Jurnalul unui( fost) impatimit de rock(I)


1.  UB 40 si Deep Purple vor concerta pe Cluj Arena in zilele de 8 respectiv 7 iunie 2013 pe Cluj Arena. Numele sunt notabile, si UB 40 si Deep Purple reprezinta ceva in rock si merita urmarite(voi reveni spre final si surpriza va fi mare).

In deschidere canta  trupe de rock si interpreti( mai putin  rock )din Romania.

Ca un  fost mare amator/cunoscator  de rock trebuie sa-i amintesc pe cei de la Semnal M,trupa care azi nu mai reprezinta nimic in peisajul  muzicii romanesti. Decat amintirea acelui extraordinar  mare muzician   care a fost Iuliu Merca.

Si  la urma sa pomenesc  de  un(fel) de supergrup  care lasa un gust amar: Baniciu,Kappl/Lipan&Friends. Adica treisferturi din  fostul (cel mai mare) grup romanesc de muzica rock:Phoenix.

Lipseste Nicu Covaci, lipseste numele de Phoenix.

Se vorbeste ca intre Covaci si ceilalti trei ruptura este ireversibila,Covaci amenintand cu procese pe  ceilalti trei(pentru declaratii care i-au patat imaginea !). Urat,explicabil si inexplicabil. Viata trece imbatranim  si noi si Covaci sau Ioji Kappl si nimic nu mai este ce a fost ca sa-l preluam pe Nicolae Manolescu. Cei trei canta singuri,probabil cantecele  compuse de Baniciu sau Kappl (in perioada Phoenix) si pregatesc sub bagheta lui Kappl  opera rock Mesterul Manole. Este un proiect de care s-a vorbit mult acum treizeci si opt si mai bine  de ani(inainte de plecarea  din tara a majoritatii  membrilor trupei), proiect(libret)  scris de Victor Carcu(parte din  poeziile lui au stat la baza catorva succese Phoenix de pana la Mugur de Fluier,inclusiv),este marele proiect de care a tot amintit Nicu Covaci,considerat testamentul muzical al trupei. Nu stim inca in ce  varianta  se va realiza opera rock(cateva fragmente  va sunt sigur cunoscute,au aparut demult  ….) stiu insa ca nimic nu mai este ce a fost.Nici Nicu Covaci fara ei,nici Baniciu/Kappl/Lipan fara Covaci. Un prim  exemplu l-am avut  dupa plecarea  celor  trei in Germania.Baniciu  a trait  bine din nostalgia publicului dupa Phoenix, a si compus melodii  dar acestea sunt minore, de duzina, lirico-plangacioase  amintind, ca sa fac o comparatie,  de  poezia minora a lui Toparceanu.Niciodata Baniciu nu s-a mai ridicat la valoarea pe care i-a dat-o Phoenix. Tandarica /Lipan a avut  zeci de evenimente admirabile de la Zece Prajini si Magdalena la  proiectele lucrate alaturi de  renumitii  artisti plastici (sculptori) Victoria si Marian Zidaru.  Cel putin  in acest caz avem de a face  cu realizari notabile(si mult superioare celor ale lui Baniciu) dar  ele raman experimente care nu depasesc o anume bariera, un public restrans. In sfarsit Kappl a cantat mult in Germania cu diverse trupe, a si compus destul,muzica buna dar in  plutonul normalitatii…..

Asadar super-grupul  fostilor Phoenix canta la Cluj Arena in deschidere concertului Deep Purple.

Nicu Covaci  si al sau orgoliu   a refacut de cateva ori componenta Phoenix (imi aduc aminte de experimentul bizar cu cei doi de la fosta formatie Talisman) a apelat la  solist vocal nou,a avut  cativa basisti nemti sai polonezi profesionisti dar fara scanteie si  trupa a batut pasul pe loc. Nici Covaci nu a mai avut inspiratie si melodiile din urma  sunt fie reluari a liniei cunoscute fie exceptii notabile cum a  fost Timisoara sau  melodia  dedicata mamei lui Covaci  disparuta intr-un mod  tragic.

