Cateodata(XIX)-fragmente dintr-o carte


Seara usor racoroasa.departe; din depresiune se vedeau muntii… Parte a unui inel care o inchide….Undeva departe, dar vizibil Postavarul si statia de relee radio si Tv.    Mai la stanga.  Piatra Mare…..  si   jos, Oltul,  un raulet micut inca departe de  raul  maiestuos  care  de-vine la Cozia…. Acolo la  marginea zidurilor manastirii,la Cozia, Oltul arata chiar bine, a rau  sanatos,  destul  de lat,nu stiu cat de adanc…. Dar oricum senzatia de apa multa,de oarecare intindere persista la Cozia.Ceea ce nu era cazul aici…. Oltul era mic,   malurile inalte si vazut de sus de pe mal, raul parea si mai mic…..

Norii erau josi  incolo catre Sfantul Gheorghe si curand incepu sa ploua…..O ploaie de vara,  ropote  violente care faceau o perdea de nu vedeai la doi pasi…… Jos raul,  apa care cade in apa, sus campul verde plin de   tufe mici  si undeva departe catre munti, soarele.Acolo era soare,acolo nu ploua, acolo era vara…Aici era o alta vara  napadita de o ploaie  vijelioasa care matura totul in cale,,,,, si facea aerul sa devina  cu adevarat curat…..

Stateau  privind fiecare departe, ea usor obosita si tracasata de  mici intamplari ale zilei,el vorbind,,,,,,, Vorbind de una  de alta,trecand vijelios de  la un subiect la altul, revenind,totul  intr-o desfasurare  care venea de la sine,nu faceea nici un efort…..Subiectele veneau singure, se legau unele de altele intr-un sir care altfel nu avea nici o logica…..Doar spuse de el  micile intamplari povestite aveau o logica,oarecum logica pentru ca pana la urma erau legate toate de faptul ca au fost traite …..De pe margine sau in centrul lor ..Nimic inventat……

Nu se stie acum ajunsesera la mirosuri si la  obisnuinta lui sau  priceperea lui de a detecta tuica sau cafeaua numai dupa miros…fara a le gusta…. Ajunsese “specialist”,era deajuns sa  miroase   tuica asa de la gura sticlei ca sa-si dea seama de tarie sau provenienta: era din pruna si o tuica moale,era palinca  din nordul Ardealuui sau  si mai al dracului-  rachie fripta de doua ori din Banat  sau din sfecla de zahar…. Tuica din sfecla de zahar se face mai ales in nordul Moldovei,era tare ca si spirtul,   curata dar avea un miros de-ti  venea automat sa vomiti cand duceai paharul la gura…. Si de aici intamplarea…

Cu foarte multi ani in urma se nimerise intr-un oras din nord-estul(extrem)   tarii…… Cei la care  venise in vizita trebuiau sa mearga la  o petrecere  de a doua zi dupa nunta…. In unele  locuri  se cheama “calea mare”.O intalnire in dupa amiaza zilei urmatoare cu cei apropiati care au participat la nunta…..O petrecere linistita, eventual cu muzica discreta de pe un casetofon (atunci)sau vreun balaoaches ratacit la vioara sau acordeon.. unde  se mananca(cine poate) si se comenteaza momentele importante ale nuntii  trecute….

Gazdele lui au fost nasi cu o zi inainte la nunta respectiva  si trebuiau sa mearga la,   sa-i spunem asa , “calea mare”…… Strabatura parte din podisul Moldovei, ca sate mici  si case pipernicite, vopsite in culori tipatoare,fara curti…..  si la un moment dat  au ajuns  si oprit in fata unei case….

Mica, zugravita in albastru   si asezata la o oarecare departare de drum sau sa-I spunem, sosea…. Casa arata ca toate celelalte de prin Moldiova,  fara grandoare,fara orizont,fara vreun plan,construita dupa urechea a-tehnica a vreunui „mester”, totul fiind alaturi si casa si cotetul de porci sau gaini si cainele. Era inca vara, si pe zona de iarba (destul de larga) dintre  casa si drum erau asezate    mese…. De fapt erau niste pari  mai grosi, infipti in pamant  perechi de cate doi si deasupra  prinse in cuie( de pari) ,scanduri…. Erau mesele….. de fapt o masa lunga si  apoi tot  pe pari  si cu scanduri niste  banci…..

Intelesese rapid ca  acolo  se va desfasura  petrecerea…In drum la vedere, sa vada  tot poporul  distractie si ceva  “opulenta” …..

Fusesera intampinati de miri si pste putin timp bancile de pe langa masa lunga erau ocupate de invitati……

Se asezara fata in fata(mai spre capatul mesei) mirii de o parte si nasii si musafirii nasilor de alta parte…restul ,lume la gramada pe care nu o cunostea…..

