Orice stire binefacuta trebuie confirmata din trei surse-proza


Orice stire binefacuta trebuie confirmata din trei surse

 

Cei care  invata  sa scrie la  un ziar, adica ziaristii(se mai  zice flegmatic si pretentios,jurnalisti….) invata de cum ajung  sa lucreze intr-o redactie  ca o stire pentru a fi  publicata(sau „data” drumul pe net,cazul site-urilor) trebuie sa fie confirmata din trei surse independente…

Afli ca a fatat vaca  vecinului Gheo si  asta poate fi o stire la un  anume nivel de interes sau loc.

Afli de la  muma-ta, care iti spune intr-o dimineata:

-O……, s-o imbogatit Gheo,are un vitel frumos, pictat in alb cu braun numa bun sa-i faci o poza….

Sigur ca este o stire si te grabesti sa o pui pe site-ul  locului adica in Poiana unde vara se aduna “fruntasii” locului sau bodega unde ochii si urechile “pensionarilor” stabilimentului  abia asteapta sa prinda din zbor vestea ….

Dar tu ziarist in devenire.  mai stai o clipa-doua si mai cugeti….

Da,daca muma-ta n-o auzit bine? Si lu muma-ta cine i-o spus? O intrebi si mama raspunde senin ca a aflat de la  vecina cealalta…. Care de unde stie?,insisti tu…. Muma-ta sta o clipita sa se gandesca si zice:”cred ca io spus  nevasta lui  Gheo….”

Nu esti foarte sigur ..da,daca muma n-o inteles bine si n-a fatat vaca lu Gheo ci purceaua  lui…?

Nu prea merge sa incurci  stirile…Si cum ar aparea in fata cititorilor daca el anunta ca  lui Gheo i-a fatat vaca si cand  colo   a slobozit pe lume purceaua lui grasa si frumoasa, numai putin de zece purcelusi…Albi,nu negrii…Altfel tot, mititei….

Asa ca te apuci de munca…. Te duci la vecina  si o intrebi daca adevarat este ca lu Gheo i-a fatat vaca….Vecina confirma bucuroasa si importanta…O intrebi  ca de unde stie….Vecina se uita lung la tine,ca si cum ar zice,”cum dracu  ma, n-ai incredere in ce zic io….” Si pentru ca tu insisti   confirma ca a flat de la nevasta lu Gheo….

Buuun…. Acum sigur ca nu mergi mai departe,doar n-o fi nebuna nevasta lu Gheo sa se laude cu mandrete de vitel in loc de  zece purcelusi albi si mititei….. O crezi…Dar mai trebuie doua surse….

 

Stai la poarta si pandesti…. Cineva trebuie sa intre sau sa iasa de la Gheo…. Si stai si astepti(grea mai este meseria de  culegator de stiri la ziar!) si intr-un tarziu il vezi pe Laie,  vecinul de peste patru case ca intra in curte la Gheo…Te pui pe asteptat… Este soare,soare cu dinti, te invarti si batatoresti bine zapada din fata portii si a usii de intrare si….. Laie nu mai iese…. Cand esti inghetat bine si-ti sufli in pumni  iaca-ta ca apare in poarta Laie, insotit de Gheo…. Amandoi cam rosii in obrajori…Se salutara si  Laie pleca..Il lasi sa se departeze si apoi o iei la pas   sa-l ajungi.. Omul merge incet,il saluti, se uita bucuros la tine si-l intrebi ce mai face…

-Uite am fost pana la  Gheo…I-o fatat vaca si am fost sa o vad…

-Si  ai vazut? Intrebi aproape surescitat dar incercand sa-ti ascunzi totusi curiozitatea…

-L-am vazut cu ochii mei ,este un vitellus cat muntele, sta bine pe picioare si are ochii tare  blanzi …

-L-ai vazut dumneatale? Intrebi din nou…

-Cu ochii mei, raspunde Laie cam mirat la  insistenta  ta.De bucurie am si cinstit  fatarea…Am baut cu Gheo  doua  detz-uri de rachie….

