Trei mari carti ale lumii pe care nu le citeste nimeni….. Si nu le va citi nimeni….


Marile carti s-au scris….Aproape toate marile carti ale acestei lumi s-au scris…Constatarea ,mea amara,pesimista are dramul ei de adevar pe care nu mi-l poate contesta nimeni…. Urmariti ce s-a scris in ultimii douyazeci de ani…. Praf si pulbere……nu numai in romaneste…ci si in alte  limbi   unele de mare circulatie, altele mai putin….

Din pacate nici marile carti(unele) nu sunt citite si nu vor fi citite niciodata…Din mai mult pacat  ele nu vor (pe masura trecereii vremii si a disparitiei inevitabile a unor generatii) nici macar stiute…. ca titlu si autor…Atat macar in aceasta lume  supertehnologizata sau  inca in feudalism ori capitalism timpuriu si feroce…. Este bine sau inutil-nu stiu- dar simt nevoia sa le amintim din cand in cand…..

Pentru  a nu le uita…Urma vietii sunt cartile….Sigur nu numai cartile…dar in principal……N-am pretentia sa fie citite,cititul este meserie grea mai ales atunci cand nu este vorba de raspopiti precum Coelho sau  cartile de sfaturi practice sau ezoterice…(cum sa te inchei la nasturii de la pantaloni   cu maxim de eficienta si fara  emotii)…..

 

 

Trei mari cartir.unice,extraordinare,trei din cele douazecvi de mari carti ale lumii…

1.Ulise ( Ulysses);James Joyce

2.Lolita-Vladimir Nabokov

3.Under the volcano(Sub vulcan)-Malcolm Lowry

Toate trei sunt exceptional traduse i8n romaneste……

Sunt carti  incarcate de viata scrise extraordinar, pana la saturatie, pana la limita la care se poate scrie pe acest pamant.Mai exact pana la limita la care mintea omeneasca poate scrie…Nu poti citi din „Ulise” a lui Joyce mai mult de cateva pagini odata.Sunt pagini atat de dense atat de saturate  de  tot ceea  ce se poate scrie  incat abandonezi,te simti sfarsit…..Simti nevoia sa te opresti,tulburat…reiei peste o saptamana si din nou cateva pagini si iar abandonezi….Si tot asa pana la sfarsit…Cartile acestea cer un efort colosal din partea citittorului dar si induc in  el o stare de  extaz pana la abandonare…. in baratele acestuia…..

N-am sa vi le povestesc fiecare face ce vrea…Aici este vorba de o decizie a fiecaruia si o experienta personala care poate fi dura……

Acelasi lucru se poate spune   despre „Sub vulcan”……..de asta data o  transcriere a trairilor pana la limita omenescului pana la limita dincolo de care nu se mai poate merge….Va garantez……

Cartile pe care nu le citeste nimeni sunt cu noi,langa noi….

Ele ne  apara  in drumul nostru prin viata…..de cele mai multeori fara sa stim…..

 

 

.

Anunțuri

Un gând despre “Trei mari carti ale lumii pe care nu le citeste nimeni….. Si nu le va citi nimeni….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s