Imediat in mana miresei aparu o sticla de un litru   in care era tuica si in cealalta mana un paharel, un fel de „stampal”….. Mireasa si mirele au luat-o pe randul lor  din celalalt capat al mesei….  Invitatul bombanea ceva de genul casei de piatra( de parca  o casa de caramida nu tine  la fel de mult ,chiar i este mai calduroasa decat una de piatra),mireasa si mirele raspundeau in genul unui multumesc  care se vroia plin de emotie  dupa care mireasa umplea paharelul si invitatul trebuia sa-l dea  ……  pe gat.

Urmari procedeul,invitatii se ridicau in picioare  cand noul  cuplu ajungea in dreptul lor apoi urma scurt  datul pe gat al tuicii din paharel,nu conta barbat sau femeie,erau luati la rand,oamenii se  strambau putin semn ca tuica era tare si-ti arde maruntaiele…..

Fusese avertizat ca este tuica de sfecla,aflase ca mirosea  urat dar nu-si inchipui cel asteapta… In acest timp  muzicantii fredonau  niste melodii  din zona(evident populare) iar de partea cealalta a drumului asezati ceva mai departe cateva  femei  si  un grup de barbati urmareau spectacolul.Ei nu fusesera invitati la masa dar din moment ce  totul se pretrecea pe strada  erau liberi sa priveasca….Probabil nu peste ceva vreme va incepe hora sau sarba… si atunci  aveau si spectacol…. Mirii au ajuns la ei…. Nasul   a urat cele de cuviinta, a luat paharelul din mana miresei l-a indreptat spre gura iar apoi cu un gest extrem de rapid  asa fel incat paharul   ajunsese pe la pieptul lui isi prinse narile dupa care turna in gura  gretos mirositorul  alcool… Dupa ce inapoie paharul miresei nasul isi aprinse rapid un Kent(din acelea lungi,originale care azi nu se mai gasesc) si trase cu nesat doua-trei fumuri si le  expira   in aerul din jur cu acelasi nesat…..

Urmari toata miscarea mai ales ca fusese avertizat de nas sa procedeze la fel……

Mireasa a ajuns in dreptul lui, a blagoslovit-o cu o urare, a luat paharelul  in mana, mirosea ingrozitor- s-a tinut cu doua din  degetele celeilalte maini  de nas ,intorcandu-se putin intro parte- si dadu pe gat licoarea…La ars bine,mirosul si gustul erau de sfecla…Isi opri cu toata puterea o strambatura adanca,ceru un Kent de la nas  si pufai a proasta numai sa  faca fum peste tot.. si in jurul lui si pe gat,etc,etc….

In timpul asta muzicantii ardeau o hora moldoveneasca.. si lumea era fericita……..

 

Ploaia ,de fapt rapaiala , a incetat si incet-incet orizontul a inceput sa se lumineze….Fara curcubeu…… Cele cateva minute de ploaie frenetica au tesut in jurul lor o cortina care-i izola de restul lumii…..

 

Se intoarse spre ea. I  se pau la fel de frumoasa  si speciala…. Pe buza superioara avea o buba micuta- ea ii spunea herpes- care-I dadea un aer rebel, senzual dar care-  la fel de mult- o enerva si -i provoca dureri.

Glumira un timp pe seama  micilor  problem de sanatate intamplate duminica…. Duminica a fost o zi cand au fost departe unul de altul.unul intr-o localitate mica la vest de oras si ea  in alta  asezata catre est…… Aproape fara s-si dea seama  au resimtit fiecare  absenta celuilalt. Au incercat sa o compenseze  scriind mesaje………..

I:Buna dimineata!

V:Buna dimineata!Vei ajunge azi,   acolo, peste deal,sa gasesti Banatul?De fapt poate l-ai gasit…… prin mine…O zi deosebita sa ai…

V: Volcano-city,soare,atmosfera aiurita…Buna sa ma pot gandi la Iulia….

I:cam plictisitor…m-as duce sa ma plimb peste deal…n-am cu cine….ma simt asa si asa…..

V:nici deal,nici Banat…Inteleg. La bunicii tai ai fost?…….. Sigur mi-as fi dorit  sa fi langa mine… Dar te insotesc(in gand)…..Azi e numai o zi….

I:in drum spre bunici…m-am oprit la cimitir sa „povestesc” …cu cineva…

V:inteleg,este o oprire „obligatorie”..Si eu fac la fel cand ajung la G.Tu ai norocul sa treci si pe la cei ce sunt,nu numai pe la cei ce nu mai sunt…..

V.:ce face dorul  si „trairea” mea plina de „fantasme „,reale sau i-reale..In amiaza asta  te imaginez acolo la IB si IB(desi nu o stiu!) mi se pare acelasi taram fabulos ca si G. Pentru ca este legata de tine si de poveste…Pentru ca esti, acum,acolo….

