De la Serban Foarta…. cateva versuri


Nu stiti cine este Serban Foartza?(nota: asa este numele corect,in lipsa unor litere mai „complexe”-din program-  voi scrie simplu,multumesc de intelegere….!)

Pentru cei mai tineri, cateva  repere in fuga…Foarta este marele poet care a scris(alaturi de Andrei Ujica) acele neuitate „Texte pentru Phoenix” pe care s-a cladit capodopera „Cantafabule„…. „Texte pentru Phoenix”  aparute sub forma de carte la Editura Litera in 1976….

Covaci si ai lui abia o stersesera(sau erau pe cale,altfel nu mai aparea cartea) spre „lumea libera” si Baniciu a ramas loco  sa tina loc de „phoenix”  zdanganind cu disperare la chitara rece…. pe unde a putut,unde era „cerut…”

Foarta este  o  mare valoare(cu  cateva volume de poezii remarcabile,cu eseuri,carti,traducerii) dar „pacatul” lui este ca face parte din ‘”o alta, dar aceeasi Romanie” pe care  cei ce se afla azi  in moda o desconsidera…  Va veni o vreme…..

De la Serban Foarta,”astazi”  cateva versuri…. Sunt fragmente din extraordinarul volum”Șalul, eșarpele Isadorei/Șalul e șarpele Isadorei, Editura Litera, București, 1978

Daca   aveti ocazia nu-l iertati ….,cumparat/citit/ chiar „furat”…

 

 

“Când amor nu mai e/

ne rămâne sub cer/

o Promenade des Anglais,/

un hotel Angleterre.//

 

Unii mor când vor ei,/

ceilalţi nu-şi cunosc ora;/

pentru blondul Serghei/

moare nu Isadora.(…)//

………

În decembrie,-n trei,/

zi înscrisă cu dalta,/

pentru blondul Serghei/ sinucide-se alta.”

…….

“Unii mor când vor ei,/

alţii, când bate ora,/

unii mor ca Serghei,/

alţii, ca Isadora.//

Nu mi-i gândul la ei/

ci la Ea. (Mă asculţi?)/

Unii mor când vor ei./

Ceilalţi, nu. – Cei mai mulţi.”

Cateva mici lamuriri:Serghei este Esenin,importantul,celebrul,tragicul poet rus care s-a auto-distrus…. Terestru spus  asta insemna alcool.Altfel, se poate scrie in multe feluri….

Isadora Duncan,americana(17 ani mai mare decat Esenin), o celebra dansatoare in epoca, o mare iubire a lui Serghei… Iubiti,casatoriti,divortati… Un an cu totul..Moare la Nisa (Coasta de Azur),doi ani dupa Esenin, strangulata de propriu sal,salul esarpele,sau sarpele Isadorei,care a fost prins de roata automobilului decapotabil(aflat in miscare pe strazile orasului)…

Al treilea personaj Galina Benislavskaia,o alta iubire s-a sinucis un an dupa moartea lui Esenin la mormantul marelui poet…  Galina B. este Ea in poezia sus citata…..

 

6 gânduri despre “De la Serban Foarta…. cateva versuri

 1. Am cunoscut, cândva, un Ioan Avram. Sincer, nu-mi aduc aminte prea multe, doar numele, faptul că iubea poezia și, totul s-a întâmplat în Turnu Severin, orașul în care s-a născut Șerban Foarță.

  Apreciază

  • @Nicolae Vaduva: Am fost de putine ori la Severin si numai inainte de ’89…. Altfel iubesc poezia, public aici poeti care chiar mi se par extraordinari cum este cazul lui Serban Foarta.
   Va doresc Sarbatori cu sanatate si va astept mereu pe blogul acesta….

   Apreciază

 2. Am avut, pentru un moment, impresia că sunteți acea persoană. Faptul că iubiți poezia, că aveți același nume și că Șerban Foarță este severinean, ca și mine, m-a făcut să cred asta. Eu sunt acum la New York, departe de biblioteca mea și căutam pe net poezii de Ș. F. așa am ajuns pe blogul dumneavoastră. Și eu scriu, dar nu sunt un autor de talia lui Ș. F. Postez pe blogul meu și pe unele site-uri literare mai ales pe Însemne culturale. Vă doresc și eu Sărbători fericite!

  Apreciază

  • @Nicolae Vaduva:Sarbatori fericite si cu sanatate.Pe Serban Foarta il puteti citi saptamanal in „Observator Cultural”(evident si pe site).Are o rubrica de poezie si desene (poate este impropriu zis ) pr vcare o tine impreuna cu Tudor Banus(desenele).Datorita pandemiei revista apare doar online pe perioada starii de urgenta.Si este cam alandala…..

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s