IOAN al Banatului-Pastorala la Invierea Domnului


Si in acest an  voi  transcrie  cate ceva din admirabila Pastorala scrisa,simtita si semnata de Ioan al Banatului…. Dupa cum  ati observat   Ioan -Mitropolitului Banatului- este  singura fata Inalt bisericeasca   pe care o urmaresc,la care revin…. cu care sunt  de acord de multe ori cu care alteori nu sunt de acord dar care  continua sa incite…. sa atraga…Ioan Selejan este un amestec de noi cei pamanteni,cei ce traim  pe acest pamant  cu bune si rele si incercarea de a gasi puntea catre vesnicie….
Ioan al Banatului merita a fi urmarit ,ascultat…. El nu vietuieste la Timisoara calare pe „mertane” desi umbla, altfel firesc, cu o astfel de masina…Are bunul simt sa ordone soferului sa opreasca  o suta de metri fata de locul intalnirii si se prezinta acolo …..pe jos….

Veti observa ca nu  revin niciodata asupra celui ce este Preafericit!.Desi este banatean de al meu…. desi ar trebui sa-mi tresalte  pieptul….. Ioan Selejan  este tot din vestul Romaniei(zona Timisoara-Arad- Oradea),este ardelean si mi se pare si-l simt mult mai banatean decat altii…..!

 

„Sfânta Evanghelie ne spune că mormântul era gol când au ajuns femeile mironosițe. Giulgiurile zăceau singure în mormânt (cf. Luca 24, 12). Și totuși Hristos S-a înălțat la Cer înveșmântat nu într-o cămașă țesută din fir de in, ci țesută din păcatele noastre. S-a îmbrăcat în păcatele noastre luându-le asupra Sa, iar El ne-a îmbrăcat pe noi cu Sine. Ne-am îmbrăcat cu Hristos Care devine veșmântul veșniciei noastre. Mare este taina Învierii: moartea naște viață!

Dacă până la Hristos mormântul era ușa casei morții, de acum el devine ușa Raiului. Moartea este doar o lacrimă pe obrazul istoriei. Hristos a experiat viața omului în integralitatea ei, de la suferință și până la moarte. Bătălia dintre moarte și viață nu a avut martori. Maria Magdalena nu zice că a văzut Învierea, ci zice că a văzut pe Domnul Care a biruit moartea (cf. Ioan 20, 18). Aceea era prima noapte care a fost mai luminoasă decât cea mai strălucită zi. Acum se naște ziua a opta, cea care va avea doar răsărit.

Istoria este martorul vieții, spuneau cei din vechime. Noi mai putem spune că istoria a fost martoră și a vieții și a Înălțării la Cer a Înviatului Hristos. Azi, chiar dacă privim mormântul gol, istoria ne spune al cui a fost acest mormânt și când a trecut Hristos „dincolo“, în metaistorie.

…………………….

Din simfonia vieții pământești a lui Hristos rămăsese doar cortina, giulgiul zăcând (cf. Ioan 20, 5). Iar dincolo de această cortină începe ultimul act, veșnicia. Astăzi ne naștem întru Înviere și primim accesul la cultura de „dincolo“. Prin Revelație, noi aparținem unei culturi cerești. Sunt oameni care refuză să aparțină unei astfel de culturi; ei intră în categoria celor care refuză de „a fi“. Noi, cei ce credem în Înviere, aparținem culturii și civilizației lui Hristos.

Iubiţii mei fii duhovnicești,

Prin Jertfa Sa pe Cruce, Hristos Domnul ne-a redat bucuria vieții și darul de a dobândi viața veșnică. Iertați-vă, iubiți-vă, mângâiați-vă și ajutați-vă, pentru a ajunge fii iubiți ai lui Dumnezeu.

…………………

 

 

IOAN al Banatului”

Integral aici:: Pastorala la Invierea Domnului | deBanat.ro – spune realitatea! http://debanat.ro/2016/05/pastorala-la-invierea-domnului_160571.html#ixzz47Nkji9l3

Citeste mai mult pe: Pastorala la Invierea Domnului | deBanat.ro – spune realitatea! http://debanat.ro/2016/05/pastorala-la-invierea-domnului_160571.html#ixzz47NkMMHiG

Reclame

Un gând despre “IOAN al Banatului-Pastorala la Invierea Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s