face spionaj in defavoarea tarii. Mi se pare o manipulare grosolana.
  Stiu ca marile tunuri s-au dat pe vremea lui Nastase,privatizari in defavoarea tariii,contracte ,ca de exp.:Bechtel,acuzatie de tradare la adresa lui Seres si Nagy.Nu am auzit pîna la venirea uselistilor ,de artisti care tradeaza si spioneaza in interesul altor tari.
  Ce jignire.

  Apreciază

 3. Domnu’ „foarte bine”, bine pentru cine? Sa va spun parerea mea : cred ca ICR-ul va, deveni asemeni ambasadelor si consulatelor noastre, un loc caldut care va fi populat de clientela senatorilor de toate culorile.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s