La limita-intre parfumul de roze si monahala rigoare(I)-(din „Texte tarzii”)


Sunt momente in care  actionezi,traiesti(e mult spus?) la limita… Organizarea,planificarea cu zile si luni se duce pe rapa….. Am ras totdeauna de meticulosii care isi programeaza cu un an inainte excursia spre …. centrul pamantului… Luat bilet de avion(ca-i mai ieftin…) de  din toamna si in vara viitoare  peste un an fix in ziua de marti la amiaza  va fi aeroportul,avionul cele cateva ore de zbor si  dincolo ajunsi  vom incepe cu ghidul  in mana  …. „teribila povara..”

Ce poate fi  mai anost,mai tampit decat sa ajungi intr-un loc si totul sa curga conform programului ..Ma scol la ora opt si azi vad opt biserici…. Nu conteaza care sunt,sa fie opt…. Asa mi-am programat….

Sa le lasi in   vizorul altora ca si tine cele opt biserici si sa hoinaresti aiurea pe strazi,sa stai la o masa de pe o terasa si sa privesti oamenii,orasul,sa simti cate ceva din mirosul acelui oras…. ,sa manaci un covrig si sa  incerci sa afli cum merg tramvaiele…,care este orarul lor si uniforma vatmanilor,sa   te uiti indelung la afisul unui spectacol si sa ti-l imaginezi(cu actori   acolo pe scena din spatele zidurilor unde casti gura) pentru ca nu ai bani sa ajungi acolo…?????? Sau, de ce nu,  pe o banca din parc sa privesti   amuzat mersul pe tocuri al doamnelor si domnisoarelor..,”chinul” lor  ascuns sub zambetul fortat/  afisat. Si sa uiti de tine privind spectacolul strazii fara sa sari oparit  si ofuscat ca azi ai ratat patru biserici si doua  monumente funerare,antice si  aflate sub inaltul patronaj UNESCO….( Suna  bine si da bine pentru” paltonarii programati” sa  treci in rabojul   vizitei si vreun monumet  aflat sub aripa UNESCO…..!!!!)…

Doamne fereste….

Asta nu se poate, totul trebuie sa fie organizat,noi traim una suta de ani,noua nu ne trebuie emotii,suflet la gura, la noi totul este calculat  cu migala si scris pe o nevazuta foaie:cand sa mananci,cand sa  te duci la lucru,cand sa faci dragoste,cand sa razi sau cand sa plangi,cand sa faci lectii cu  copii ,….

Dar cand sa mori…..?

Oroarea mea fata de calcule  poate sa para putin rebela si a altui timp… Se poarta programul…. Va voi surprinde  spunand ca la origine si eu sunt un ins  care  si-a facut un program…..  Asa in linii mari,generale, pe care l-am respectat nu cu foarte mare strictete,   sigur  insa in liniile esentiale… „Programul” meu era si este despre cum sa fiu,unde sa ajung si sa fac   orice fara sa-mi fie rusine … De mine,evident…..

In rest  azi traim la limita,maine vom mulge vaca la ora indicata si vom semana cartofi…. si poimaine vom  sta o jumatate de ora in parc privind   la  magnolii….. Viata este o suma  de  lucruri pe care esti obligat sa le faci  intr-un anume  calendar si altele care pot sa vina, sa plece alandala…..

Traiesc dupa cum spunea I.  la limita dar asta nu de azi, de ieri… Dar nu uit niciodata cateva puncte esentiale ..Intre ele sunt in stare  daca  viata imi „cere” sa las o vizita importanta  sau o sedinta la fel pentru a sta cateva ore cu cineva drag si plimbandu-ma intr-o padure de mesteceni… Padurea de mesteceni  de la/din  formidabilul film a lui Andrzej Wajda citire …

-continua-

.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s