Cei mai varstnici il tin minte pe Ion Baiesu ca scenarist al extraordinarului serial Tv:Tanta si Costel. Acest serial de la sfarsitul anilor ’60-inceputul anilor ’70 ramane si azi la fel de viu,de acut (poate mai acut decat atunci) si dovada sunt reluarile de la TVR. Serialul a impus doi tineri(pe atunci) actori:Octavian Cotescu si Coca Andronescu. Personajul Costel l-a urmarit pas cu pas pe Octavian Cotescu toata viata(sfarsita prea repede din cauza unui infarct!).S-a ajuns, indiferent de rolul jucat, ca publicul larg sa-l identifice cu achizitorul care depana povesti in Lehliu Gara. Cei mai dedati cu lumea culturala il tin minte pe Baiesu din nenumaratele lui piese de teatru(cu deosebire „Iertarea”) jucate destul de des pe scenele romanesti pana in 1990. In sfarsit iubitorii de literatura adauga dincolo de serial ,de teatrul lui Baiesu neaparat proza. Pentru ca Ion Baiesu dincolo de cele consemnate mai sus este prozator. De la volumul de nuvele „Sufereau impreuna”(cu o distinctie pentru nuvela „Acceleratorul”) pana la marele lui roman ” Balanta”.
„Balanta” este o sinteza o prozei scurte,a nuvelelor, a teatrului lui Baiesu, reunite toate in ceea ce da valoarea unui mare prozator:romanul!
Cartea a aparut in 1985 (retineti anul inanite de a incepe lectura) si am recitit-o in editia din 1990 aparuta la Editura Minerva. Editia din 1990(editia II-necenzurata) este insotita de o prefata interesanta si deloc de complezenta scrisa de Eugen Simion. Eugen Simion, unul din marii critici al perioadei de pana in 1990.( va recomand jurnalul parizian al lui Eugen Simon,aparut in anii ’70, acolo unde criticul lasa loc unui extrem de bun prozator- calitate nefructificata de Simion niciodata de atunci incoace…). De altfel Baiesu a avut doi mari prieteni:pe Nichita Stanescu si pe Eugen Simion. Toti trei nascuti in 1933, toti apartinand Munteniei. Sa mai adaugam la cei nascuti in acel an pe cel mai mare regizor roman de film,Lucian Pintilie. Pintilie de altfel a si realizat filmul „Balanta” destul de putin bagat in seama in atat de naivi-zgomotosii ani ’90.
Balanta este un roman crud, realist plin de colosale scene de umor de un cinism feroce,este un roman despre anii sfarsitului de secol XX,este un roman despre viata,iubire si sfarsit.
Nu-mi place sa povestec cartile. Va indem sa cititi aceasta importanta opera a literaturii romane…….. Este scrisa cu detasare rece de parca autorul ar fi vazut aievea scenele din carte si s-ar fi rezumat doar la relatarea lor exacta si seaca. Tonul si ritmul cartii este uneori filmic.
„Balanta” este aproape o „relatare” detasata despre oameni,dragoste si moarte. Umorul lui Baiesu este unul care doare care te loveste peste obraz. Cele doua personaje,Nela si Mitica, par a traversa timpul si sunt la fel de autentice si azi…..
„Balanta” este un mare roman.Cand romanii vor sti sa-si re-gaseasca valorile aici si nu prin cine stie ce colt de lume atunci Romania va fi parca aceeasi si totusi altfel!