Muzica face nunta…..(din „Texte tarzii”).ACTUALIZARE


In Banat si-n Ardeal si de fapt mai peste tot,  exista acest adevar…

Muzica face nunta…..!

Fie sala cum o fi,  spatioasa,inalta ca sa nu te inece  fumul  tigarilor,cu aer conditionat  sau instalatie de ventilatie  super,cu marmura pe jos cat sa aluneci usor cand iti invarti partenera la dans,mancarea  gatita de bucatari extra sau de gospodine  „ca la mama acasa”,invitatii de toate felurile si batrani si tineri, nuntasi cu experienta- avand la activ zeci de nunti- sau „neprihaniti” care n-au mai gustat din aceasta traditiei,toate astea la un loc  nu fac cat face muzica…..

Pentru ca muzica    facuta in direct( live) da solemnitate si emotie,te  scoala de pe scaun cu sau fara vreun  un pahar la bord….., chiar usor(dar numai usor!) grizat de  bautura sau pur si simplu indragostit de fata cu care ai venit la eveniment…

Muzica iti intra prin pori,muzica in direct are ceva omenesc ca si greseala,nu este perfecta are improvizatie si nu doar mecanica rece a unei inregistrari….

Nu este cazul subsemnatului, dar sigur a nepotului meu sau a fetei mele  frumoase, sa se gandeasca la nunta….

Ca la un frumos,unic,interesant eveniment….

Nu discut aici cutuma la romani:nunta ca si afacere sau mic ajutor de pornire in viata a unei familii….

Sunt mai multe criterii dupa care se alege muzica la   nunta,cel al costurilor fiind unul important…….

Pe moment  sa spun  ce muzica as alege la nunta nepotului sau fetei mele frumoase….

Trupa lui Calin Geambasu…. Evident costa o avere dar suna(trupa)  cat  toate averile la un loc….. Calin Geambasu este unul din cei mai inzestrati si  talentati conducatori de trupe muzicale de la noi….. Eu,trecut prin atatea „muzici si muzichii” am fost  impresionat de acest tanar care   are un gust ales  …… in materie de muzica…. Trupa lui  care cuprinde si pe  Doina Spataru  cu vocea ei  aparte si nealterata de timp si pe Turcasiu(in  momente muzicale de va lasa      surprinsi),si cateva fete -necunoscute marelui public-.. cu voci de aur , altfel prezente „muc si sfarc”…..

Geambasu la o nunta  de oras…. ,oras in Ardeal…. Peste trupa lui C.G as face un   insert de muzica populara… Ce fel de muzica populara?Depinde de loc si de nuntasi….

Daca nunta ar fi in Banat ?

Mai greu…. Poate si Geambasu  dar nu numai el…. sau nu   Geambasu….. As aduce o trupa de harmonicasi doua saxofoane   din care neaparat unul tenor,  pe Nicoleta Voica.. si Mihaela Petrovici….. Nicoleta Voica ar canta si multe melodii sarbesti care  convin de minune    dansului „domnesc” ..

As lasa muzica sa cante pana la epuizarea  nuntasilor  pentru ca, nu-i asa, muzica face nunta si nu sarmalele,gustarile sau   husele de pe scaune ….. si fetele de masa…

Ce tampenie si cu  husele astea… …. Sa faci o nunta in roz ca asa se „poarta” anul asta dupa ce anul trecut s-a purtat „lila”….

Povesti…..

Nu voi ajunge niciodata sa „fac” nunta nepotului meu si nici a fetei mele frumoase…Si le  vor face ei  cum vor si cand vor…sau nu le vor face  deloc……..

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s