Wolf Blues Festival-Garana-Banat-ed I.Si o re-intalnire istorica Dan Andrei Aldea-Nicu Covaci


 

Un eveniment  important,deosebit,o promisiune,  zice Matei Mircioane,…. a avut la Garana in Muntii Semenicului -Banat acolo unde are loc si mai cunoscutul Festicval de Jazz.

Un festibval de blues organizat  de Nicu Covaci…..  Marele  muzician  si om de cultura Nicolae Covaci,liderul  necontestat  al   formatiei Phoenix.Din Timisoara adaug imediat pentru toti si toate.Merita sa adaug  totderauna Phoenix-Timisoara.

Pentru frisonati si fripturisti care cad in bot numai  dupa  „chestiuni” straine sau la „zi”(„este   alt timp ce stiti voi”) adaug imediat ca Nicolae Covaci si echipa extraordianara de la PHOENIX au  realizat marea lucrare muzicala „Cantofabule” care  a intrat intre maril;e valori ale culturii romanesti…… Si nu numai….Eu nu exagerez niciodata….. Ascultati  va rog „Cantofabule’…..

Blues la Garana.Si o intalnire istorica : Dan Andrei Aldea si Nicu Covaci   pe aceeasi scena, cantand blues….Romania  oamenilor care stiu / iubesc muzica si rock-ul in general ar fi trebuit sa fie cutremurata.Asta este un eveniment ,o stire nu  numarul de morti prin tot felul de accidente….(Dumnezeu sa-i ierte si hodineasca ) cu care nenorocitele de televiziuni(de asa zise stiri) umplu telejurnalele lor… De parca televiziunile astea ar fi  o copie palida  a anunturilor de decese care faceau candva furori la „Romania Libera”……

Florian Pittis  surade multumit, de acolo din ceruri…..

Inatlnirtea si evenimentul mi se pare   extraordinar si el s-a faptuit datorita tenacitatii si hotararii lui Ni cu Covaci….

Blues…. Cui ii place si intelege bluesul  intelege si rock-ul …Bluesul; este treapta mai inalta a rockului…..

N-am fost acolo  si  trimit la doi  jurnalisti care au fost la eveniment;

Prietenul Matei Mircioane de la „www.argument-cs” din Resita:

„Prima ediţie a Wolf Blues Festival de la Gărâna s-a încheiat în această noapte, cu spectatorii adunaţi în buza scenei, ca să-i vadă mai de aproape, să-i aplaude, să-i fotografieze şi filmeze pe Nicu Covaci şi Dan Andrei Aldea, să le fredoneze melodiile şi să danseze, cei doi muzicieni legendari, combinaţi într-o nouă formulă cu alţi artişti, fiind cei care au încheiat festivalul din Poiana Lupului.”

Tot textul si cateva secvente video aici:http://www.argument-cs.ro/content/wolf-blues-festival-edi%C5%A3ia-i-o-promisiune%E2%80%A6-video

Al doilea text la care trimit apartine lui Mimo Obradov,un bun cunoscator al fenomenului muzical rock  si care a aparut(textul) pe site-ul unuia dintre putinii   mari cunoscatori ai muzicii si critici muzicali  rock de la noi,Andrei Partos:

„Nicu Covaci, inițiatorul Festivalului Gărâna Wolfblues, ne povestea pe terasa de La Scena celor adunați în jurul lui și a lui Dan Andrei Aldea cum i-a venit ideea asta cînd, după mai bine de 35 de ani, l-a reîntîlnit pe fostul său „rival” cu ocazia unui concert dintr-un club în Oradea în cadrul turneului susținut cu Mony Bordeianu în 2015. Dan nu era pregătit să cînte dar Nicu, ferm cum îl știe tot natul, i-a întins chitara și a spus: „Ai să cînți acum pentru mine! – Dar ce să cînt?” a întrebat Aldea. „Blues.” Și blues a fost. Atunci a încolțit ideea unui eveniment dedicat acestui gen din care a izvorît aproape tot ceea ce a marcat muzica ultimilor o sută de ani. Și s-a născut un festival zbătut între Sfinx și Phoenix, simbolurile rockului românesc. Pe scena din Poiana Lupului din Gărâna/Wolfsberg încărcată cu amplificatoare, monitoare, instrumente Nicu Covaci a anunțat începutul primei ediții. Apoi blues-ul a luat-o la vale…”
Nu vi se pare ca va furnica  pielea ….?

Si ca  va dau lacrimile pentru ce a fost si pentru ce poate va mai fi….

Daca   puteti, plangeti…! Eu nu pot plang cu lacrimi,eu plang numai cu sufletul…..Dar este atat de omaenste sa plangi….. Chiar si cei ce suntem, asa zis, duri.

Si aici  din aceste pagini un gand bun pentru Mony Bordeianu care a suferit o dificila operatie…. Din cauza unei boli parsive lui Mony i s-a amputat  un picior,de mai jos de genunchi…..

Imi plange sufletul  si strig neauzit:”Hei tramvai,cu etaj si tras de cai....’  si-i vad pe Mony si Nicu   cocotati pe acoperisul unui tramvai ce trecea prin Piata Maria (evident ,Timisoara,numai acolo putea fi o piata Maria…. atat de speciala) intr-un  clip facut acum zeci de ani de Televiziunea Romana…..

Sau pe acelasi Moni imbracat ion costum-tunica   jucandu-se cu suportul microfonului pe scena Palatului Culturi din Brasovi candva demult prin 1968 veniti direct de la Iasi unde au luat  Marele premiu la Festivalul Studentesc…

Dar acum bluesul…..

Garana…

Nicu Covaci a renascut inca odata   ca si pasarea Phoenix…de fapt el nu a murit niciodata,  s-a reinventat mereu…..ramanand acelasi….

 

Tot textul aici lui Mimo Obradov aici:http://andreipartos.ro/garana-wolfblues-festival-cronica-de-mimo-obradov/

Multumesc Iuliei.I. Radu(  distinsa mea mea colega…. de blog…..) pentru semnalari….. Iulia este indragostita de rock si de muzica populara banateana….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s