De cate ori am fost la mare?


Nu mai stiu de cate ori am fost la mare.
De fapt nici nu mi-am propus vreodata sa  tin  aceasta socoteala….
In schimb stiu foarte bine,unde am fost la mare,in care localitati(sau sa le spun statiuni…….)
Recapituland  rapid,am fost la Mamaia (cu  derivata Constanta),la Venus si la Saturn. Prin Eforii doar am trecut,la Costinesti am fost doar  ca sa iau pulsul(baie,etc),n-am stat  pentru ca n-am  simpatizat,eu  cu lumea cam pestrita si cam  tovaraseasca sau prea „cosmopolita”in sensul de  colectivist-poleita , de acolo…
 Incep cu ce-i mai simplu.
La Saturn am fost doar odata pe la sfarsitul anilor ’70,inceputul  anilor ’80.  Cu bilet. Plimbari prin zona si  ceva port.Atunci era un port militar mare…Il vedeam  de la distanta.cel civil comercial  se  dezvolta…
 La Venus am fost  tot o singura data cu ocazia  extraordinarei vacante (din pacate ultima !) pe care aveam sa o petrec cu D.Am scris despre asta, ..nu mai revin.Sau revin atat cat sa spun ca la Razelm(local+terasa) in Venus canta inegalabilul Iuliu Merca cu Semnal M. Acolo a fost inregistrata varianta  lui Merca la „Hey Joe”…..
 Cu totul extraordinara si care mie imi place in unele locuri mai mult decat originalul lui Jimi Hendrix…Acolo  la Razelm indemna Merca  cu accentul inimitabil de clujean:”Se danseaza incet pe sub mana…..”
 Nimic altceva despre Venus……Nu pot…..
La Mamaia am fost de cele mai multe ori.Am stat in Mamaia la hotel iar cand eram de tot tanar (nici acum nu-s prea batran,uneori) am stat la parintii lui D. ….Aveau casa, o casuta modesta in Piata Chiliei.Un pic de curte, un umbrar   atat cat sa manace „vagabonzii astia (eu si D.) „amiaza   si „flustucul” la un loc pe o masa acoperita cu musama inflorata.Veneam tarziu din Mamaia,parintii lui D. plecau la lucru,si ne trezeam tarziu. Mancam si mi-am adus aminte de I.I.R cu mancarea la mare si de aceea  scriu(de acolo a pornit) .Imi povestea ca o sa manance la mare numai  pita cu branza si rosii….Ca nu-i place mancarea de la localuri….
Asta mancam  Dan si cu mine in fiecare zi de amiaza…Si a fost excelent. Cateodata mama lui D. ne facea si cate o ciorba….
In rest Mamaia…N-am stat la plaja niciodata …in sensul clasic…. ,intins   spate-burta lateral ore in sir.Mergem cu un prosop mare il  fixam cu niste pietre si jucam fotbal sau volei  alternat cu  reprize de baie… Pana seara.
Seara inapoi la D. si reveneam mai in noapte….in statiune. Este drept ca aveam si timp nu eram in concediu limitat de  zile,eram in vacante,studenti si am stat cam de la trei saptamani in sus.
 Am mai stat in Constanta  de foarte multe ori la D. (acasa la el).Avea un apartament in cartierul orasului  asezat  langa Mamaia… Alt timp, alta epoca,eram mai maturi(nici atunci batrani) erau dupa noi coada nevestele si  in general     eram in Mamaia la inot,cand nu,la umbra.La sfarsitul saptamanii cand venea si D. din deplasarea lui in sudul liteoralului, jucam fotbal si volei  si faceam baie si cu B. sub privirile ingrozite a celor doua…..   B. era mic si tot cu ochii dupa fete….
 In sfarsit am mai stat la Mamaia  de multe ori la hotel. De fiecare data am fost cu V.& comp. Nu,o data de doua ori am fost numai cu V. & M& B. (mama lui M.), fetele inca nu aparusera… Poze garla  si baie si dans…Am stat de obicei in zona Dorna(butoaie)…Au aparut fetele intai A…….. si-mi aduc aminte de o noapte cand am dus-o pe brate la punctul medical din statiune.
Se imbolnavise,febra, am plecat  cu  aia mica  la medic…A fost o experienta aparte  sa merg  cu  micuta  A.(doi,trei ani) tinand-o la piept sa ajungem la un medic,era noapte (1-2)  si acolo sa ….rezolvam…S-a facut bine repede….
Apoi a aparut I.  si  a fost la fel….
Radeam, ca si acum, cu V. de „sezonistii” care stateau uitati de soarta  cu mainile ridicate sa se bronzeze …sub brat…
 A,  la Dorna sau la localurile din jur  megeam la  dans.Trupe bune pe a caror muzica(cover-uri) puteai dansa…
Acum nu stiu daca as mai merge la mare…Dupa moartea lui D. m-am dus  din ce in ce mai rar.la Constanta si la mare…
Ce dracu sa mai caut acolo…?
De povestile cu rasaritul soarelui acolo undeva la (  sau de  dincolo de) orizont) sunt satul.
 De briza marii   nu  spun nimic……
Marea mi-a devenit  straina,nu astept pe nimeni……. nici un vapor care sa ma duca sau sa-mi aduca pe cineva….
Prefer sa raman aici in munti sau in Pusta…..
Va mirati?
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s