Dimineata lui 13! 25 de ani…. Poate fi citit si de cei ce nu „agreeaza” textele (mele) politice


Nu am fost „golan„…..Nu am asteptat sa vina Iiescu Ion sa ma boteze golan....

Eu eram golan demult,…. sau poate vagabond, cum m-au „clasificat”,stampilat altii….

Stampilat pe frunte….;un vagabond care  umbla prin lume si  nu respecta nimic,ierarhii si alte „traditii”  pamantului ‘nost.

N-am asteptat sa vina  iunie ’90 ca sa ma stampileze  regimul- prin gura lui Iliescu-… cu aceasta eticheta….

Eu eram un golan  in spirit,un vagabond purtator al stindardului   „ni se rupe”, nascut(in acest spirit, nu fizic) cu vreo douazeci si ceva de ani in urma(pe la sfarsitul anilor ’60) fata de acel iunie din ’90…..

.Am toata intelegerea pentru  pustanii/pustoaicele ( de la 20 la 80 de ani) care-si arogau(in acel tulbure ’90 si dupa….) titulatura de golan,  ba mai si purtau la piept- cu mandrie si cu sufletul dintr-o data „inaripat”- un  mic ecuson de carton,plastic ,etc pe care era scris   faimosul cuvant(golan) care a renascut in acea primavara   de ’90….

Dar eu sunt altceva..…!

Imi pare rau,   nu servesc  de-a gata  cliseele presei postdecembriste, nu ma amestecati in ciorba aia……

Dupa cum -contrar a ceea ce cred  unii cititori ai acestor pagini-n-am fost  decat,  asa, la intersectie hippy(hippie), adica fete inaripate si gata sa  se iubeasca oricand,oriunde si cu oricine si baieti  efeminati  la care trebuiai sa le dai parul deoparte sa vezi daca  le mijeste mustata, totul scaldat intr-o baie de droguri de buna calitate si  usoare(numai cat sa  ‘zbori’ de la realitatea, nu-i asa,  plicticoasa,terestra si amorfa…….

Eu am fost beatnic.….. Crescut cu Kerouac, Burroughs si Ginsberg…… si alti importanti al literaturii americane … Fascinat de ochii- de un albastru tulburator/colosal si cat o lume- ai lui Richard Burton cel   care privea inapoi cu manie…..

Pe 13- 15 iunie  s-a scris una din cele mai rusinoase pagini din istoria recenta a Romaniei…. Manipularea uriasa a  miilor de mineri  care au devenit peste noapte hoarde manjite pe fata cu funinginea carbunelui si cu sange pe mani…. Manipularea uriasa afacuta de  sistemului care nu murise,era acolo cu noi,printre noi si   si-a aratat in acele momente forta, inaltul „profesionalism” securistic care presupune in primul rand manipulare si dezinformare, toate facute ca la carte…

O mana(eufemistic vorbind) de indivizi   au reusit  sa lucreze ca la carte bravul,nefericitul,naivul  si dezarmatul popor roman.. Imaginile  de film cu acei indivizi care lovesc cu batele fara mila si  cu ura, cu o ura uriasa   langa zidurile Institutului de Arhitectura din Bucuresti vor ramane in veci…Pentru cine are ochi sa le vada….

Camioanele  noastre,ale „noastre”, produse si prin efortul meu si al altor  douazeci de mii de oameni  se plimbau(fie carosate,fie basculante) in voie pe strazile Bucurestiului.Erau asa numitele – in folclorul nostru neistovit si mereu renascut,’Rabe” sau  de catre cei din Valea Jiului si de la Motru,”Rovinari”,camioane mari cu motoare de 215 cai putere…. Rar cate un Saviem(alt folclor….).Astea erau   de capacitate mai mica dar la nevoie au fost bune….Sus in  caroserie insi manjiti pe fata  de funinginea  fina  a carbunelui, cu lampasele  acolo pe casca …,nerasi,  imbracati in salopetele lor aproape zdentuite……Sarmani manipulati de  masina,sistemul   care l-a avut purtator de cuvant/drapel pe Ion Iliescu…Veniti sa salveze  Bucurestiul de numitii „drogati”,”legionari” si alte „nimicuri”….care vor sa „fure puterea din mainile poporului”…..

