Banatul taiat de autostrada,,,,,


De Sf.Ilie( si a doua zi) am strabatut partea de nord a Banatului   pe autostrada A1.Autostrada care se naste  atat de greu si care este  atat de asteptata de romani.Mai ales de cei din restul tarii….Banatenii nu  sunt ahtiati dupa autostrada….Ei ies si fara autostrada, spre exemplu, pe la Cenad si de acolo apuca pe vreuna din autostrazile Ungariei catre Vest. Nu trec pe la Nadlac pe acolo  pe unde tot romanul sau aproape se inghesuie sa prinda un culoar spre vest….. Autostrada  A1  taie  partea de nord a Banatului….. deocamdata  incepand aproape de la  Faget si pana la Nadlac.Nu ma incurc in  orgoliul pagubos al aradenilor sau  timisenilor…..Tot Bant este desi aradenii  ma citesc poate chioras…..

O portiune de peste  150 km.  ….care trece prin zona colinara a Banatului si apoi prin Pusta  iesind in   cealalata Pusta(a Ungariei)……. Cu un traseu   care te lasa zeci de kilometrii intr-o zona pustie…. Adica fara asezari lumesti,fara oameni….

Care  nu are nici o iesire rezonabila catre Timisoara.Este rusinos si jenant pentru Compania de Drumuri si Guvernele ce s-au perindat….Este rusinos pentru cei ce conduc Timisul si Timisoara ca  nu  incearca sa rezolve acest lucru….Autostrada de la Faget la Arad i-ar fi placut sigur lui Lucian Blaga. Blaga a carui sotie  a fost din Lugoj(familia Brediceanu) si care a trait o vreme la Timisoara si in orasul de pe Timis… Aici  gasesti mai mult decat in zona colinara dintre Sebes si Sibiu  acel specific al spatiului si sufletului romanesc vale-deal…..

Autostrada taie partea de nord a Banatului si la un moment dat are o iesire catre A6.Nu cautati mult  nu va mirati…De acolo incepe A6- autostrada Lugoj-Calafat(suna bine nu?) din care din cauza de forta majora si interventie la momentul potrivit s-au facut 10 km.Ca sa lege orasul Lugoj de A1.

Lugojenii mei „au pus presiune” formidabila(cliseu din sport dar se potriveste…. toti amaratii din fotbal vorbesc de presiune!) pe autoritati si au castigat….. Timisoara nu este legata civilizat, si la nivelul acestui mare oras, de A1 si cine stie cand va fi legata….Jenant!Din orice punct de vedere….. Dincolo la  Arad sunt  vreo cinci iesiri-descarcari catre oras.La Sibiu la fel….

Altfel  a fost cald trecem prin locuri   pe care le-am cunoscut  altadata,mergand pe soselele nationale sau vicinale(cum ar fi zis bunicul nostru….) Autostrada nu  intalneste nici o asezare trece printr-un pustiu….    deal-vale… si atat…Urat  suflet si gand au mai avut cei ce au proiectat si aprobat traseul….Nu inghit povestile cu   fluidizare circulatie,regula sa nu treaca  prin localitati……Le stiu…Acest traseu este  proiectat si aprobat cu ura, cu sila…..Pentru ca toate sforile „tehnice’ s-au tras ca el sa urmeze de la Arad vechiul drum national adica prin Lipova la Deva si nu prin Timisoara-Lugoj…la Deva… Ma rog, este bine ca totusi exista…..Banatenii mei vor face ca, in timp, orasul Timisoara  sa se extinda pana la autostrada…Vine orasul la autostrada si nu invers…..

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s