„Negeia”(ruga) de la Lapusnicul Mare din 1986 cu Ministeru’si Nana Florea.Un film care da seama despre cum s-au transformat romanii


Fratele meu T.un iubitor al muzicii populare banatene de calitate si un banatean  convins (ca si mine) imi semnaleaza un filmulet in doua parti aflat pe You Tube despre „negeia” de la Lapusnicul Mare  din anul de gratie 1986.

Lapusnicul Mare este o  comuna  aflata in Tinutul Almajului-judetul Caras Severin  in Banatul de Munte.Si  nu departe de Bozovici oraselul-comuna destul de important candva.
„Negeia”(scrisa cum se pronunta in zona) este de fapt nedeia sau, mai  cunoscut, ruga din Banat.Am mai scris in aceste pagini despre aceasta sarbatoare care este ruga  in Banat. Erau cu prilejul rugii(„negeii”) doua- trei zile de sarbatoare in care punctul central era joc-ul adica  sesiunea de dans  care tinea ore in sir. La „negeie” cantau  formatii cunoscute. Cu cat comuna era mai instarita si oamenii mai  falosi cu atat se intreceau sa aduca, pe bani buni, cele mai bune trupe.

La „negeia” de la Lapusnicul Mare din 1986 a cantat trupa lui Sandu „Nana”  Florea.Am scris despre acest mare instrumentist de la Armenis. Trupa lui din anii”80 cred ca era dintre cele mai bune din Banat.Pentru ca pe langa Sandu „Nana” Florea   canta in formatie si Nicu Anghel-Ministeru’. Ministeru’ este cel mai mare saxofonist al Banatului si poate din tara. Nimeni n-a mai cantat la saxofon cum el si probabil nu o va mai face nimeni. Amintesc  ca Ministeru’ a trecut la cele vesnice in 1994(inainte de a ajunge la 40 de ani.) rapus de o cruda boala. Nu stim cine a realizat filmul la care ne referim.Sigur  este filmat „din mana”,este montat  atat cat sa elimine  eventuale  dizarmonii dar ce valoare de document  are   acum dupa ani. Odata pentru ca da seama de cum era Banatul anilor ’80.Un anume nivel,o anume prestanta, un rang fata de alte provincii romanesti.Ne aflam sub comunism(Ceausescu),  urmariti totusi cat de elegant erau imbracati oamenii stransi la joc in piata bisericii din Lapusnicul Mare. Cata decenta dar si feminitate la doamnele si domnisoarele aflate la dans.

Acest document filmat este un dezvaluie  starea acelor  ani….. Nu era numai represiunea libertatii cuvantului  impusa de Ceausescu … Din parerile istoricilor de ocazie sau nu, Romania acelor ani era un sir de trogloditi ascunsi in bordeie  sau in blocuri care nu aveau lumina,apa si  care se purtau imbracati in uniforme… Cata mizerie in aceste descrieri, cata lipsa de barbatie  a acestor parerologi. Nu o sa fac -Doamne fereste- elogiul anilor ceausisti dar  dincolo de tampeniile  catastrofale impuse de regim  in anii ’80, Romania era -datorita oamenilor ei- un loc unde se traia  civilizat si demn.Ca atat mai mult in Banat.

A doua oara pentru ca    cineastul insista  in multe cadre pe  figura lui Nicu Anghel Ministeru’. Era o legenda  inca din acei ani si mult mai mult decat prapaditele de vedete scoase pe banda rulanta de televiziunile de azi. Nicu Anghel-Ministeru’ era imbracat cu o bluza portocalie  la acest concert.Multe cadre sunt  luate din spatele orchestrei spre piata.In stanga lui Nana Florea apare si Nicu Anghel.Par bogat,negru, mustata   serioasa …. In al doilea calup  trupa lui Nana Florea canta de masa  intr-o pauza a joc-ului.Asezati direct pe iarba la umbra,  virtuozii se intrec intr-un fel de „sesiune libera” ,nu-i spun jam-session pentru ca nu s-ar potrivi, oferind momente   extraordinare.In film apare si un localnic-probabil candva muzicant-care canta la trompeta sub privirea admirativa a lui Nana Florea.Se bea bere,direct din sticle.Lada cu sticle de bere  este alaturi.

Observati de  la minutul 6,10 in calupul doi, „intrarea” lui Nicu Anghel Ministeru’.

Cantul  si sunetul pare ca vine dintr-o alta lume…… este un moment exceptional care arata -din nou-valoarea acestui instrumentist…..

Vazand acest documentar nu poti sa nu te intrebi cum de au ajuns romanii unde au ajuns dupa 25 de ani de capitalism dambovitean… O lume fara reguli,fara valori,o lume care navigheaza  nauca…..

Comunismul asa cum a fost el, nu a putut distruge fibra sanatoasa,inclinata catre  munca si  strangerea unei averi, a banateanului…

Se pare ca cei 25 de ani  de capitalism dambovitean au atins-o serios….

 

Partea 1-Trupa lui Nana Florea cu Nicu Anghel Ministeru’

Partea 2 -Recital Nicu Anghel Minsteru’ si trupa lui Nana Florea

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s