Sinaia vazuta din „car”


Era sambata si lumea  comenta  seara terorii(seara de vinberi) de la Paris.

Am plecat la Sinaia fara vreun tel.Sa mergem la Cota 1400 si de acolo sa ne incatanm privirea cu  acest miric colkorit pe care toamna il aduce naturii.

Si asta an de an.N-am vrut sa lipsim de la acest spectacol al toamnei,fastuos fara  doar si poate si la indemnul prieteneilor nostri de o viata(35 de ani poate fi o viata ,nu!?) am plecat la Sinaia…. Ceata s-a risipit,   alfel destul de rece si soseaua,celebra sosea  de care se tot plang miticii de BucurestI  veniti la munte chipurile in cautarea unei guri de aer proaspat ,era libera… Spre sensul catre Sinaia.Spre sensul catre Brasov urcau grabiti alti  vajnici locuitori ai vestitei noastre capitale unde   se face si se desface (pentru unii),orice.

La Timisul de Sus, covor de frunze,caini rataciti la Cotul Donului, undeva ascunsa de brazi cladirea care a adapostit candva unul din cele mai selecte restaurante din zona (Geizer),nelipsitul echipaj de politie rutiera care sta la panda ila capatul  curbei ahtiati sa-si faca meseria si sa  sa prinda pe nefericitii care indraznesc sa coboare ultima serpentina cu mai mult de 50 de kilometri la ora….

Apoi Predealul acelasi anost,lipsit de lume cumva un orasel  adormit si nicidecum o „vestita” statiune…  Mi se arata  un hotel de pe strada principala(altfel   corect renovat,cladirea este   facuta intr-o arhitectura pur romaneasca)  care  ar apartine unui celebru  primar de la un sector din Bucuresti, apare liceul si drumul catre Paraul Rece…. La Clabucet pe mult  cantata partie televizata  iarna,  niste maracini si caini, panouri de reclama vechi de cand „veacul” nostru de tranzitie,hoteluri construite in graba in anii ’90, cui o arhitectura dubioasa ca sa nu zic direct,de cel mai prost gust, asa ca sa „bagam banii” si pe care le vad tot timpul fara clienti.Multe sunt scoase la vanzare…Cine le cumpara?.

Azuga tot o „statiune” moarta cu aspect  de comuna  nicidecum rasarita.Se afla in Ardeal comune  cu adevarat rasarite  care isi pastreaza   rangul si nu aspira la acela de „oras”, Cele doua fabrici  din oras  au murit demult,si cea de sticla si aialalta de samota….

Si in sfarsit, Sinaia….

La intersectia cu  strada care tine loc de centura si trece prin dreptul garii  iara nelipsitul echipaj de la rutiera gata sa agate pe cei ce calca stramb..O luam spre oras,soseaua este proaspat asfaltata,se mai lucreaza la un gard din fier forjat altfel de bun gust care sa    delimiteze trotuarul.Spre Peles  putine masini, la Casino  animatie…. si urcam imediat spre Cota 1400.Case vechi,vile adevarate unele mai mari  altele  mai simple si modeste  si ici colo nelipsitele plombe ale tranzitiei,urate,hade,si care se potrivesc  cu restul ca nuca in perete….

Sinaia vazuta din „car”.

Carul nostru  se aseamana cu acel mitic si fabulos car din care Marin Sorescu a vazut  ,Craiova!!!

Carul nostru are si el patru roti , este insa o masina mica,eleganta asa cum sta bine unui om  crescut in limitele unei morale curate in care nu masina face pe om ci invers…Masina nu este telul unei vieti ci doar un amarat de obiect folosit la deplasarea civilizata de colo pana colo.

La  romanii postdecembristi  masina  este cea care  le da „valoarea”.Valoarea   manelistica, sigur ,dragii mei  dar asta este……

Sinaia vazuta din carul nostru.Urcam alene pe soseaua  cu  nenumarate viraje si  pe ambele laturi case „boieresti”……

 

 

Va continua-

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s