Cetatea Brasovului contra o parcare?Culmea economiei de „piata”


downloadcetatea brasovului

Pe dealul Schlossberg, chiar la marginea centrului istoric,  se ridica Cetatea Brasov. Cetatea este monument istoric,dateaza din secolul XVI-lea si  a fost/este  una din mandriile orasului.Apartine de S.C. ARO PALCE S.A. Brasov societatea comerciala care dupa cum spune numele  are osatura formata din nu mai putin celebrul hotel Aro Palace alaturi  de cateva hoteluri si restaurante. Ininte de ’89 aceasta  intreprindere se numea Trustul ONT Carpati Brasov si avea in patrimoniu cam aceleasi hoteluri si restaurante  de azi plus cele din Poiana Brasov. S.C. Aro Palace S.A. apartine de drept  SIF Transilvania Brasov(actionarprincipal-majoritar).  Adica  mai pe inteles unul din cele 5 FPP  infintate in Romania care a primit pe de gratis de la statul roman cca 30 % din averea  nationala.

Recent SIF Transilvania a anuntat ca scoate la vanzare  Cetatea Brasov.  Pretul solicitat este de 3,5-4 milioane euro. Pe rand Ministerul Culturii si Consiliul Jedetean Brasov  au anuntat ca nu sunt interesate  de achizitionare.Primaria Brasov  este  insa dispusa sa cumpere Cetatea. Directorul SIF Transilvania anunta :„Aro a cerut un pret, iar Consiliul Local a ramas sa faca propriile evaluari. Acesta va trebui sa acceseze fonduri europene ca sa o poata renova, pentru ca nu are bani. Din acest motiv, noi vrem sa facem un schimb cu Consiliul Local si sa ne de partial bani si partial active, parcari, terenuri… pana ajungem la valoarea de evaluare”…….

Sa revenim la pretul cerut de S.C. Aro Palace.Asadar 3,5-4 milioane euro.

Este mult,este putin? Evaluarea si contra-evaluarea va stabili o cifra cat de cat reala.

Personal mi se pare mult,enorm si cu asta revin la  proprietarul  actual   al Cetatii care este de fapt SIF Transilvania…… Si  as intreba, fara sa dau cu parul,  cu cat a „cumparat” SIF Transilvania Cetatea Brasov,cat a investit in timp in Cetate? Asta ca sa avem o baza  pentru comparatii si analiza.

 

Grea intrebare !?

SIF Transilvania a primit gratis aceasta Cetate. A primit-o de la Statul Roman in idea de a o administra  inteligent si profesionist  si de a o face mai  rentabila decat a fost candva.

In vizitele mele pe acolo n-am vazut  mari investitii…… Dar ar trebui sa raspunda SIF Transilvania  daca in afara de intretinere curenta a facut ceva pentru Cetate…

SIF-le adica fostele FPP au fost create pentru a administra  cele 30% din averea statului ce le-a fost incredintata. SIF  in goana nebuna dupa bani din  care sa  verse  si dividende  actionarilor ( la origine „cuponari”)incearca si vanzarea de active. Salariile si restul de „pachet”(salarial) aduc   sefilor de la SIF (conform Ziarul Financiar:http://www.zf.ro/zf-24/sefii-sif-urilor-castiga-intre-20-000-si-35-000-euro-luna-12122064) un venit intre 20.000 pana la 35.000 euro anual.

Intre atatea cate sunt  in Romania de azi  ma intreb de ce nu se sesizeaza institutiile statului sa intreprinda o analiza  severa si corecta asupra acestor SIF-uri?

 

Seful SIF Transilvania    declara ca s-ar intelege cu primaria  sa primeasca  o parte in bani si restul terenuri, parcari…..

Corect ar fi sa avem de-a face cu o decizie politica. SIF(fostele FPP) au primit gratis de la statul roman  societati,hoteluri,restaurante.

Acolo unde  se dovedeste ca ele nu au putut fi facute rentabile si functionale de catre SIF si unde apare  un doritor- tot  parte a statului roman( sa nu ne incurcam in definitii  precum proprietate publica privata si proprietate de stat) -sa le administreze  exact pe obiectul lor de activitate transferul de la SIF la  partener     care este tot stat sa se faca gratuit.

Cazul de fata este la mijloc de rasu-plansu’… Primaria are  in dotare o parcare in spatele hotelului Aro Palace. Ea este publica,  are cca 2000 mp, poate adapoasti peste 100 de masini si este  vizata(in principal sau printre altele ) pentru  schimb cu cetatea Brasovului ….

Intamplarea face ca  aceasta parcare  este singura  cu adevarat  centrala, ca ea  deserveste pe toti  proprietarii  de case de pe  strazile pietonale ale centrului istoriccare au si masini…… singura unde   pot ajunge peste zi masini   cu marfa si de unde proprietarii magazinelor   de pe aceleasi strazi le cara cu teleguta sau cu bratul….

Domnul SIF doreste nici mai mult nici mai putin decat aceasta amarata de parcare….. Care este   planul(probabil ) al SIF…. ? Sa puna taxa sanatoasa  si sa  castige ceva  bani.  Poate  termina reparatia la  hotelul ARO Palace(inceputa acum ceva ani si ramasa neterminata pana azi). Hotelul are   spre folosinta parcarea din fata (spre bulevard) care(sunt observatiile mele zilnice ) este arhisuficienta pentru clienti….. Sper ca macar de asta data Primaria Brasov sa  tina  cont de  situatia  proasta  a spatiului de parcare din centrul istoric,  de modul  sinistru in care  a tratat pe  proprietarii din acelasi  centrul istoric si  sa se tina   pe pozitie.

Cetatea  Brasovului poate sa revina Primariei fara  bani, prin transfer. Atat si nimic mai mult…. Visele celor de la SIF cu schimburi de terenuri  ar trebui curmate brusc…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s