Oameni si locuri din Gavojdia(XVII)


23.Castelul Bukovinszky

Prim amabilitatea domnului Alin Lazaroviciu am intrat in posesia unei fotografii de epoca  reprezentand castelul din Gavojdia. Il stiu de cand eram copil,o cladire darapanata(probabil  depozit de cereale) apoi a fost renovat si a ajuns  camin de batrani(„azil” se spunea la Gavojdia) si ulterior dupa modernizare  devenit camin -spital.Il stiu si din povestirile mamei noastre,a bunicii.Castelul avea un parc frumos,copaci falnici,rari,alei  pietruite poate si banci.O serie de fotografii    aflate in colectia mamei   erau facute acolo in parc. Cand si cand mama ne arata pozele si ne  povestea cate ceva de persoanele   din fotografii. Ulterior parcul castelul a fost distrus,copacii taiati si  locul a devenit teren agricol cu care au fost improprietariti  locuitorii  ajunsi mai tarziu in comuna si  a caror case   fara gradina dadeau in marginea parcului.

Fatada  cladirii de astazi(care da catre fostul parc)este asemanatoare cu aceea din fotografie.In jurul ei cladirii principale au aparut   altele mai mici      precum si o  biserica.

Cladirea era una deosebita, din pacate  renovarea ei a fost arbitrara.

Azilul  de batrani  avea si o ferma  agricola  la cca 500 metri de sediul central unde lucrau cei in putere dintre „pensionarii” locului.Erau gradini de zarzavat frumoase si rodnice(ne aflam in lunca Timisului).

Peste drum de caminul spital si-a facut casa Gheorghe( morarul atat de cunoscut la sfarsitul secolului trecut in Gavojdia).

Azi  unii  asistati sociali a acestui asezamant (cei mai in putere)     colinda  cateodata pe strazile comunei in cautare de un ban in plus(contra unei munci pe langa casa omului) sau  se ingramadesc la cimitirul satului cand au loc  pomenirile mortilor. Si acolo pentru a primi crestineasca pomana.

Am stiut, de la bunica noastra, cate ceva din istoria familiei Bukovinszky… Am stiut pentru ca timpul si-a pus amprenta si   am uitat amanunte. Stiu doar ca bunicii erau cunoscuti cu  cei din aceasta familie.

Lasă un comentariu