25 de ani de la 15 noiembrie ’87


O viata de om  ajuns la tineretea deplina.

Am   mai  scris despre 15 noiembrie 1987 si miscarea  de protest   care a avut loc atunci  la Brasov si care a pornit de la Intreprinderea  de Autocamioane(S.C.Roman S.A) din oras.

Zilele trecute in Piata Sfatului din oras  a fost o expozitie cu  documente de ancheta,fotografii ale participantilor sau mai exact a nucleului   celor ce au pornit aceasta manifestare. Am vazut-o pas cu pas oprindu-ma la fotografiile celor  arestati atunci,la unele documente de ancheta ale Securitatii. Pe unii dintre  cei a caror fotografii erau expuse i-am cunoscut.Fotografiile „eternizeaza” momentul de atunci,chipurile erau tinere,mult mai tinere decat  le avem azi.

Nu stiu cati dintre cei ce au riscat atunci totul sunt multumiti de viata pe care o duc astazi.Nu stiu cati dintre cei ce au plecat din uzina cu  scandarea „hotii”,”hotii” si au ajuns in fata Comitetului Judetean  strigand „Jos comunismul”  s-au bucurat de „binefacerile” tranzitiei ce a urmat. Uzina lor-vestita ‘Steagul Rosu”- care avea 21 de mii de angajati la 1990  numara astazi cu mult sub 1000. Bate vantul pe  strazile marelui complex industrial, este pustiu si   unele hale se demoleaza. In altele s-au mai pastrat utilaje  si se lucreaza la foc mic.

15 Noiembrie 1987 a fost -vazuta din perspectiva timpului- o miscare indrazneata,o indrazneala de totul sau nimic,o mica explozie care n-a reusit  sa atraga dupa  ea si pe altele. Abia peste doi ani in 1989 am avut parte de  explozia  mare care a cuprins -ca sa ma limitez doar la uzina-intreaga suflare a ei. Cata deosebire intre duminica  de noiembrie ’87 cand pe portile  intreprinderii ieseau cate sute de oamnei si  dimineata zile de 22 decembrie ’89 cand pe platoul din fata  s-a adunat practic toata suflarea  de la schimbul I(peste zece mii de oameni) care au refuzat sa mai intre la lucru si au plecat incolonati catre centrul orasului.

Sa respectam pe acei oameni  care au avut curaj  si au manifestat la 15 noiembrie ’87. A fost o mica scanteie dar care ne-a asezat imediat in randul popoarelor  care nu mai vor sa taca si sa rabde.Miscarea n-a fost de amploarea celei a polonezilor lui Walesa dar a reprezentat ceva pentru un popor care pana atunci doar a rabdat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s