Generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” ?! O,…. vai lume ,vai….


Profesorul universitar Ioan Aurel Pop,rectorul celei mai mari universitatiu din tara-Universitatea Babes-Bolyai din Cluj- a tinut un extraordinar discurs    la Congresul istoricilor romani despre starea  generatiilor tinere de la noi.

Este de o  limpezime , de o duritate exacta,fara seaman si in acelasi extrem de obiectiv.

Sunt alaturi de profesorul Ioan Aurel Pop si contra majoritatii presei din Romania(   aflata in acest moemnt pe cea mai  joasa treapta de dupa 22 decembrie 1989).care presa a cautat  sa-l „termine” pe profesor…Probabil  sunt mare parte din cei din generatia Google.,s.a.m.d. sau mai batriori la calderiu dar la fel de  liberi intelectual ca si  „generatia”….

Profesorul Pop,un intelectual de mare calibru, exprima ceea ce multi dintre noi  tot spunem de op vreme.Ca  avem o generatie (care vine) de tot hazul daca nu ar fi tragic…Chiar tragic….

Si alte voci din spatiul romanesc  stiu de aceasta tragedie nationala (nu ma intereseaza restul natiuniulor….) dar n-au avut curajul sa spuna    public ceea ce stiau…. Un  sociolog  a intuit(  in urma unor cercetari  personale)     declinul  natiei prin generatiile mai tinere…. Sociologul   a facut inca de acum 15-18ani…. „portretul” celor ce au azi in jurul a 30 de ani.Cinici,suficienti, convinsi ca lumea asta s-a nascut cu ei,in stare sa-si vanda mama pentru bani,cariera,inculti pana peste….. crescuti in sabloanele de corporatisti  turmentati de filosofia de un ban jumate in care au fost crescuti de asa zisele corporatii venite prin Romania in ultimiui 25 de ani..”Corporatii”.. de tot rasul-plansul care te intampinau de cum intrai pe poarta lor cu…… „filosofia” lor. Ma apuca voma cand aud pe vreun „corporatist’ vorbindu-mi in sabloane dupa „filosofia” lor…Ce dracu de filosofie sa aiba ei? Una despre  expunerea la soare(prin facebook”) a labei gastei  conform cu  cu numarul de click-uri capatate si influentele labei asupra supra  cresterii „spiritualitatii corporatiste” bietilor  romani?

Sa revenim la profesorul Ioan Aurel Pop:

1.”Din păcate, trendul contemporan este de ignorare a trecutului omenirii, a experienței de viață a comunităților, mai ales a celor naționale. Motivele sunt multe, de la graba planetei de a se autodistruge prin poluare, dezechilibre, catastrofe naturale etc. până globalizarea prost înțeleasă și de la ideea că memoria este inutilă până la superficialitate, ignoranță, trivialitate, violență, toate cultivate de forțe mult mai puternice decât ne putem noi închipui.”

2.”Astăzi se tinde înlocuirea din sistemul de educație primară și secundară a disciplinelor școlare consacrate și care și-au dat măsura valorii lor în societate (istorie, geografie, botanică, zoologie, anatomie, limbi clasice etc.) prin conținuturi (necesare, fără îndoială) botezate „discipline școlare” („educație pentru drepturile copilului”, „educație antreprenorială”, „educație sexuală”, „educație rutieră”, „educație juridică” etc.). Toate aceste teme din a doua categorie sunt subiecte de cunoaștere de neînlocuit în lumea contemporană, dar ele nu sunt discipline care să trebuiască apreciate de sine stătător și finalizate prin medii școlare!”.

3.„Istoria, ca și alte discipline „învechite” promovau, pe lângă fapte, valori morale, artistice, umane, idei fundamentale generale, strategii de viață; noile „discipline” propuse răspândesc metode și tehnici limitate, cunoștințe de nișă, care se pot învăța de către un om cu inteligență medie în timpul liber sau în cadrul orelor de dirigenție sau prin prisma dexterităților școlare.”.

4.”Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace. Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” sau toate la un loc! Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică.”

Si insfarsit:

5.”Aici nu este vorba despre conflictul dintre generații, nici despre mitul vârstei de aur, nici despre nostalgia tinereții, ci de realism. Am fost avertizați demult că „somnul rațiunii naște monștri”. Nu demult, am văzut ciocane distrugând statui mesopotamiene sau bombe nimicind Palmyra! Ar fi bine să veghem cu toții ca toate admirabilele descoperiri și invenții ale lumii contemporane să servească omului creativ și creator, omului cercetător și omului moral, nu omului-robot, distorsionat și manipulat.”

Tor textul aici:http://www.amosnews.ro/meseria-de-istoric-la-inceputul-mileniului-al-treilea-2016-08-24

„Corporatistilor”,celor care se dau in vant si-n limba  dupa  curentele la moda si mai ales putopalmistilor le spun ca  sunt  inginer electro ca  am  lucrat cu acest unealta (PC-calculatorul)  cam de cand se  jucau domniile lor  cu … ….prin nisipul patriei,ca prin internet si nu de azi de ieri imi transmit  proiectele(munca) catre clienti  diun strainatate ,ca ma uit cam de multicel pe google(numai la harti,Riomania nu mai tipareste  harti la zi), ca  acest blog este pus si  pe Facebook,ca dau sms-ri……  dar ca toate astea sunt niste unelte de care ma folosesc(le stiu bine, va asigur) si ca nici un moment ele nu ma invata ceva ci doar ma ajuta uneori…

Atat…

CARTEA-ramane……. stimati tovarasi ai generatiei Google”

Altfel va fi   doar O,….vai lume vai

Anunțuri

Un gând despre “Generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” ?! O,…. vai lume ,vai….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s