Banatul,in doua zile(I)


Sambata si duminica am fost in Banat(10-11-09.16)
Inca era vara, sau sfarsitul verii, cu diminetile   blande fara racoarea care te baga in  haine  mai groase aici la Brasov.

In Banat aerul este, mai ales in zona de nord,unul de pusta,uscat,fara umiditatea excesiva care pluteste  in arcul Carpatilor….Sau in orasul cu o mie de fabrici si uzine inchise si care a avut cea mai mare dramatica scadere de populatie din ’89 incoace….

Am mers pe acelasi drum pe care-l stiu si-l fac  de atatia zeci de ani….Mai des (in ultima vreme) cu masina,mai rar cu trenul…. Pe acelasi traseu (cu doua variante)  unde stiu aproape fiecare localitate fiecare casa mai  izolata,fiecare pod,rau sau copac itit in mijlocul campului……
Asa a fost sa fie,asa   a fost,este viata mea, sa o trec cu gandul la Banatul unde m-am nascut si unde traiesc ai mei sau  isi duc somnul de vecicei ce nu mai sunt… si  cu vietuirea in orasul cu o mie de fabrici/uzine inchise …
Si sa fiu din cand in cand pe acest drum care  a inceput mai demult dar eu il constientizez incepand de la  unsprezece ani si jumatate incoace…cand am plecat  sa continui scoala…. in alta parte decat  acasa….
Intrarea pe autostrada  ininte de Sibiu si apoi drumul pana la Sebes…L-am facut de cateva ori in vara asta cu celebra paranteza dintre Saliste si Cunta…. Imi aduc aminte- gonind ca sa recuperez plecarea tarzie- de seara sau aproape seara de la Ocna Sibiului,apa calda, turisti putini la lacuri si   gingasia si nelinistea si spaima cu care  ai incercat apa plina de viermisori…..
Cineva de la Drumuri se lauda ca  pana la sfarsitul lui septembrie va porni circulatia pe zona acum  oprita datorita alunecarilor de teren….Era si cazul dar mai aflu ca refacerea  si consolidarea  autostrazii se face in regie de Compania de Drumuri si nu  onor firma care a lucrat  acest lot….Firma evident straina,italieneasca….

Merg spre vest ,autostrada accesibila  masini nu foarte multe este aproape de amiaza  zilei de sambata.
La Simeria cobor de pe autostrada si am surpriza unui drum proaspat  refacut  care merge pana incolo de Hateg,la  numitele Porti de Fier ale Transilvaniei…
Urc pana in varf si dincolo de deal,Banatul…Bucova…… Si de aici pana la Caransebes sosea buna,Otelul Rosu care  da semnale ca s-ar putea porni Combinatul Siderurgic….
Si   mai departe…… imediat, Caransebesul…
-va urma-

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s