–Ma bucur si eu ,sa aiba parte vecinul de  el…mai zici, saluti si te indepartezi…

Laie  pare ca se  uita mirat dupa tine dar il lasi in pace….. Ce stie el ce inseamna meseria de ziarist …?

 

Buuun……! Ai stirea confirmata din doua surse independente… Si  imediat  dracu  isi infige   nelinistea in mintea ta, precum o sulita …

Da daca Laie o fi vazut  vitelul sau ce o fi, la sfarsit adica dupa  doua detz-uri de rachie…? Si daca n-au fost doua ci trei si atunci nu mai  poti fi sigur ca Laie a vazut un vitel sau doi sau cei zece purcelusi mititei si albi erau …un vitel mare si alb….?

Trebuie neaparat o a treia sursa,credibila si tot asa, independenta….Nu mai ai nici multa vreme pana sa “dai” stirea…

 

Da,daca o da altul inaintea ta? Ti-ai mancat  salariul..Sau te alegi cu o penalizare zdravana…In criza de timp  faci  cee ce trebuia sa faci…Bati la poarta vecinului Gheo….

Iese in curte si te cheama inauntru…Il ataci direct….

-Am auzit  ca  v-o fatat vaca o mandrete de vitel….

Gheo se uita la tine usor uimit si te intreaba:

-Da,de unde stii…

-E….,am aflat si eu,am  “sursele” mele… ii raspunzi imediat si  abia camuflandu-ti mandria si  abia tinand de piept sa nu ti se sparga de atat umflat….

Gheo clipi  usor  din pleoape si intreba usor confuz:

-Ce “surse” zici? Ce-s alea…

Raspunzi repede fara sa mai intinzi  coarda.

-Mi-o zis mama…..

-A…..,pai de ce nu zici asa….. adevar ii ca i-am spus vecinei ca vaca o fatat…. Az-noapte. Ne-am vazut in gradina de dimineata…Stii ca intre noi sunt  garduri   de plasa…Eu sa duc un balot de paie la “al mic” abia fatat si vecina  sa  duca un brat de fan la oi…. Si cre’ca vecina io fi zis lu muma-ta…Si muma-ta tie….

Si Gheo te invita in grajd…Il vezi cu ochii tai…. Plapand, cu picioarele inca tremurande, vitelusul  isi rotea ochii dupa ugerul mamei vaci…. Il gasi si se propti   cu speranta si oarecare forta  in tzatza mamei…Sa curga laptele….

Legi rapid   stirea si confirmarile…Muma-ta zice ca i-o confirmat vecina care a auzit de la nevasta lui Gheo…Gheo zice ca el io spus direct vecinei  peste gard in dimineata asta ….. Ceva nu se leaga…nu mai ai  timp si lasi totul deoparte..Il intrebi direct pe Gheo:

-Mama zice ca o aflat  de la vecina care stie de la nevasta dumitale…Dumneata zici ca  i-ai spus direct vecinei…

Gheo zambeste larg si adauga,   dupa ce se uita  rapid in toate partile sa nu apara nevasta prin preajma:

-Tu nu stii cum sunt femeile… pe aici…?Un deal de gelozie..Parca asa se spune….  Bineinteles ca io am vorbit cu vecina dar vecina  ce sa-i spuna muma-ti?? Ca a vorbit cu mine…? O zis ca  o vorbit cu nevasta-mea…Femeie desteapta,vecina…. Altfel,  pana acum muma-ta era de zece ori la nevasta-mea si cred ca nu mai aflai tu de la “sursa” sigura ca  a  fatat vaca…ca  la mine era iara  scandal…. Mare…..! Da ,tu esti baiat destept si intelegi asta….

 

Gata …. Ai terminat Ai confirmata stirea din trei surse independente plus ca ai vazut minunea de vitel cu ochii tai…

O redactezi atent si ii dai drumul in lume….

Greu……

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s