„Balanta” de Ion Baiesu.Va propunem o carte……


Cei mai varstnici il tin minte pe Ion Baiesu  ca scenarist al extraordinarului serial Tv:Tanta si Costel. Acest serial de la  sfarsitul anilor ’60-inceputul anilor ’70 ramane si azi la fel de viu,de acut (poate mai acut decat atunci) si dovada sunt  reluarile de la TVR. Serialul a impus doi tineri(pe atunci) actori:Octavian Cotescu si Coca Andronescu. Personajul Costel   l-a urmarit pas cu pas pe Octavian Cotescu toata viata(sfarsita prea repede din cauza unui infarct!).S-a ajuns, indiferent de rolul jucat, ca publicul larg sa-l identifice cu    achizitorul care depana povesti in Lehliu Gara. Cei mai dedati  cu lumea culturala il tin minte  pe Baiesu din nenumaratele lui piese de teatru(cu deosebire „Iertarea”) jucate destul de des pe scenele romanesti pana in 1990. In sfarsit iubitorii de literatura adauga dincolo de serial ,de teatrul lui Baiesu neaparat proza. Pentru ca Ion Baiesu dincolo de cele consemnate mai sus este prozator. De la volumul de nuvele „Sufereau impreuna”(cu o distinctie pentru nuvela „Acceleratorul”) pana la marele lui roman ” Balanta”.

„Balanta” este o sinteza o   prozei scurte,a nuvelelor,  a teatrului  lui Baiesu, reunite toate in ceea ce da valoarea unui mare prozator:romanul!

Cartea a aparut in 1985 (retineti anul inanite de a incepe lectura) si am recitit-o  in editia din 1990 aparuta la Editura Minerva. Editia din 1990(editia II-necenzurata)  este insotita de o prefata  interesanta si    deloc de complezenta scrisa de Eugen Simion. Eugen Simion, unul din marii critici  al perioadei de pana in 1990.( va recomand jurnalul parizian al  lui Eugen Simon,aparut in anii ’70, acolo unde criticul  lasa loc unui extrem de bun prozator-  calitate nefructificata de Simion niciodata de atunci  incoace…). De altfel Baiesu a avut doi mari prieteni:pe Nichita Stanescu si pe Eugen Simion. Toti trei  nascuti in 1933, toti apartinand Munteniei.  Sa mai adaugam la cei nascuti in acel an pe cel mai mare regizor roman de film,Lucian Pintilie. Pintilie de altfel a si realizat   filmul „Balanta” destul de putin bagat in seama in  atat de  naivi-zgomotosii ani ’90.

Balanta este un roman  crud, realist plin de  colosale scene de umor  de un cinism feroce,este un roman despre   anii sfarsitului de secol XX,este un roman  despre viata,iubire si sfarsit.

Nu-mi place sa povestec cartile. Va indem sa cititi   aceasta importanta opera  a literaturii romane…….. Este scrisa cu  detasare rece de parca autorul  ar fi vazut  aievea scenele din carte si s-ar fi rezumat doar la  relatarea lor exacta  si seaca. Tonul   si ritmul cartii este uneori filmic.

„Balanta” este  aproape o „relatare” detasata  despre oameni,dragoste si moarte. Umorul  lui Baiesu este unul care doare care te loveste peste obraz. Cele doua personaje,Nela si Mitica, par a traversa timpul si sunt la fel de autentice si azi…..

„Balanta” este un mare roman.Cand romanii vor sti sa-si re-gaseasca  valorile aici si nu prin cine stie ce colt de lume atunci Romania va fi  parca aceeasi si totusi altfel!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s