Cata orbire  bine lucrata si intretinuta….

Sfarsita  cu acei vajnici baieti,mineri si nu numai  plantand(cu ajutorul „drogatilor”)……  flori in Piata Universitatii…..

Folclorul a rectionat fulgerator:

„vino mama sa ma vezi

cum lucrez la spatii verzi”

Sau lucratura perfecta de cu o seara/noapte inainte de  13 iunie cu acele autobuze incendiate( zice -se de cei din Piata)   filmate indelung si in prim-plan de Televiziunea Romana si apoi prezentate ca lait-motiv(unul) ar interventiei in forta a  armatei mineresti…..

Pe de alta parte cred ca „efortul”  sistemului si  a lui Iliescu a fost prea mare,disproportionat cu  „obiectivul”…. Sase morti,1000 de raniti ,sute de arestati…..

Tragic!

Pentru ce ?

Las deoparte terfelirea imensa si  greu de sters  a Romaniei prin lume….

 

De la insurgenta,entuziasmul,  participarea sincera,  extraordinara din amiaza zile de 22 decembrie 1989, la Duminica Orbului(20 mai ’90) cu acel   negru 80% rezultat din alegeri, pana la zilele de 13-15 iunie ’90…

Sase luni in care acelasi popor a revenit  „miraculos” de la azur la mocirla de toate zilele…. De fapt a revenit firesc acolo unde-i era locul,saltul a fost prea mare si noi poporul roman am cazut in gol  si ne-am trezit dupa  atingerea cu pamantul, aceeiasi….

Nu puteam fi schimbati peste noapte… Pana ieri comunisti( 4 milioane ,carnet PCR,desi cifra nu spune mare lucru…) si de azi .,…capitalisti, campionii democratiei…

Sa fim seriosi….  Numai un popor nedezmeticit putea sa faca/creada  asta…

Piata Universitatii…….in ’90….

O incercare a catorva  care au vrut sa  se opuna manipularii securistice….,  si care au gasit un slogan,o lozinca  prea   neinspirata:„Jos comunismul….”

Sau alta,de fapt  sub forma de panou, si mai   aiurea”zona libera de comunism”….

Cum sa strigi din toti rarunchii „jos comunismul” cand jumatate cel putin din Romania era legata afectiv si efectiv de  comunisti… pana  acum nici sase luni????? Piata Universitatii s-a vrut o miscare curata care sa trezeasca romanii si a esuat  lamentabil… In primul rand din lipsa liderilor… Un Marian Munteanu nu putea fi lider,nici Dinescu,nici Rebengiuc nici Paler…,cu atat mai putin Liiceanu…..

Acolo ar fi trebuit un lider de talia lui Adrian Paunescu  sau Ioan Alexandru…  Capabili sa adune multimea,capabili sa  lumineze tinta,capabili sa o tina in mana…,sa o „manipuleze”.Lideri care sa aiba  o usoara, perfect jucata/traita  si necesara  unda de mesianism… Paunescu la ora aceea era ars,consumat….

Ioan Alexandru putea fi liderul  miscarii incepute cu/in  Piata Universitatii…. Avea necesarul mesianism,participarea aceea cand rece cand furibunda  care sa electrizeze multimea,era un orator de alta factura decat Paunescu( acesta mai jucaus,usor  „superior”) ….Stia  esenta crestina poporului roman si unde trebuie „lucrat”,”jucat” si peste toate, Alexandru avea un program…. Stia unde trebuie sa ajunga,cum trebuie sa fie poporul roman…

N-a fost sa fie….

