Tentativa de lovitura de stat in Turcia.Era de asteptat….


Vineri 15.07.16 a avut loc o tentativa de loviotura de stat in Turcia…O  parte din armata ar fi  autoarea  acestei incercari de a schimba regimul. Nu se stie clar pana acum(  sambata la amiaza) cine sunt autorii incercarii,nu stim vreunm nume si totul se rezuma doar la comunicatele lui Erdogan si a primului ministru  al guvernului Turciei.

Se pare ca incercarea de lvitura de stat a esuat.

Bilantul tragic:161 de morti si 1440 de raniti…..;

In lipsa unor informatii corecte si  de luat in seama sa spun ca  era de asteptat o astfel de lovitura de  stat.Sunt doua posibilitati:

  1.  O parte a armatei a dorit sa aduca la putere pe clericul  turc Fethullah Gulen(aflat in exil in SUA), principalul inamic al presedintelui turc. Probabil…………… dar  daca este adevarat  armata Turciei nu mai este ce a fost. Gulen se afla mai la dreapta lui Erdogan in ce priveste dorinta de islamizare a Turciei…. Si atunci esuarea  loviturii de stat este un caz fericit……
  2.  O parte a armatei  a dorit sa-l inlature de la putere pe Erdogan si regimul sau si sa instaureze un regim mulitar in Turcia.Erdogan dincolo de orbirea Uniunii Europene se joaca  cu Europa si SUA.Pe de o parte pozeaza in   reformator (extrem de )moderat,pe de alta parte incurajeaza si statueaza  incet  si fara  zarva percepte,cutume,directii,legi ale islamismului in  Turcia.In acest caz armata Turciei  a ramas aceeasi  si  anume continuatoarea    directiei impusa de  marele ei   comandant, Kemal Ataturk(si intemeietorul Turciei moderne) si garantul   evolutiei Turciei pe drumul modernizarii,a democratiei si a  occidentalizarii (in sensul bun). Imi aduc aminte de lovitura de stat din anii’80 si pe generalul Kenan Evren…..lovitura  care a evitat  alunecarea    totala a Turciei catre   zona de influenta comunista….. si care a intors tara spre  inflorirea economica,etc… din anii ’90-inceputul; anilor 2000.

Zilele care  vin ne vor aduce amanunte si clarificari….

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s