Despre lapte de bivolita,oua de prepelita si paznici ogîrsiti


 1. Si asta poate fi Romania….Sa vorbesti despre cat de bun este laptele gras de bivolita…..  „Aratarile” negre care ne speriau cand apareau pe  ulitele din Gavojdia.Cineva adusese din Ardeal o pereche de bivolite care intre timp au facut pui,de …..bivolita.

Ne uitam fascinati la aceste ‘aratari” negre  care treceau nepasatoare de la pasune catre casa si ne pareau niste  balauri care  se  scurgeau lenes peste pamant….. Pe langa intrebarea   despre cum o fi laptele de bivolita….? Daca vaca are lapte   de culoare alba  cum o fi laptele de bivolita…. Intrebarea care ne-a urmarit mult timp cand eram copii si pana azi……..

2. Ouale de prepelita am auzit ca sunt foarte sanatoase si    folosite ca un fel de medicament…. Sigur mai mici decat cele de gaina,cu mult mai mici decat cele de curca..,.. Ne gandeam ca sunt pistruiate, asa „catralioane”  de pistrui, dar nu eram foarte siguri…. ramanea un mister Avea cineva in  Gavojdia    oua de prepelita dar n-am reusit sa le vedem si  a ramas un mister pana acum….

3. Si asta este Romania….Raiul paznicilor ascunsi sub diverse denumiri…. Agent de paza,agent de securitate.steward,bodiguard si mai stie care altele….

Pute Romania de paznici ….. Si in mintea tuturor  a intrat „ideea” ca paznicul trebuie sa fie neaparat  cu o tona de muschi la purtator,inalt cat blocul, tuns scurt si neaparat in combinezon negru….Restul nu conteaza…Vorba aia: sa nu vorbeasca mult dar sa loveasca tare!

Dar mai sunt si alti paznici …O categorie care stau de paza la obiective fara importanta unde nu prea trebuie forta si muschi…. Acestia au rolul de :”speritoare” mai mult, cum erau pline gradinile de la Gavojdia.

Un par inalt si in varf  un altul(mai scurt) imbinat cu cel de baza… Pe acesta cruce gospodarul  punea o haina vechei,uneori chiar si un pantalon(evident ca nu fuste,cum ar fi o femeie paznic numai muschi si fibra in Romania de ieri/azi?)  si in varf o palarie pleostita…. Asa sa sperie ciorile  si alte pasarele care poftesc la  gradina  plina de roade a primaverii…. Astia mai slabuti,sfrijiti,  deloc de Doamne ajuta,  au si ei locul lor la vreun depozit de balegar de unde nu fura nimeni sau  niste cladiri parasite unde  n-a mai ramas nimic…. Traiesc si ei si merge sa fi asa ma ogîrsiti, adica mai slab   si sfrijit..in limba de la Gavojdia…. Si care paznici sa poarte la piept fotografia baiatului sau a fetei pe care sa o scoata si sa o arate rarilor trecatori prin zona…... „Uite ce copil frumos am io.este inginer…. Da, am si o fata,frumoasa  da pe asta n-o dau oricui”...

Cateodata noaptea trecea mai repede pentru paznicul „sperietoare”…. Atunci cand  gasea cate un trecator/trecatoare si-i arata pozele…. Alteori cand nu vedea pe nimeni in jur parea  un fel de asteptare a  sfarsitului de lume….

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s