O doamna juca sotron…..


O doamna juca sotron in dupa amiaza fierbinte de vara……  Desenase, pe cararea  destul de larga ce inconjoara lacul,  careul jocului…Pamantul era mlastinos in jurul lacului,  cararea ceva mai putin si  desenul s-a scrijelit rapid….

.O doamna se plimba pe carare….. in stanga lacul cu valurile  diafane iscate de un vant pe care nu-l simti…….. de fapt pareau solzii unor sute de peste care ieseau pentru o clipa din apacu burta larg expusa,   sa prinda  razele soarelui……

Era liniste fiecare din jur preocupat de soare si apa…… si dintr-o data s-a aplecat, a cules o piatra ascutita de jos si a inceput sa deseneze,   sa traseze -poate mai exact- liniile ce inchipuie  perimetrul,matricea  unde se joaca vestitul joc al  copiilor…..a fetitelor mai ales…..Un dreptunghi,apoi altul,  sub el  o casa mai mare care era nici cerc nici dreptunghi ceva amestecat in  viteza cu care zgaraia pamanatul….

Odata  gata, se aseza in pozitie de drepti,concentrata in fata primului careu si incepu sa sara intr-un picior…Dreptunghi dupa dreptunghi, pana la capat.Se invarti in aer,rochia  era destul de  stramta pe trup, si asta o ajuta intr-un fel sa faca acest lucru fara a simti rezistenta aerului cald,ateriza  sigur si  porni inapoi.sarind intr-un picior.Ajunsa la ultimul dreptunghi se apleca ,lua piatra , spuse ceva care se pierdu in aerul  amiezii si reveni pe pozitia initiala…

Se uita in jur,cuprinsa de timiditate si  usor  surprinsa( chiar )de gestul ei…Era fericita,sau cel  putin asa parea,parul i se rasfirase  pe umeri usor  aruncat de vantul care se porni dintr-o data… Rochia avea desenati maci mari  impurpurati ce contrastau cu ” saracia” celor din jur,un costum de baie si trupul mai mult sau mai putin alb.

Era  amiaza,o doamna juca sotron pe  cararea de langa lacul  aflat acolo de cand lumea….

Toate erau departe,era din nou fetita  preocupata de joc…numai jocul este pur,dar asta avea sa afle cu mult mai tarziu….si reincepu sa sara intr-un picior…cativa trecatori o privira  cu amestecul de uimire si  compasiune  care se citeste pe chipul celor ce nu inteleg nimic din lumea asta sau carora li se pare ca sunt stapanii   absoluti ai acesteia….

Trecu peste dreptunghiuri, ajunse la capat,se insuruba in aer cu dezinvoltura si rochia ramasese   aproape de trup(ah,sa fi avut acum fusta colorata si larg plisata ce o poarta tigancile….)….. Iara la capat,lua piatra si bolborosi ceva nestiut numai de  ea.. si se intoarse in fata primului careu…Gafaia usor,nu mai jucase de foarte multi ani si dintr-o data acolo pe malul lacului plin de turisti care se chinuiau sa se bronzeze suportand soarele nemiloa  a simtit nevoia sa joace sotron…. Nu s-a gandit nici o clipa  la faptul ca fetita care a fost ramasese  undeva departe in tinutul acela   plin de dealuri(avea si ea un deal al ei acolo!) si  clai de fan,nu s-a gandit  nici la lumea care o  privea,nu era nici imbracata „corespunzator”…..Nu s-a gandit nici la sotul ei,nici la copilul ei de varsta jocului care se cheama sotron…

Sotron,nume pe care Julio Cortazar l-a pus  ca titlu   al unei carti extraordinare….

Nu s-a gandit la nimic .,… altceva decat la joc…..

Jocul care  era poate rezultatul putinii fericiri pe care o traia….,pe care  o descoperise  nu demult….. atunci cand luase hotararea ca trebuie sa aiba grija si de ea,de viata ei…Pana nu este tarziu,pana nu este prea tarziu….

Nu stia daca are curajul sa sa duca pana la capat gandul  grijii fata de viata ei sau daca va avea curajul sa traiasca asa cum simte,

Poate nu se va intampla niciodata…

Poate va fi candva….

Deocanmdata era jocul….

Jocul care  care ca si fericirea ….  nu stia cat o sa tina…..

O doamna(infasurata intr-o rochie  impurpurata de maci)  juca sotron, insingurata si fericita, in dupa amiaza fierbinte de vara….

Si sigur i-a folosit la ceva….. Dar  nu vom afla niciodata…..

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s