„Deschiderea” unei nunti la sarbi…..Un”tablou” inocent…..


Titlul suna cam aiurea, este chiar mototol fata de spectacolul care il presupune deschiderea unei nunti la sarbi…..

Orchestra incepe sa cante,  de obicei un cantec vesel, ritmat…..De obicei o trupa cu virtuozi ai instrumentelor…. avand  sef   un harmonicas/acordeonist…….. Borko Radivoievic sau  fabulosul Moma Iovanovic(unde o mai fi?mai traieste?) sau cine stie altii….Nu poate fi trupa de concert(cazul nostru nunta) decat condusa de un harmonicas/acordeonist….

Nuntasii unii pe drum unii deja la mese    dar nu   inca nu s-au atins de pahare,se saluta unii cu altii,femeile se uita  cu coada ochiului la vecine sa vada care este mai aranjata si bibilita….. Orchestra trage cu   sete de  arcus,acordeon sau harmonica,clapele se aud undeva departe si printre ele ratacit un saxofon…..

Ringul de dans este gol si aparatul  de filmast se concentreaza asupra    trupei….. Cantecul merge mai departe si deodata de undeva    de  la mese apare un barbat…In cazul nostru unul mai negrut, care se indreapta   spre  formatie…. Baietii  de la instrumente simt si trag mai vartos de ele……. Si barbatul pana sa ajunga langa orchestra    scoate din buzunarul panatalonului un teanc de bani  si incepe sa -I „distribuie” la   muzicanti…

Incepe cu seful caruia ii pune gingas bancnota  intre aripile burdufului si continua pe   la toti…Banii sunt lasati de obicei   pe instrument  sau cand nu este loc, pe fruntea muzicantului….Cei de  la instrumentele de fundal se bucura slugarnic… Virtozii,solistii, sunt impasibili…. Stiu ca vor primi,pana la finalul bani  sa-i duca  cu sacul….Muzica  merge mai departe gestul tipului   din deschiderea nuntii are in el maretia clipei  efemere cand omul cu banii este dintr-o data in centrul universului si noi ceilalti umilii lui slujitori…..

Apoi incepe dansul….. Nuntasii n-au venit  toti, sunt mai multe femei…. care se strang in cerc si incep sa danseze….. Cele mai    indraznete tinand  mana sus, semnul de chef si petrecere la sarbi si la   romani….Poate fi si un semn,  o chemare….,dumnezeu mai stie…..

Muzicantii simt mirosul „de sange” si ajung unul cate unul in mijlocul cercului…… ,fiecare cu cate un „numar” personal….Femeile  se dezlantuie la dans  dar mai ales  sa „arunce” cu bani in muzicanti…

Localul incepe sa se umple, chelnerii pana atunci privitori  ca la teatru incep sa se foiasca si se face prima   pauza de…… curatenie…  Burduful acordeoanelor si corzile viorii  se golesc de bani….Prima tura….S-au adunat cateva salarii…. Vor atat de multe pana la finalul nuntii…..

Femeile s-au incazit la dans,barabatii au tras cateva pahare si…….. nunta poate incepe….

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s