Fostul palat al presei- parasit si bantuit de amintiri….. din doua veacuri..


Exista in centrul istoric al Brasovului o cladire impozanta ,un fel de palat, pe starda M.Sadoveanu, care de  peste zece ani sta parasita….Un lacat mare cat toate zilele troneaza pe masiva usa de la intrare…. Cladirea cu doua etaje a  adapostit  redactiile celor mai importante ziare,reviste,publicatii care au aparut in oras in ultimii peste cinncizeci de ani……De limba romana,maghiara sau germana…Acolo si-au avut  locul corespondentii teritoriali ai radioului si televiziunii publice……

Acum geamuri murdare si naclaite de amintri,pustiu si liniste….

Este sigur o constructie ridicata la inceputul secolului trecut,a  fost retrocedata Bisericii Evanghelice din oras si…atat….

De la o vreme(zece ani am spus…) nu mai intra si nu mai iese nimeni….

Stegarii dreptului la proprietate sunt multumiti….

A devenit atat de sfanta incat nu mai intra si iese nimeni de acolo….

Din evalavie si respect toti  trecatorii  trec  discret pe lana ea sa nu faca vreun zgomot sau gest care sa-i  tulbure sfintenia si linistea…..Poate in curticica din spatele impozantei cladiri sa-si fi facut adapost vreun caine…Dar nu suntem chiar foarte siguri….Curticica are la intrare o poarta metalica   care fereca privirea…O poarta  automatizata…..

Acest frumos si biet oras totodata a avut ” neobrazarea” inocenta desigur, sa se inscrie in cursa pentru  atribuirea  titlului de capitala europeana a Culturii…. Doar cuvantul  Cultura trebuie scris cu majuscule….

Cursa pe care a pierdut-o   dupa primul start….

Cum sa tintesti la asa ceva cand  nu mai exista  o revista in oras,cand  acel „palat” care devenise un fel de simbol al celor legate de scris.informatie si cultura a trecut la  proprietari conform cursului  firesc-nefiresc al acestei tranzitii idioate de la un sistem la altul…. cand   apar doua ziare   asa  taras-grapis cat sa nu moara,cat  celelate   foste  focare de cultura  orbecaie intr-un zbor  dezlanat  prin jurul Tampei?

Acum sigur ca de „vina” pentru  trecerea in amintire a  amintitului „palat’ nu este numai retrocedarea,de vina sunt si  aberantele conditii economice in care mai apare un ziar sau o revista,de vina era,uneori si calitatea lor,si la urma de vina sunt si oamenii care  cumpara sau ar trebui sa cumpere aceste ziare sau reviste…Ma feresc sa scriu in tonul  regelui de rumegus numit  marketing  sau   in limba de lemn  a publicitatii  care vrea sa ne conduca,produse….. Candva un  fel de turn,asa modest, nu foarte  vizibil dar turn de control a celor  scrise si rostite  la Brasov  palatul  ramane doar bantuit de amintirea  catorva oameni importanti care au trecut pe acolo si-l amintesc doar pe Gherghinescu Vania…. si    pe  scriitorul eseistul important de azi,Vasile Gogea….

Este doar o constatare amara si deloc vulgara asupra unei stari de fapt  ……

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s