De la Serban Foarta…. cateva versuri


Nu stiti cine este Serban Foartza?(nota: asa este numele corect,in lipsa unor litere mai „complexe”-din program-  voi scrie simplu,multumesc de intelegere….!)

Pentru cei mai tineri, cateva  repere in fuga…Foarta este marele poet care a scris(alaturi de Andrei Ujica) acele neuitate „Texte pentru Phoenix” pe care s-a cladit capodopera „Cantafabule„…. „Texte pentru Phoenix”  aparute sub forma de carte la Editura Litera in 1976….

Covaci si ai lui abia o stersesera(sau erau pe cale,altfel nu mai aparea cartea) spre „lumea libera” si Baniciu a ramas loco  sa tina loc de „phoenix”  zdanganind cu disperare la chitara rece…. pe unde a putut,unde era „cerut…”

Foarta este  o  mare valoare(cu  cateva volume de poezii remarcabile,cu eseuri,carti,traducerii) dar „pacatul” lui este ca face parte din ‘”o alta, dar aceeasi Romanie” pe care  cei ce se afla azi  in moda o desconsidera…  Va veni o vreme…..

De la Serban Foarta,”astazi”  cateva versuri…. Sunt fragmente din extraordinarul volum”Șalul, eșarpele Isadorei/Șalul e șarpele Isadorei, Editura Litera, București, 1978

Daca   aveti ocazia nu-l iertati ….,cumparat/citit/ chiar „furat”…

 

 

“Când amor nu mai e/

ne rămâne sub cer/

o Promenade des Anglais,/

un hotel Angleterre.//

 

Unii mor când vor ei,/

ceilalţi nu-şi cunosc ora;/

pentru blondul Serghei/

moare nu Isadora.(…)//

………

În decembrie,-n trei,/

zi înscrisă cu dalta,/

pentru blondul Serghei/ sinucide-se alta.”

…….

“Unii mor când vor ei,/

alţii, când bate ora,/

unii mor ca Serghei,/

alţii, ca Isadora.//

Nu mi-i gândul la ei/

ci la Ea. (Mă asculţi?)/

Unii mor când vor ei./

Ceilalţi, nu. – Cei mai mulţi.”

Cateva mici lamuriri:Serghei este Esenin,importantul,celebrul,tragicul poet rus care s-a auto-distrus…. Terestru spus  asta insemna alcool.Altfel, se poate scrie in multe feluri….

Isadora Duncan,americana(17 ani mai mare decat Esenin), o celebra dansatoare in epoca, o mare iubire a lui Serghei… Iubiti,casatoriti,divortati… Un an cu totul..Moare la Nisa (Coasta de Azur),doi ani dupa Esenin, strangulata de propriu sal,salul esarpele,sau sarpele Isadorei,care a fost prins de roata automobilului decapotabil(aflat in miscare pe strazile orasului)…

Al treilea personaj Galina Benislavskaia,o alta iubire s-a sinucis un an dupa moartea lui Esenin la mormantul marelui poet…  Galina B. este Ea in poezia sus citata…..

 

Anunțuri

2 gânduri despre “De la Serban Foarta…. cateva versuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s