„Publicistica zapacitilor care viseaza un Nobel pentru un romãn…..” si cate ceva despre Dan Culcer


Am scris de cateva ori despre Nobelul  pentru literatura. Am exprimat si atunci,  cum fac si acum,  convingerea ca de cele mai multe ori ne aflam in fata unui premiu politizat. Si atins   de aripa globalizarii dar mai ales a „politicii corecte”. Dan Culcer  a fost un important cronicar literar roman si a facut parte din redactia  poate celei mai  serioase si bune reviste romanesti de dinainte de ’89. Se numeste (revista)”Vatra” si apare la Tg.Mures. Spun a fost pentru ca de la emigrare nu am mai citit cronici literare semnate de Dan Culcer

Am citit  multe cronici de ale lui Dan Culcer si marturisesc ca m-au ajutat  sa-mi fac o parere despre unele carti sau atitudini ale autorilor…… Cronicile(opinile) lui Dan Culcer erau in  raspar cu cele  curente,nu mergeau intru idolatrizarea unei anumite directii in literatura,erau contra-curentului  sau grupului literar  aflat in gratiile  criticii literare…….. Spre exemplu eu gaseam deosebita literatura scrisa de  scriitorii  ce au afacut parte din grupul literar de la „Echinox” sau  a  unui numar importanti de autori  care nu figurau in bilanturile   de premii ale criticii de intampinare  de atunci, literatura mai  profunda,mai asezata,mai trainica  si mai aproape de estetica,  asta in   opozitie cu ceea ce  erau pe atunci rasfatatii criticilor literari care   suisera pe soclu pe Nichita,Paunescu,Sorescu,Alexandru,Breban,Blandiana, Ivasiuc,Fanus,etc,etc,etc…..

Gaseam la Dan Culcer uneori  o abordare similara,poate punct dintr-un program  nu aveam de unde sa stiu. Autorul de care vorbim a emigrat in Franta la sfarsitul anilor ’80 si „Vatra” a devenit,pentru mine,mai saraca……

L-am re-descoperit   dupa ’90 pe  Dan Culcer  prin diverse  reviste si in mediul on-line…… Precizia rationamentelor-pe care o stiam din tinerete- nu l-a parasit,un text a lui Culcer seamana cu o demonstratie cap-coada in cel mai pur  stil al matematicii…. Culcer este un cartezian…..

Sa ne intoarcem la Nobel literatura….

Mie nu mi se umfla pieptul  de sub faldurile nationalismului….

Am tratat elegant   alegerea Herthei Muller ca  laureata Nobel  dar fara a crede ca  autoarea este un mare  scriitor.Adica   dintre cei ce  deschid o cale…..

Drama ei individuala  sub vremea  comunismului, ca si drama altor  etnici germani,  nu este cu nimic mai  sus,mai de spus, mai „valoroasa” decat drama tuturor romanilor  ce au trait   sub acele vremi. Hertha Muller  a scris,a descris aceasta drama…. Emotional  sigur poate  depasi anumite cote…. Dar  aici avem de-a face cu ideologizarea literaturii…… Cartile ei sunt  un document, o dare de seama asupra unui timp dar nu o mare literatura…. Nu scad  cu nimic meritele autoarei……. care  raman.Dar Hertha Muller este un scriitor de valoare medie……. si nu unul extraordinar…..

Norman Manea este un alt autor supra-evaluat  la bursa Nobelului literar…. Numele lui s-a  tot rostit si  in lunile ce au precedat decernarea premiului pe 2014. Norman Manea   ataca/descrie/scrie,   in cartile lui ce au facut succes in Occident,  Holocaustul  plecand de la  drama familiei lui… Este cu totul remarcabil efortul facut de Manea ca   amintirea Holocaustului sa ramana in  pagina  de carte…… Dar  Manea are si alte carti ceva mai valoroase din punct de vedere literar……..Este un bun exemplar  scriitor dar nu este o mare valoare literara.

Dan Culcer are  un punct de vedere  direct si penetrant cu privire la Norman Manea si Hertha Muller:
„De aceea vad in publicistica zapacitilor care viseaza un premiu Nobel pentru un romãn,exprimata prin avansurile ridicole acordate romancierului Norman Manea,nobelizabil potential,o delegare a unei dorinte paranoice.Doar ca ,in cazul lui Norman Manea, desi a scris si scrie literatura in limba romana,si poate fi considerat un scriitor roman,meritele sale,cate exista si pentru care a fost propus pentru acest premiu mereu politizat,nu au nici o legatura cu calitatile artistice sau intelectuale ale lui Norman Manea si nici ale romanilor,nici cu valorile culturii romane,precum nici cu inteligenta nativa a evreilor.Intrarea lui Norman Manea in aceasta competitie cu suma nula este rezultatul unui oportunism al autorului care  a jertfit publicistic si literar pe altarul reactualizarii temei  etnocidului anti0-evreiesc. În secolul trecut ca și la începutul acestuia, e o temă care atrage atenția și dirijează uneltele, reflectoarele mass-media asupra unui autor. Așa se întâmplă de la Kaput-ul lui Kurzio Malaparte încoace, adică din 1947. Dacă opera lui Manea se mărginea să reprezinte temele curente ale autorului și nu implica un mixaj cu neverosimilități ascunse sau evidente, punerea în scenă a autorului nu s-ar fi produs. O similară punere în scenă a avut loc și în cazul prozatoarei de limbă germană, Herta Muller. Alt proces al unei tentative de etnocid, cel al șașilor și șvabilor din România, a fost recuperat de propaganda germană din vremea Angelei Merkel. O asemenea punere în scenă nu se poate realiza decât prin intervenția unui aparat de propagandă, de stat, de partid, de comunitate, de lobby, dar nu poate fi vorba de o recunoaștere spontană a unei valori literare în sine.„[Din Jurnalul unui vulcanolog (I)- aparut in revista Confesiuni nr.19/2014}

 

2 gânduri despre “„Publicistica zapacitilor care viseaza un Nobel pentru un romãn…..” si cate ceva despre Dan Culcer

  1. Pingback: Dan Culcer, un mesaj în voia Internetului, pentru Ioan Avram | Blog ideologic Titus Filipas

  2. Pingback: Cartea ramane peste veacuri!-Un mesaj emotionant de la Dan Culcer catre Ioan Avram | Ioanavram's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s