I:intr-o zi…cand am  sa fiu mai bine… am sa fac o poza cu dealul meu….dupa dealul meu este Banatul tau…..Ti-as arata intr-o zi si drumul pe care am vrut sa plec la mama…Trece peste deal … si te duce …acasa…

V.: nu esti bine!? Poti sa-mi spui sau inteleg eu ce pot….???

I:pot sa-ti spun…tu poti intelege ,cred,mai bine decat  povesti  eu…Cateodata nu pot povesti…Acum nu pot..dar imi trece…este doar o stare de acum…

V: eu nu vreau ca tu sa suferi….din alte cauze,din cauza mea sau din cauza povestii..Povestea noastra traieste si pentru ca tu sa fi cel putin  din cand in cand fericita….

I: tu si povestea noastra ma fac cea mai fericita!!!! Nicicand n-am mai fost asa…..Niciodata nu voi mai fi atat de fericita….

V.:Niciodata………..  Te iubesc… Nu este o declaratie…. pur si simplu traiesc aceasta iubire cu toata fiinta si tot ce fac poarta amprenta definitiva a acestei iubiri care m-a re-descoperit pe mine si te-a descoperit pe tine….

I:am ajuns acasa..Mi-e dor de tine…Am avut o zi rea…

V.:ai avut iarasi dureri?

I:nu ma doare…. dar ma simt obosita…si am avut o zi grea,multe probleme la IB.Toate trec…. Si maine este o zi mai buna…

V:maine trebuie sa fie o zi mai buna…Sunt alaturi de tine.Incearca sa te odihnesti… cel putin mental..Tu poti sa infrunti aceste probleme…..

I:sigur voi trece peste toate..Maine va fi o zi buna…..Si nu numai maine..Toate trec.

N.: da,o zi mai buna..te imbratisez si eu si  ma gandesc la framatarile,temerile tale,cate sunt….. Le simt,dar ma opresc aici in speranta ca maine  este o alta zi.Cand pot macar sa te aud…

I:te simt si eu.Nici tu nu esti prea bine..Maine ne putem auzi…Va fi o zi buna…

 

Nu puteau din diverse motive, sa vorbeasca la telefon….. Mesajele au fost intr-un crescendo incepand de la amiaza pana la orele  cand inceprea  seara.Ipotetica seara de vara cand inca sorele este pe cer si ceasurile arata orele 21….. Scriind si citind a simtit nevoia sa o vada, a simtit ca si Iulia  simtea lipsa lui, ca dincolo de ziua rea ar fi vrut sa fie impreuna….A avut la un moment dat impulsul sa  porneasca masina si sa plece catre   asezarea de la est de oras.Sa-i lase pe toti acolo unde erau fara sa-i pese…. Si ce va face dincolo? Va opri in  marginea asezarii, era o pensiune  si o va astepta… Va putea sa vina?

Se opri din gand si impuls……  Si mesajele au incetat la un moment dat,au foist doua ore frenetice cand scrisul a incercat sa faca apropierea  sau  mai bine spus sa comunice…Mesajele s-au oprit, semn ca Iulia……      era in tren si venea spre oras…

De la duminica asta rea s-au ales amandoi cu mici,foarte mici probleme de sanatate… ea cu bubita  care-i orna buza superioara,  el cu  o indigestie…. Si a doua zi  dupa ce si-au povestit mai pe larg  cele patite  au ajuns la concluzia  ca  la mijloc- pentru cele intamplate sunt cei la care au mancat… duminica…Fiecare in alta parte,  dar  fiecare dintre cei ce i-au omenit  ii aveau probabil la „ficati” si pe el si pe ea….Nu le-au oferit  mancarea cu  dragoste,aveau niste „colti”…. desi ar putea ca totul sa fie doar  fantezia lor….

Au ras si Iulia  a gasit solutia :”sa mancam de acum inainte impreuna”…..Nimeni nu ne mai pune gand rau…..

Si el ii raspunse imediat: ar fi solutia ideala;tu cu aer si fructe eu cu dulciuri”.

 

Ploaia trecuse demult si  totusi soarele  nu putea strapunge norii  si sa ajunga pana pe pamant….Era un loc neumblat,ploaia alungase orice drumet sau gura casca,era,parea un capat de lume,liniste si  ei…..

Statura asa cateva momente si ea il intreba  dupa un timp:”la ce te gandesti?”

 

„La nimic” ii raspunse desi gandul era la ea…..  Se intoarse apoi    si o privi  de aproape…. Sa-i vada ochii caprui, luminosi care ascund adancul si  obrazul,un catralion de pistrui care-i inobileaza fata…

O privi imbatat de chipul ei frumos……I se parea chiar  cel mai frumos din lume…

O saruta usor in coltul celalalt al buzelor .. si Iulia riposta imediat: „vezi sa nu te atingi  de herpes  ca sa ei si tu  mizeria asta”…..

Putin ii pasa….

 

_Continua_

 

Anunțuri

8 gânduri despre “Cateodata(XIX)-fragmente dintr-o carte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s