Un text pentru cei ce inca mai „dorm” in alta „realitate”


Dan Tapalaga- cu care  de cele mai multe ori sunt de acord- publica un text extraordinar de percutant,………rece ca o lama de cutit care  strapunge   lenea,somnul si uitarea noastra.

Cititi-l pana la capat::

Pe data de 1 iunie, intr-una din ultimele sale postari pe Facebook inainte de a intra pentru a treia oara la Rahova, Sorin Ovidiu Vantu chema populatia la schimbarea sistemului politic, reflectand din mica padurice de la Otopeni: „Arestarile astea sunt o greseala”. Statul, a explicat Vantu, trebuie sa le ofere cetatenilor sai infrastructura, drumuri, spitale, educatie, pentru ca de aia platesc taxe. „Nu poti repara situatia cu ajutorul unui singur instrument, Parchetul. Este ca si cum ai vrea sa faci o operatie pe creier cu patentul. Trebuie schimbat intregul sistem. Pentru ca acesta sa devina functional si sa va puna la dispozitie lucrurile strict necesare pentru care voi platiti o gramada de bani”,  si-a incheiat Vantu scurta postare filmata.

  • Vineri, 22 iulie, SOV se intorcea dupa gratii, fiind condamnat la sase ani si doua luni in dosarul Petromservice, alaturi de sindicalistul Liviu Luca.

Am realizat prima investigatie in legatura cu fabrica de bani negri numita Petromservice in mai 2009, cand au aparut primele informatii ca PSV Company (fosta Petromservice), care detinea atunci 18% din Realitatea TV, reprezenta de fapt principala resursa financiara a lui Vantu. Cu vreo doi doi ani inainte, SOV imi facuse o oferta generoasa, prin intermediul unui ziarist, pentru a lucra la Realitatea. L-am refuzat. La fel cum i-au spus pas, din fericire, si unii patroni independenti de presa, desi li se puneau pe  masa sume ametitoare ca sa-si vanda business-ul nou inceput. 

In august 2006 eram evacuat de la Cotodianul, la scurta vreme dupa ce ziarul fusese preluat de Vantu. A doua zi dupa preluarea ziarului publicasem un text in ziarul proaspat intrat in colectia lui SOV.  Imi faceam praf noul patron pe banii lui, ceea ce nu era nici asta foarte ok, dar nici nu-mi puteam tine gura. Explicam acolo de ce cred ca este rau ca presa romaneasca se mogulizeaza. Textul se numea Starea vremii in presa. Redau un mic fragment din textul publicat in in 31 mai 2006:

  • „Vintu, Voiculescu sau Sirbu, marii latifundiari de constiinte din Romania, sint de fapt un singur personaj, fetele aceluiasi sistem. Experti in jocuri politico-financiare, tin pasul cu vremurile, concentrind jurnalistii in trei hipermarketuri media: Realitatea, Intact si MediaPRO. Printre zabrelele lor, vedem lumea si sintem liberi sa o judecam.Toti trei frecventeaza asiduu locurile comune ale coruptiei: politica, fosti securisti, paradisuri fiscale, afaceri, toate impletite ingenios. Toti trei au de aparat vaste teritorii de interese ilegitime si un trecut maculat. Cum o vor face?” (Vezi textul integral aici)

Dar sa revenim la dosarul Petromservice, fabrica de bani a lui SOV&Liviu Luca. De aici a extras zeci de milioane de euro, prin diferite metode: returnari ilegale de TVA, contracte de prestari servicii fictive, operatiuni de spalare de bani prin companii off-shore. Banii se intorceau in tara albiti pentru a finanta televiziunea-maciuca sau diverse alte afaceri.

A urmat o investigatie gigant a procurorilor in colaborare cu SRI, probele au fost culese cu dificultate din vreo 10 tari. A fost nevoie de tot atatea comisii rogatorii si o munca titanica pentru a naviga in paienjenisul de firme off-shore din Cipru si prin SOV si locotenentii lui spalau zeci de milioane de euro. Cu banii furati de la buget – din taxele si impozitele cetatenilor – Sorin Ovidiu Vantu a cumparat ziaristi, lideri de opinie, politicieni, a controlat sindicate, cu ambitia de a conduce Romania. Tot din acesti bani si-a alimentat cardul copiiilor sai cu zeci de mii de euro si l-a finantat pe fugarul Nicolae Popa din dosarul FNI, adus si el intre timp in tara pentru a-si ispasi pedeapsa. In final, procurorii au calculat o gaura de 83 de milioane de euro iar SOV si Liviu Luca au fost condamnati la inchisoare.

 

 

Tot textul aici:http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21182724-sov-petromservice-condamnare-definitiva-realitatea-media.htm

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s