Vanatoarea de baltoace(din cartea”Unul -bunul celuilalt”)


 

  Exista pe lumea a asta tot felul de vanatori….. De la vanatoarea de iepuri la cea de mistreti,de la vanatoarea de capre negre sau rate salbatice,de la vanatul animalelor junglei   si pana la vanatoarea de oameni si  exista  vanatoarea de suflete…. Se pot vana oameni( si se vaneaza oameni  mai in fiecare zi) se pot vana si suflete….. Si una si alta din aceste vanatori  este dincolo de limita obisnuitului, a normalului….. Vanatoarea de oameni este o chestiune tragica si  definitiva   care duce la recluziunea temporarea sau doamne fereste   si ….mai rau disparuti.Cealalta,vanatoarea de suflete este  la fel de periculoasa pentru ca  aparent nimeni nu este vanat,perceptia celui ce priveste  este ca toate sunt la locul lor si nimeni nu dispare,nimeni nu piere…. Schimbarea, marea schimbare este in interior…Poti sa pierzi  si sa fii vanat  cu sufletul  gata ambalat,  poti sa incerci sa te opui si uneori castigi alteori nu!
 N-am auzit pana  acum de vanatoarea de baltoace….. Numai sufletul pur,neviovat si curat al unui copil poate sa inventeze asa ceva….. Sa mergi la vanatoare de baltoace….. Sa fie dupa ploaie…… si sa  ai norocul sa fie cat mai multe balti….Si, principal lucru, sa fie  adanci…..  Te preocupa copil fiind   sa intri in baltoace cat mai adanci…sa incerci pana unde….. vine apa.
Sa ai o pereche de cizmultite rosii,rosul  acela usor pal…… sa astepti sa treaca ploaia, sa le incalti mandra  si sa iesi importanta asa cum numai un copil, o fetita stie sa o faca…. la vanatoare…. Odata ca ai cizmulite si alti copii nu le ai…A doua ca tu poti ,te lasa ai tai(asa crezi tu) sa mergi la vanatoare…..
Pusca, arma ta sunt acele  prea frumoase cizmullite….  de guma…. Discret sau bucuroasa  nevoie mare si importanta,  cand nu te vede bunica, sa le incalti fie peste ciorapi fie pe piciorul gol si sa iesi  in drum….Baltoacele sunt intodeauna pe un drum ….Si neaparat sa nu fie asfaltat….acolo baltoacele sunt mai largi, mai adanci le poti inchipui ca un lac sau ca o mare si tu    stapana  sa le treci…Si sa te uiti  cu fiecare pas cum apa creste este tot mai sus si   astepti din moment in moment sa treaca peste cizmulite, sa  te uzi….Dar speri sa nu fie asa,  speri ca cizmulitele te apara, ele sunt vaporul tau pe marea baltoacelor….
Si fiecare baltoaca ivita in calea ta este o provocare, te inchipui capitan de vapor ( ce frumos sa fie capitan de vapor o fetita) si  intre doua baltoace sari intr-un picior de bucurie…. Bunica te urmareste discret de dupa gard sa vada a pana unde  ajungi  si zambeste fericita.A fost si ea copil…. dar acum este om mre si trebuie sa aiba grija ca fetita ei…..se teme  sa nu  alunece si sa cada intr-o baltoaca… Si daca aluneca si daca  pica intr-o baltoaca  ce poate fi….?Botezul   in mare,baltoaca poate fi ecuatorul tau……Rochia iti zboara in falduri  care incotro,  intri intr-o alta baltoaca si nici acolo apa nu te invinge….
Este vara, soare care arde puternic dupa ploaie si  ti se pare cu mintea de copil   o chestie foarte serioasa aceasta vanatoare de baltoace…Sa  le vanezi,sa le cauti, sa le treci si sa le cuceresti….Ca si cum este un vanat    care odata prin ajunge  inert la picioarele tale  si tu  pozezi pentru o fotografie  in care apari triumfatoare si  imbujorata  ca ai invins,ai vanat…..
 Baltoacele sunt la picioarele atle si  tu le-ai cucerit rand pe rand,le-ai vanat  si ele cad rapuse de glontul    venit din cizmulitele tale rosii..Si esti  sau te crezi deodata mare  stapana peste acesta lume……
Si este frumos si ca si orice copil  astepti sa fii mare si  cand  ajungi mare (sau ai ajuns) ai mai vrea sa fii copil si sa mergi la vanatoare de baltoace…
Uneori se poate alteori nu….
Daca  poti sa zbori( si cand esti mare!), intr-o zi, chiar ai putea incerca o vanatoare de baltoace….
 Trebuie numai  sa ai o alta pereche de cizmulite potrivite  dar neaparat  rosiii si sufletul  si mintea pregatite……
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s