Declinul revistelor literare-mica arheologie sentimentala


Am fost un impatimit cititor al revistelor literare aparute la noi inainte de ’89 si in  ultimul deceniu al secolului trecut.Scriu „secolul trecut” cu oarece solemnitate care-mi trece din gand  prin taste pana  la „coala ecranului”….. Citind, in timp,  multe din istoria literaturii mi se parea solemn si aparte cand   aflam de cate un autor ca trecuse pragul secolului XX si  publicase  si in secolulXIX.Mi se parea ca secolul XIX inchidea o lume si cel de al douazecilea deschidea alta noua complet diferita de cealalta. Se poate ca trecerea sa nu fi fost asa cum cred eu ci dimpotriva ea sa fi fost una lina,in prelungire, aproape continua. Surpinzator am aceeasi impresie  cu trecerea de la secolul XX la cel prezent.Mi se pare ca odata  cu sfarsitul anilor’90 s-a inchis o lume si din 2000 avem parte de alta lume.Aceeasi si totusi alta…. Si pentru revistele literare  sfarsitul anilor ’90 a insemnat si sfarsitul lor.Majoritatea   nu au mai rezistat in noul secol.Sunt exceptii dar ele confirma regula.

Am fost un impatitmit cititor al revistelor literare de la noi.Cumparam aproape tot ce se putea gasi la chioscurile de difuzare a presei.Nu m-au infierbantat niciodata banii dar daca as face un calcul probabil ca   ar  fi iesit de o jumatate de Dacie(masina) la momentul  1990, „risipiti” pe reviste si carti. Am inceput prin 1966-1967 cu ‘Gazeta Literara” si am fost entuziasmat de primele numere a continuatoarei GL,ma refer la Romania Literara. Redactor sef:marele poet si personaj  de inalta statura intelectual-morala, Geo Dumitrescu.32 de pagini   literatura si celelalte arte.Apoi  lunarul Amfiteatru condus(surprinzator de bine) de Ion Baiesu si care a adunat cele mai bune nume a generatiei ce avea atunci intre 20 si 30 de ani.Multi dintre cei ce au scris la Amfiteatru au plecat(emigrat) legal sau nu odata cu inghetul care se instala incet dar  temeinic dupa primavara din 1968.

Apoi Luceafarul condus de Eugen Barbu si grupul format in jurul lui.Contemporanul condus de George Ivascu citit pentru cronicile lui N.Manolescu si informatiile externe……. Fiecare dintre aceste reviste au avut parte de schimbari ulterioare  privind linia, grupul de scriitori sustinut,echipele si sefii.

Cumparam Orizont-ul,saptamanlul de la Timisoara la inceput cu o conducere terne (Ariesanu-Dumbraveanu) dar care a pregatit terenul pentru lansarea unor foarte buni scriitori:Livius Ciocarlie,Adriana Babeti, Daniel Vighi,Marcel Tolcea si Ion Monoran si inegalabilul Serban Foarta.

Tribuna,saptamanalul de la Cluj a fost una din cele mai importante reviste ale perioadei ante’89.

Condusa de D.R. Popescu, avand ca secretar general de redactie pe Augustin Buzura si redactori  scriitori cunoscuti,Tribuna a fost  o oaza  de seriozitate si lucru binefacut unde se mai puteau citi destule pana la plecarea lui DRP la Bucuresti.

Steaua,lunarul de la Cluj era o revista format carte mare,serioasa  cu Aurel Rau -redactor sef si Aurel Gurghianu secund si care il avea ca redactor  pe Adrian Popescu unul dintre cei mai importanti poeti echinoxisti.

Citeam Familia,lunarul de la Oradea si  deosebitele eseuri a lui Radu Enescu si Ovidiu Cotrus.

Citeam  regulat Convorbiri Literare lunar ce aparea la Iasi si m-a incantat echipa  foarte buna de critici literari lansati si sustinuti de revista:Al.Dobrescu,George Pruteanu,Ioan Holban si Constantin Pricop. Mai rar Cronica saptamanalul de la Iasi.Cand apucam  sa le gasesc(numai ocazional cu prilejul deplasarilor prin Cluj sau Iasi)citeam Echinox si Opinia Studenteasca.

Rar de tot cumparam Ramuri (Craiova),Ateneu (Bacau),Arges(Pitesti).Cateodata Astra de la Brasov.

Am fost un cumparator si cititor  constant al SLAST-ului numai in perioada Ion Cristoiu.

Si nu in ultimul rand Vatra de la Tg.Mures cu  foarte buna echipa: Romulus Guga,Dan Culcer,Mihai Sin, Al.Cistelecan

Toate revistele le cumparam de la chioscurile de difuzare a presei(unele chiar cu „relatii”.

Dupa ”89(incepand cu ’90) aceste reviste au continuat sa apara vreme de cativa ani in formatul cunoscut si  mirosind a presa libera. Cat timp au mai fost subventionate ele au continuat sa fie pe piata  si sa tina un anume nivel de calitate.

Cand subventiile au devenit mici(sau au disparut) revistele au inceput sa moara  sau au intrat intr-un anonimat crunt.

Cauza mare este insa lipsa cititorilor.

Acum bate vantul prin putinele chioscuri care au mai rams.Nu mai citeste nimeni reviste literare.Este poate  mult spus, dar numarul celor ce le mai citim este foarte mic. Si eu le mai citesc   din pacate,pe unele,  pe net……..Oamenii au alte preocupari de la tineri la pensionari………

Dintre revistele aparute dupa ’89  Contrapunct a murit glorios desi era o buna revista,Observator Cultural se mentine gratie  unei bune  sustineri manageriale… La Piatra Neamt apare o revista trimestriala buna(format carte):Conta…. A mai fost o vreme revista condusa de Marta Petreu(o revista chiar  foarte buna) de care nu am mai auzit nimic….

Sigur mai apar Romania Literara, Orizont dar in tiraje mici precum si multe altele continuand  pe cele dinainte de ’89 dar ele sunt parctic nevazute publicului larg si deci putin citite.

Apar si Tribuna(o deziluzie!) si  Convorbiri Literare(o ,cat de departe…..) si altele. Dar  revistele,repet,nu mai atrag cititorii…. Din cauza lor sau din cauza cititorilor?

Adevarul, ca intotdeauna, este la mijloc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s