Cateodata (VI)


Trase fotografia mai la lumina. Era o poza facuta demult  undeva  langa zidurile de sub Cetatii catre Tampa.Ziduri scorojite,probabil  catre vara…. Erau patru.

El,A, R,DM si prietena lui R.sa o numim M. Stia exact cand  au facut pozele si  urmele timpului erau doar pe  fata lui,pe parul lui si  deloc in minte sau suflet….

Se uita la aparat,R inchipuia ceva acolo in picioare,sigur  gandisera fotografia cu o anume semnificatie.

R. iubea  filmul(cu patima dar si rational) si nu a ajuns regizor… El nici macar  ins care sa inegreasca hartia, departe de se considera scriitor…Cel din spatele camerei(aparatului) nu mai era demult… M.(prietena lui R)  a reusit sa se ridice peste momentul de atunci… A facut facultatea  dupa cativa ani si a lucrat intr-o uzina….

La cine oare se uita el? Toate zarile pareau deschise atunci….. Si totusi….

A vrut sa  scaneze fotografia… sa o aiba si digital… Programul nu mergea si renunta… La ce bun?

La ce bun potcoave de cai morti….?

Reveni si se gandi  la Iulia….  Sunt zile mai bune sau mai proaste… Si el avea asemenea zile si  altii le aveau…Zile in care nu „zboara” nimic….

Azi nu „zboara” se gandi si reveni la fotografie… Pe cine  dracu sa mai intereseze o asemenea fotografie….? Alba, fara nimic zambitor sau eclatant!

 

Iulia era o   femeie nu foarte inalta, bruneta la care    primul lucru pe care-l vedeai erau ochii…  Ochii care erau cat o lume…. sau faceau cat o lume…. Al doilea lucru sesizat la ea  era   timbrul vocii si accentul ardelenesc,usor,foarte usor(insesizabil pentru cei multi!)  si care se resimtea  uneori prin „tusa” pusa  pe anumite silabe  …. Cuvintele erau moi,nu izbeau, vocalele erau aproape  dezmierdate… Si asta ii placea….

Renunta sa mai puna fotografia in pagina…Atata paguba….

Lasa deoparte trecutul,istoriile,……la ce bun?

Viata este aici cu noi si langa noi…Viata ,sigur,poate fi si o felie de amintire dar pe cine mai intereseaza cum arata el acum nu stiu cati ani sau povestile  despre A.,R. sau DM…

Nu avea dreptate cand sustinea asta, era numai o prosteala a lui pentru  ca „durerea” acestor povesti era  sa arate ca de fapt lumea-  pe o anumita parte- este aceeasi… Si atunci si acum, oamenii s-au indragostit,au iubit si … au murit, si acum oamenii se indragostesc,iubesc si… mor.. Nimic nu strica aceasta  spirala de cand veacurile…….

Si atunci  a simtit aceasta stare speciala  data de ” sa nu-ti fie cineva indiferent” si acum……

Iulia se imbraca foarte colorat cateodata si-i placea la nebunie asta… De la ciorapi la   bluze era un festival de culori care i se parea extrem de  bine „asezat” pe ea…. Tot timpul isi amintea de nebunia de culori  din timpul „flower power”, amestecul acela viu de culori care  sfida orice  „cumsecadenie”…

‘Cumsecazii” sunt oamenii lui „nu se cade”… „Nu se cade” sa ai  bandana  sau bentita,nu se cade sa iesi undeva decat cu,nu se cade sa te indragostesti……..  A avut multi „cumsecazi” care au incercat sa-i dea „sfaturi”…..

Odata Iulia  i-a povestit ca la terminarea  liceului si-a promis ca se va arunca in apa micului bazin dela fantana  din Piata… Nu ,nu este o Fontana di Trevi dar ceva apa exista cum exista si  acel aer  usor sever,sobru  dat de cladirile vechi, inchise  si cu acoperisuri cu „ochi” din jur….. De sus prin acei „ochi” poate ar fi privit-o  cativa care sa-i spuna  ca „nu se cade”… N-a ajuns, dupa marturisirea ei, sa faca baie in mica fantana si au ras amandoi cand  si-au imaginat scena…. Ea neaparat in rochie,matasuri albe  sau ” white satin”  care cad bine,zgomotul    si briza data de  suvoiaele care se ridica pana la o inaltime si cad pleostite in bazin,fierbinteala noptii….  Si ca toata inchipuirea sa aiba un sens trebuie si un el care sa stea  putin mai departe si sa priveasca….” scena”…. Numai in doi ar fi posibil  ca prin aerul noptii sa circule acel fluid care se scurge incet prin buricele degetelor pana la celalalt….

Altadata   i-a povestit  de aceeasi scena  incercata de altii si intrebarea „capitala” a acestora :cine intra primul…..?

 

Isi vorbeau la telefon in fiecare zi si  daca telefonul nu venea  in sufletul fiecaruia se cuibarea imediat  nelinistea….  Fiecare vroia,normal, sa-l auda pe celalalt mai mult,sa stea cu celalalt mai mult… Se intamplau  toate  poate nu atat cat ar fi vrut si apoi urma….. asteptarea…

Pana   la alta zi,la alt telefon,la alta vedere…

Dependenta este  un nor frumos care stie sa-i poarte, sa-i ascunda,sau sa-i lase in lumina cruda a soarelui de primavara…

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s