„Vanatoarea de suflete”(I)-1995-fragmente


 

Plecase de cateva minute,era noapte si soseaua din cartierul de margine nu era circulata.Mergea incet,era obosit dar in acelasi timp surescitat,mergea incet si i se parea tot timpul ca prin parbriz undeva in intunericul noptii,putin desupra asfaltului,se zarea,juca chipul ei.Un prim plan marit la extrem care se misca in acelasi timp cu automobilul….

„Vedenia” se departa pe masura ce se apropia el;privea, atras aproape fara sa vrea, chipul ei de obicei plin de viata,acum palid si plans….

Incerca sa se concentreze asupra drumului-noroc ca nu era circulat-insa aproape instantaneu ochii ii fugeau spre marginea de sus a parbrizului,acolo unde chipul ei suspendat in noapte il privea trist,aproape bland,ea care nu suferea blandetea…

„Mai degraba merita sa fi tandru decat bland” spunea cateodata si continua”tandretea este un sentiment omenesc,superior,pe cand  blandetea aduce mai mult cu manifestarea unui animal;o vaca poate fi blanda….”

Strazile pustii si bine luminate il conduceau catre casa..Se apropia de centru,circulatia era ceva mai intensa,cativa oameni pe trotuare,cei care de obicei se invart in jurul localurilor de noapte ce functionau din plin la ora aceea…

Incet aproape tarandu-se masina se aseza cuminte in parcare.Stinse luminile,viteza intaia,frana de parcare,gesturi reflexe,automate pe care obisnuia sa le faca fara sa se mai concentreze asupra lor.Ramase in masina,parcarea era luminata feeric gratie marelui hotel care o strajuia si iara sub geana parbrizului chipul ei marit de doua,de zece ori,chipul ei palid,neasteptata de frumos,acum impodobit cu lacrimi..

Plansul urateste o femeie,exista cazuri,rare este drept, cand plansul lumineaza chipul lor,le face mai frumoase.Poate pentru ca un plans inabusit intr-un suvoi de lacrimi lasa deoparte tot ce poate fi fard,fatada,studiu si ramane in fata celui ce priveste un  nud,un nud care acopera si descopera,lasa la suprafata si ceea ce uneori trebuie ascuns….

„Toate sunt contra mea.Nmic nu se intampla asa cum as vrea…. Exista o diferenta enorma intre viata asa cum vreau,visez sa o traiesc si cea prin care ma tarai…. Eu nu fac compromisuri,cand cineva m-a calcat pe coada,nu pot sa-l iert….Nu pot….Poate mai tarziu,odata cu timpul…. Imediat sau acum niciodata…..”

Era in glasul ei o disperare aproape necontrolata care se oferea celuilalt printr-o vibratie neobisnuita a vocii desi se straduia sa vorbeasca incet sa nu fie auzita de ceilalti…..

Isi aprinse o tigare,deschise larg geamul masinii,nu suferea prea mult fum in preajma….Au avut o discutie nu foarte lunga si-si reamintise exact ultimile fraze…Si acea senzatie de disperare din glasul ei,altfel controlat,vibrant in soapta….

Ce sa-i raspunda? Se intreba  acum din noua daca a facut bine cand la tot suvoiul disperat de fapte,vorbe,acuzatii pe care ea le arunca(pentru ca simtea nevoia sa le spuna, de fapt nu-l priveau) a raspuns scurt:”te cred,te inteleg…”

Probabil nu era ceea ce ea astepta de la el…Poate astepta sa se inflacareze,sa arunce si el un suvoi de vorbe…

Prefera un raspuns scurt care sa o faca sa inteleaga ca este de acord cu ea,ca o aproba ,ca ii impartaseste disperarea…

Poate astepta o solutie…Sfaturi….

Prea multe sfaturi strica, sunt obositoare,risti la un moment dat,din avalansa de „povete”care vine peste cel care te asculta,sa nu ramana nimic…Totul curge pe langa adresant,indiferent,pe o vale mult mai larga decat matca fireasca….

Si apoi nu dorea nicicum sa strice un echilibru… Greu atins,precar poate…Sa nu intre prea adanc in-de tot-ascunsele ganduri pentru a pastra o unda de mister,de permanenta descoperire…Desi acest mod de a fi in anumite situatii,nu este cel mai nimerit…Sunt cazuri cand trebuie sa lasi totul deoparte si sa patrunzi pana la intimitatea resortului care declanseaza o actiune sau alta….

Simti ca ea este din nou in dilema,prea multe ganduri contrare,arunca tigara si dupa controlul de rigoare al portierelor pleca spre casa… Cele doua strazi pana acasa pustii si singurul gand care-l acapara era legat de faptul ca nu are ce sa citeasca in aceasta noapte.Nu avea un ziar,nici o revista….

Anunțuri

3 gânduri despre “„Vanatoarea de suflete”(I)-1995-fragmente

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s