„Istoria literaturii(proletcultiste) romane”-o carte exceptionala a lui Ion Cristoiu


Cristoiu este coleg de generatie. Am absolvit in acelasi an  facultatea, el la Cluj eu ceva mai in sudul Ardealului.El a fost redactor la cea mai frumoasa si importanta revista  scoasa de tineri candva-„Echinox”.O revista care ramane peste ani in istorie.Si pentru ca a fost   si a ramas mereu tanara. Eu  n-am fost redactor la nici o revista  de atunci si pana azi.

Cristoiu a facut parte din prima generatie echinoxista care are drept cap de coloana pe marele poet Ion Mircea si continua intr-o ordine intamplatoare cu Dinu Flamand, Eugen Uricaru, M.C.Runcanu, Petre Poanta si altii. Printre cei ne- enumerati  se numara si Andrei Marga care a fost coleg cu Ion Cristoiu la „Echinox”(si la universitate) .  Am citit mare parte din „Istoria literaturii (proletcultiste) romane” in SLAST  si Amfiteatru.Cartea nu a aparut si chiar ma gandeam in timp de ce o opera importanta a lui Cristoiu ramane in  risipita prin ziare.Pentru ca dincolo de  enorma  cantitate de pagini scrisa de Cristoiu (mii de pagini de comentariu politic mai ales dupa ’90) si care l-au facut cunoscut publicului larg, aceasta carte este ceva important si esential pentru descifrarea unei epoci.Aceasta carte  este menita sa ramana cu mult mai mult decat acele multe   pagini de comentariu politic.N-a fost sa fie tiparita in volum inainte de ’89,n-a fost sa   apara nici imediat dupa ’90.Poate acum la  aproape 30 de ani de la   publicarea risipita in reviste este momentul ei.  Este o carte  care taie ca o lama de brici in universul acelor timpuri si  ofera  sectiuni care  par fie desprinse din umorul absurd fie  sunt   infricosatoare.Toate  sunt insa niste pagini despre un timp tragic pe care din pacate l-au trait parintii si bunicii nostrii si alte milioane de oameni.Noi eram prea tineri,prea cruzi atunci sau altii inca nenascuti.Asta nu inseamna ca in tineretea noastra scolara nu ne-am intalnit cu „nemuritorii” autori din istoria lui Cristoiu.

Ma despart cateodata  de opiniile(politice)  lui Cristoiu si mi se pare firesc.Aceasta carte, dincolo de patimi si pareri politice, este una ce vine din istorie  si istoria- inclusiv a perioadei comuniste- trebuie conoscuta.Am mai spus-o: comunismul nu  a fost o paranteza din istoria noastra.Comunismul este parte din aceasta istorie cu multele lui rele si putinele parti bune. Iar anticomunistii de azi ar trebui sa citeasca aceasta carte pentru mai buna si profunda intelegerii a mecanismelor prin care s-a aplicat  aceasta ideologie care a condus Romania atata vreme.

Cartea este esentiala pentru a  a intelege cate ceva din ceea ce s-a intamplat atunci (de la 1948 incoace) in zona literaturii. Autorul  a scris-o cu detasare de chirurg si asta se vede la lectura.

Aceasta carte vine sa   aduca imaginea si personalitatea  lui Cristoiu acolo unde locul. Faptul ca ea a fost scrisa in anii ’80, ca  n-a aparut atunci  in volum nu-i aduce  autorului niste merite de dizident.Cristoiu nici n-a facut caz de asta.Dar consacra un istoric literar,un scriitor de prima mana.

Un  volum pe care o sa-l cititi(este anuntat sa apara in vara anului 2013)  in starea de „rasu-plansu”  atat de exact radiografiata de Nichita Stanescu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s