Alexandru s-a multumit sa fie pe baricada la Inter in 21 decembrie 89 purtand crucea si Icoana Mantuitorului…..Alexandru s-a multumit cu acea interventie extraordinara,aproape halucinanta azi in care a scos minerii din Parlament…. Bietii oamenii s-au oprit ca  electrocutati in fata barbatului care le vorbea apasat,ardeleneste si din toata fiinta lui si cu o participare care-ti  trezeste toti porii…..  Alexandru a avut in acele momente toate atributele unui posibil lider  spiritual al Romaniei si romanilor….O spun  absolut convins si nu ma intereseaza daca multora li se pare surprinzato/aiurea ceea ce spun…

N-a fost sa fie…

Baptistii l-au simtit imediat si i-au oferit dupa ’90 prilej sa  convinga si electrizeze multimea…Dar baptistii erau putini iar viata politica  dar si cea in si prin poezie  a lui Alexandru a curs pana la  accident si apoi pana la disparitia lui departe de Transilvania, la Bonn…

Asa ca in Piata Universitatii,in lipsa liderilor  adevarati l-am avut pe neuitatul Vali Sterian,  care nu putea totusi face mai mult… „Nopti”, balada cunoscuta mai ales prin refrenul ca o litanie,„Vino, Doamne!” ramane strigatul transfigurat si disperat  catre Mantuitor    sa-i intoarca pe romani   acolo unde trebuie sa fie… Constat cu amar la cincisprezece ani de la disparitia lui Vali Sterian ca  balada si mai ales litania lui  a ramas valabila:

„Doamne, vino Domane,
Sa vezi ce-a mai ramas din oameni”…. 

 

Altfel, cu  „Ciobanas cu trei sute de oi”(sigur interpretat  magnific de  Ioana Radu),   cu acel refren  disperat si care mai mult i-a speriat pe romani:

„Mai bine haimana, decat tradator
Mai bine huligan, decat dictator
Mai bine golan, decat activist
Mai bine mort, decat comunist”,
nu se putea face mai mult….

Ajuns aici ma intreb aproape  emotionat ce facea  atunci(alta) magnifica   Ioana Radu  la cei doisprezece ani ai ei… Era sigur o prea frumoasa    domnisoara,gata sa zboare(cu gandul,cu visul) in cele patru zari ale lumii si pe care nu o interesa  vuietul si vaietul  celor din Piata Universitatii….

Piata Universitatii (desi a avut in unele momente  in jur de o suta de mii de participanti pe seara) n-a reusit sa-i trezeasca pe romani… Las  ca in unele momente   aveai senzatia ca asisti  la un „remake” prost facut dupa ce a fost Cenaclul Flacara din care lipsea actorul principal sau liderul……  Romanii(majoritatea,ceilalti pana la 22 de milioane) au stat  pe la casele lor multumiti cu cele doua  oscioare pe care le-a aruncat  sistemul: vanzarea  apartamentelor   catre chiriasi si restituirea   pamanturilor catre fostii proprietari….

Ce Piata Universitatii,ce Paturca,ce   „Vino, Doamne….!,chiar,ce „ciobanas” cu nu stiu cate sute de oi…

Sistemul ne-a lucrat(i-a lucrat) pe romani ca la carte….

Ca la manual….

. Piata Univeresitatii n-a avut  succes, a ramas rezonanta in sufletul  multora si atat… Represiunea a fost  dura,exagerata,plina de teroare….

Eu, dar mai ales generatia mea, care eram in floarea varstei,nu eram compromisi,stiam  destule si economic si  institutional si eram greu de manipulat,  am ramas deoparte.... Pana azi….! Sigur am avut cativa care  s-au aruncat in joc convinsi de sistem,de la  Adrian Nastase la Vadim Tudor si pana la Mugur Isarescu….

Ceilalti,majoritatea,  ne-am trezit imediat (in) dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, am observat manipularea cat carul,cat lumea si de atunci  pe toate le-am privit cu  circumspectie….. Chiar si Piata Universitatii…

 Noi n-am fost acolo pentru ca nu am crezut  in  acea forma de manifestare si in cei ce se erijau conducatori….pe de o parte si  nu am crezut ca romanii se vor trezi la acel moment….

Amara dreptate am avut…..!

Inchidem aici…. gandurile  despre  aniversarea trista a 25 de ani de la „macelul” regimului/sistemului-in fond a unor romani- asupra  altor romani….!  …. Cu gandul ca asmenea tragedii sa nu se repete… Sa nu se mai repete….!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s