Nicu Covaci isi  traieste  singuratatea undeva in Spania mereu orgolios,mereu nemultumit(dar nu mai este o nemultumire creatoare) mereu  gata sa revendice cate ceva. Experimentul Germania si fuga lor a fost o nereusita, care le-a frant cariera extraordinara…. Nu pot sa stiu ce faceau daca ramaneau in Romania alaturi de noi. Poate era la fel…. Dupa ’90   nu a mai fost posibil  sa  revina la starea Phoenix…… Chiar marele rocker,om de muzica rock cum putini au fost si sunt, Florian Pittis  a renuntat sa-i mai impace si s-a apucat sa cante  in acel experiment ciudat(cu toata enorma admiratie ce o am pentru Pittis, formatia de care am amintit a fost   un experiment       dulceag….).

„Caramizile de bani” de altadata s-au   mancat/distrus si nu mai sunt  si   tot ce a mai ramas,toata speranta este aici in Romania. Romania cu toate relele, este patria locul  unde au fost receptati Phoenix la adevarata lor valoare… De catre Romania, nu de catre autoritati…….. Nu suna deloc patetic, suna normal. Sa ne amintim si procesele intentate  de Covaci lui Sergiu Nicolaescu si Electrecord-ului pentru drepturi de autor s.a.m.d.

 Intr-o evolutie normala si o Romanie normala si nu pervertita la falsele valori de azi Phoenix(formula de aur) ar fi trebuit sa concerteze  pe Cluj Arena si eventual Deep Purple  intr-un fel de deschidere. Cu toata stima care o am pentru cei de la Deep Purple si UB 40, valoarea lor este sub,mult sub, valoarea  celei mai mari trupe rock romanesti din toate timpurile,Phoenix. Nu este nici nationalism gaunos,nici patetism sentimental de doi bani Judecata mea de valoare se bazeaza pe multe  dar si pe   analize  si verdicte date in timp de   cronicari muzicali   de tinuta de la marele Cornel Chiriac pana la Octavian Ursulescu si altii…

N-a fost sa fie ….  Orgoliile au distrus  puterea de creatie a celor de la Phoenix. Ei nu puteau fi/exista   decat un tot. Echipa sta de fiecare data in spatele unei capodopere(in cazul muzicii rock).Echipa Phoenix  la momentul de aur a fost : Nicu Covaci,Mircea Baniciu,Iosef Kappl,Ovidiu Lipan Tandarica,Serban Foarta si Andrei Ujica plus alti cativa colaboratori(le cer iertare pentru  ca-i trec sub tacere). Luati  fiecare in parte  cei patru  reprezinta  niste muzicieni  stimabili dar nu    deosebiti…..Nu  discut aici de marele poet Serban Foarta si nici, de acum, binecunoscutul regizor Andrei Ujica….

2 gânduri despre “Jurnalul unui( fost) impatimit de rock(I)

 1. Ar fi un articol bun, dacă n-ar fi o împletire de concluzii pertinente si informații trunchiate sau subiective.
  Ioji nu pregătește opera rock-simfonica Meșterul Manole cu foștii „Phoenix”, ci cu Filarmonica Banatul, iar Baniciu si Țăndărică vor avea (eventual!)doar cate un intermezzo în cadrul spectacolului.
  In alta ordine de idei opera asta nu prea are nimic în comun cu proiectul lui Covaci de acum multi ani.
  Cat despre Baniciu …. el a trecut la folk … iar comparația cu ce a cantat el la Phoenix mi se pare cel puțin deplasata.
  As mai avea multe de comentat , dar …. „De gustibus, non disputandum”!

  Apreciază

  • @corneliu n. vaida:orice informatie este binevenita. Cat priveste Phoenix am subliniat ca doar ca tot ei au devenit valoare nationala.Luati pe „bucati” raman niste muzicieni stimabili. Nu toti pot fi John Lennon,nici macar McCarteny!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s